El CCCC rep 152.212 visitants més que en 2021 i es consolida com un referent per a la joventut, amb un 42,4 % de visitants menors de 30
‘Emergency on Planet Earth’ i ‘Jaime Hayon: InfinitaMente’, les exposicions més populars de 2022
El Centre del Carme Cultura Contemporània tanca 2022 amb un increment de visitants del 90,75 % respecte a l’any anterior, amb un total de 319.940 persones que van passar per les sales i claustres de l’històric convent per a visitar les exposicions o participar en les activitats culturals. Així, el CCCC pràcticament duplica el nombre de visitants de 2021 i millora les xifres de 2019 anteriors a la crisi sanitària, i es converteix en l’espai públic d’art més visitat de la Comunitat Valenciana.
“Aquestes xifres de visitants ens confirmen que, en aquests sis anys de nova gestió, hem aconseguit l’objectiu de convertir el Centre del Carme en un espai de vida quotidiana, connectar amb el públic jove i acostar el pensament i la cultura contemporània a tota la ciutadania. Realitzem un treball acurat de programació per a oferir propostes dinàmiques, plurals i de qualitat que resulten atractives per als diferents segments de població i, especialment, per a les famílies i la joventut”, assegura José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del CCCC.
En 2022, el Centre del Carme ha realitzat un total de 23 exposicions amb temàtiques tan diverses com l’emergència climàtica, l’art digital o la perspectiva de gènere, així com el disseny, coincidint amb la capitalitat valenciana. El CCCC també ha repassat la trajectòria d’artistes com Jaime Hayon, i ha presentat mostres individuals de Pamen Pereira o Rubén Tortosa i col·lectives de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat, abastant disciplines que van des de la pintura i l’escultura fins a l’art urbà, la instal·lació o la ‘performance’. Al mateix temps, el principal agitador cultural de la ciutat ha programat nombroses activitats culturals, que han atret un total de 76.579 persones, un 23,94 % del total de visitants de 2022.
Un referent per al públic jove
El Centre del Carme es consolida com un espai de referència per a la joventut, amb 103.180 menors de 30 anys que van acudir al Museu, la qual cosa suposa un 42,4 % del total anual de visitants a exposicions.
A més del calendari d’exposicions, el CCCC compta amb una intensa agenda que inclou incubadores de talent escènic i musical emergent; concerts, festivals, cicles de dansa o arts escèniques en espais no convencionals; cicles de cinema no comercial; un innovador programa de mediació cultural i fins i tot un espai dissenyat especialment per a la primera infància, l’Espai de Telles, en el qual es convida a explorar i experimentar a bebés de 0 a 3 anys, junt amb les seues famílies.
Un 71,6 % de visitants de la Comunitat Valenciana
Així mateix, el CCCC es confirma com un espai quotidià per al públic de proximitat, amb un 71,27 % de visitants de la Comunitat Valenciana; un 8,27 %, de la resta d’Espanya, i un 20,46 %, de visitants internacionals de 110 nacionalitats diferents, encapçalats per Itàlia, amb 7.948 visitants (15,06 %), seguit de prop per França amb 7.236 (14,54 %) i Alemanya amb 5.881 (11,81 %).
‘Emergency on Planet Earth’ i ‘Jaime Hayon: InfinitaMente’, les més visitades
L’exposició sobre l’emergència climàtica en què catorze artistes urbans van realitzar intervencions ‘site specific’ a la Sala Ferreres Goerlich del CCCC ha sigut la més popular de 2022, amb un total de 91.638 visitants, seguida de ‘Jaime Hayon: InfinitaMente’, que finalitza l’any amb 70.375 visitants, i està disponible fins al 16 d’abril. Altres dues mostres amb el disseny com a protagonista, ‘Play with Design’ i ‘Per què soc així’, produïdes pel Consorci de Museus com a part del programa oficial de World Design Capital València 2022, ocupen el tercer i quart lloc del rànquing de les més visitades, amb 47.260 i 45.473 visitants, respectivament.
Les exposicions ‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’, ‘Dulk. Procés natural’, ‘Nude. 20 anys. 20 dissenyadors’, ‘Històries de superació II’, ‘Frutas de diseño’ o les exposicions dedicades a la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, que mostren les adquisicions de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, també es troben entre les més visitades.
Noves iniciatives i formats de difusió
En el balanç positiu de 2022 també es troba la creació i el desenvolupament de nous continguts i formats vinculats a les tendències actuals com ‘CCCC Stories’, la primera microsèrie de ficció produïda pel Consorci de Museus i rodada íntegrament en el Centre del Carme, ‘CCCC Podcast’ o ‘Creació sense barreres’.
Per a 2023, el Centre del Carme ha programat un total de 25 exposicions en les quals destaca una important presència de la fotografia i l’empremta social de bona part de les propostes. Cristina de Middel, Felipe Pantone, Paloma Navares, Miguel Trillo, Marina Puche, Llorenç Barber, Carmen F, Sigler, Ricardo Cases, Patricia Gómez, Miguel Calatayud, María Jesús González, Raúl Belinchón, Eva Máñez, Juan Olivares i Pepe Miralles són alguns dels noms que formen part de la programació en l’epicentre de l’agitació cultural.