• La creació de Vitamin se servix de fils de fibra òptica molt característics de l’obra de Nacho Ruiz
La Regidoria de Recursos Culturals ha dut a terme una convocatòria per a “potenciar els espais museístics municipals com a referents culturals i fomentar la creació artística” La mostra és una de les propostes que va resultar guanyadora en la convocatòria realitzada per la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals i ret homenatge a l’artista multidisciplinari valencià Nacho Ruiz Ferrer, mort a la fi de 2020. La regidora Glòria Tello ha destacat que la convocatòria realitzada pel seu departament té com a objectiu “potenciar els espais museístics municipals com a referents culturals i fomentar la creació artística”.
Esta exposició de la Galeria del Tossal és la proposta de l’estudi creatiu Vitamin, que fusiona les últimes tecnologies amb l’art i el disseny donant lloc a una instal·lació concebuda com un espai de connexions sensorials que es transformen en una experiència interactiva única. Se servixen per a això dels fils de fibra òptica, tan característics de les instal·lacions de Nacho Ruiz. La mostra “Connexions” comissariada per Xus Francés, es convertix així en una gran xarxa que funciona com un organisme viu latent, palpitant i emetent sons constantment.
Glòria Tello ha recordat que “esta obra és una de les 20 guanyadores de la convocatòria oberta d’exposicions que hem impulsat des de la regidoria per a potenciar els espais museístics municipals com a referents culturals, fomentar la creació artística, la cultura patrimonial i com a element de cohesió social. Es poden contemplar en les Drassanes del Grau, el Museu de la Ciutat i en la Galeria del Tossal”.
Nacho Ruiz Ferrer (València 1968-2020) es va llicenciar en Belles arts en la Universitat de Sant Carles de València. Va desenvolupar la seua carrera artística com a artista multidisciplinari. Les seues peces lumíniques més destacades han instal·lades a la Sala Naranja, al MUVIM, en el Umbracle, a la Ciutat de les Arts i les Ciències i en festivals internacions d’art contemporani a Finlàndia, Kuala Lumpur i Moscou. L’últim Festival internacional en el qual es van poder veure les seues escultures de llum, en col·laboració amb Vitamin, va ser en el Centre Nacional d’Art Contemporani de Moscou (NCCA) en 2015.
Per a la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, la convocatòria duta a terme pel seu departament “suposa una oportunitat per a artistes, col·lectius d’artistes, comissaris i comissàries i professionals amb experiència en la gestió d’exposicions artístiques. Des de l’Ajuntament oferim una dotació econòmica d’entre 5.000 i 14.000 euros i assumim els costos derivats de l’organització, com el transport, muntatge, assegurances o el catàleg. Tello ha afegit que una altra de les finalitats és “elaborar la programació i acostar els espais culturals municipals a la ciutadania i fer-la partícip”.