Felipe Pantone, Paloma Navares, Llorenç Barber, Marina Puche i Miguel Calatayud són alguns dels noms que protagonitzen la programació de 2023
Important presència de la fotografia amb exposicions dedicades a Cristina de Middel, Miguel Trillo, Carmen F. Sigler, Ricardo Cases, Eva Máñez i Raúl Belinchón
El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, i el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme Cultura Contemporània, José Luis Pérez Pont, han presentat la programació expositiva prevista per a 2023 al CCCC. Un total de 25 exposicions en què destaca una important presència de la fotografia i el caràcter social de bona part de les propostes.
Segons Ximo López Camps, “el Centre del Carme Cultura Contemporània és des de fa anys un punt neuràlgic d’agitació cultural al centre de València. És indubtable la capacitat de Jose Luis Pérez Pont i tot el seu equip de saber conjugar el relat expositiu propi amb l’acollida de multitud de propostes culturals lligades a grans temes socials. Durant tot aquest temps la nostra gran aposta ha sigut aquesta reactivació tan necessària i per això acompanyem un dels nostres centres de referència amb un pressupost a l’altura de les seues necessitats”.
“En 2023 el Consorci de Museus comptarà amb 7 milions d’euros per part de la conselleria que dirigeix Raquel Tamarit, la major part d’aquest pressupost és per al CCCC. Quan vam arribar a la Conselleria de Cultura fa quasi 8 anys, ens vam trobar un pressupost d’1,7 milions d’euros. Creiem que la pujada progressiva va en consonància amb un centre que no tenia identitat pròpia i que ha passat a ser una marca cultural de la ciutat com a laboratori de propostes emergents, combinada amb formació, mediació i multitud de programes de desenvolupament de projectes creatius que eren molt necessaris”, ha afegit el secretari autonòmic de Cultura.
“Mentre la crisi colpeja fort la cultura després de la pandèmia, des del CCCC en 2023 hem volgut apostar per donar suport a l’art valencià, per la qual cosa majoritàriament produïm exposicions d’artistes que són grans referents, nascuts o establits a Alacant, València i Castelló. Presentem una potent programació que destaca per la presència de professionals de la fotografia de primera línia, amb una especial atenció a la il·lustració i el còmic, el compromís social, la igualtat de gènere i l’atenció del medi ambient”, assegura el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
Cristina de Middel, Felipe Pantone, Paloma Navares, Miguel Trillo, Marina Puche, Llorenç Barber, Carmen F, Sigler, Ricardo Cases, Patricia Gómez, Miguel Calatayud, María Jesús González, Raúl Belinchón, Eva Máñez, Juan Olivares i Pepe Miralles són alguns dels noms que formen part de la programació de l’any que ve en l’epicentre de l’agitació cultural.
Destacada presència de la fotografia
La fotografia tindrà una important presència en la programació del Centre del Carme de l’any que ve. Les exposicions individuals de dos destacats exponents de la fotografia actual, l’alacantina Cristina de Middel i el gadità Miguel Trillo, produïdes pel Consorci de Museus en el marc de PhotoAlicante, es mostren per primera vegada a València.
Cristina de Middel, que presideix la prestigiosa agència Magnum i és Premi Nacional de Fotografia en 2017, mostrarà el seu personal discurs que qüestiona el sentit de la veracitat de la fotografia. Per la seua banda, el reconegut fotògraf Miguel Trillo mostrarà els seus treballs fets a Àsia en aquestes primeres dècades del segle XXI, retratant joves a peu de carrer, en els quals queda reflectit el seu univers particular.
El CCCC també dedicarà una exposició individual al guardonat Ricardo Cases, que presentarà la seua sèrie de fotografies ‘El ficus del Parterre’, resultat de la trobada de l’artista amb llocs o motius que apareixen com a curtcircuits o clixés en desús del caràcter local. La sèrie forma part de la línia de treball de Cases que pren la ciutat de València com a escenari d’exploració i de cerca.
Per la seua banda, Raúl Belinchón mostrarà el seu projecte inèdit ‘Algo parecido a la libertad’, desenvolupat al llarg de més de dos anys a la presó de Picassent i produït pel Consorci de Museus, mentre que la fotoperiodista valenciana Eva Máñez presentarà el seu treball de documentació de les exhumacions de fosses comunes del cementeri de Paterna. També en el camp del fotoperiodisme, ‘València Viva i Combativa’ reunirà les imatges i vídeos fets per Germán Caballero i l’historiador Jorge Ramos per al llibre del mateix nom, que recull les lluites veïnals i els moviments socials més importants de la ciutat de València des del 15 M i la Primavera Valenciana fins als nostres dies.
Art valencià a la Sala Ferreres-Goerlich
La Sala Ferreres-Goerlich del CCCC exhibirà exclusivament obres d’artistes valencians en 2023, amb l’exposició de la col·lecció ‘Art Contemporani de la Comunitat Valenciana VI’, que reunirà les obres adquirides per Cultura de la Generalitat i les mostres dedicades a la trajectòria de Paloma Navares i Llorenç Barber, dins del programa Trajectòries del CCCC.
Navares explorarà la dualitat a través d’una sèrie d’instal·lacions visuals i sonores, mentre que Barber, un dels pioners de l’art sonor espanyol, presentarà una selecció de peces creades al llarg de la seua trajectòria, amb les quals celebrarà sessions de ‘performance’ o concerts improvisats.
Entre l’àmbit pictòric i el digital
L’internacionalment reconegut artista Felipe Pantone, amb base d’operacions a València, mostrarà el seu treball al CCCC en 2023, amb una exposició produïda pel Consorci de Museus en col·laboració amb el Kunsthal de Rotterdam, que se centrarà en les diferents línies d’investigació de Pantone. Color, moviment, llum i diàlegs entre analògic i digital defineixen el caràcter de les seues obres junt amb una sèrie de peces ‘site specific’.
El procés pictòric estarà en el punt de mira en l’exposició del valencià Juan Olivares, que fuig del concepte de ‘pintura acabada’. L’evolució personal de la seua pràctica artística i les influències d’una revisió dels moviments de l’Accionisme Vienés i Fluxus han canviat el seu mode de veure i fer, sent aquesta la primera vegada que Olivares presenta al públic la seua nova etapa creativa.
Art, intel·ligència artificial, NFT i cura del planeta
En el nostre context d’emergència climàtica cal dirigir la mirada a agents naturals tan primitius com les microalgues, que van aparéixer en el nostre planeta fa quatre mil milions d’anys. La instal·lació ‘Un jardin sur les toits: la vida secreta de les microalgues’ reproduirà ‘in situ’ i en temps real el cicle complet de les microalgues, des de la seua gènesi fins a la seua maduresa, en un tanc d’aigua bategant al ritme d’un cor per a recordar-nos que la vida va començar amb els cianobacteris, així com els riscos que comporten per a l’equilibri ambiental les formes humanes d’intervenció en aquest ecosistema.
El CCCC també oferirà una reflexió sobre els oracles en l’era de la intel·ligència artificial amb l’exposició col·lectiva ‘Biennal 2064’, abordant els efectes dels règims de predicció en la producció cultural.
El projecte ‘#CMCVaCasa Cultura Online’, sorgit l’abril de 2020 com una fórmula de suport a la creació contemporània en els temps de pandèmia, tindrà continuïtat en 2023. El bon resultat de la primera convocatòria ha impulsat la voluntat de seguir amb aquesta nova finestra a l’art, no sols com a possibilitat per a canalitzar les propostes artístiques, claus per al desenvolupament del sector, sinó també com una oportunitat més per a acostar la cultura contemporània a la societat i contribuir a l’activitat artística, creativa i intel·lectual.
Il·lustració i còmic
L’obra de l’alacantí Miguel Calatayud, creador i dissenyador gràfic, que compta amb una carrera de més de 50 anys i ha sigut Premi Nacional d’Il·lustració en tres ocasions, protagonitzarà una de les exposicions destacades de l’any al CCCC, en què es podrà descobrir el seu treball en la Fundació Wellington junt amb Carlos Pérez, així com aquarel·les i documents personals.
La vinculació del CCCC amb les falles cobra forma en 2023 a través de l’exposició dedicada a la il·lustradora valenciana Marina Puche, encarregada del disseny de la falla municipal, que oferirà una mostra centrada en l’amor cap a la vida quotidiana i el seu vol sobre la rutina.
El còmic vinculat a la migració dona forma a una exposició en col·laboració amb el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, amb la voluntat de visibilitzar el compromís amb una realitat tan complexa, tan pròxima i tan transcendent com és el fenomen migratori. I per sisé any consecutiu, ‘Babalunga i Kamalongos’ mostra al CCCC l’exposició internacional d’il·lustració produïda pel Consorci de Museus i APIV, que pren el pols a l’estat actual de la il·lustració gràfica aplicada al món dels llibres i altres tipus de publicacions, mitjançant el treball de multitud d’autors de diverses nacionalitats.
Identitat i gènere
Les persones que visiten el CCCC també tindran l’oportunitat d’acostar-se a l’obra de Carmen F. Sigler, que després del seu pas per la Facultat de Belles Arts de València fa dècades que desenvolupa una sòlida carrera. Es presenta una exposició individual, produïda pel Consorci de Museus, que mostrarà per primera vegada a València les obres més emblemàtiques d’aquesta artista referent en l’àmbit de la videocreació, basades en un discurs de gènere en què el cos de la dona és presentat més enllà dels arquetips visuals.
El moviment LGTBIQ+ i la desestigmatització del VIH seran objecte de reflexió en l’exposició de l’artista alacantí Pepe Miralles a partir d’una pregunta: com podem continuar aprenent de les obres d’art que són altament significatives en l’evolució del pensament formal i estètic?
Memòria i moviments socials
El CCCC repassarà els principals moviments socials en el 50é aniversari de la Fundació Horta Sud amb ‘Les victòries cal saber veure-les. 50 anys de moviments socials (1972-2022)’; traslladarà les estances de l’Hospital Psiquiàtric de Bétera a altres espais de circulació pública de la mà de les artistes Patricia Gómez i María Jesús González; mostrarà el compromís del còmic amb el fenomen migratori per mitjà del projecte ‘Vinyetes migrants’; donarà a conéixer el treball d’Eva Máñez ‘Paterna. La memòria de l’horror’, i Germán Caballero revisarà els nous moviments socials valencians.
En col·lectiu
La desena edició del Premi Mardel congregarà al CCCC un selecte grup de treballs d’alguns dels noms més destacats de la creació artística actual de l’Estat espanyol, mentre que la VI Biennal de València Ciutat Vella Oberta, des de la seua vocació multidisciplinària, busca l’objectiu de projectar i refermar la singularitat cultural valenciana.