SANT MIQUEL DELS REIS ACOLLIRÀ AL MAIG UNA ACCIÓ ESCÈNICA I UNA INSTAL·LACIÓ ARTÍSTICA EN HOMENATGE A LES DONES ANTIFEIXISTES

S’estan recopilant gestos subversius i bibliografies de dones que van desafiar el feixisme i van mantindre una activa implicació política

Carmen Amoraga ha dit que “hi ha lluites que no s’han de deixar d’exercir mentre existisquen dones oblidades per la història”

El pròxim mes de maig, el monestir de Sant Miquel dels Reis acollirà una sèrie d’accions artístiques que retran homenatge a les dones antifeixistes, a partir d’un treball d’investigació que s’està realitzant i que recull gestos subversius amb els quals van sostindre la seua implicació política.

El projecte porta per títol ‘Homenaje desobediente. Arquitectura del abrazo. Mujeres antifascistas’ i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, l’ha presentat aquest matí amb la comissària del projecte, Paula Valero; la col·laboradora en el camp de la investigació i representant del Cor Dona Veu, Cristina Escrivà, i Rafa Jordà, representant de la productora Pro 21.

Aquesta expressió artística exposa que, durant la República i la Guerra Civil, la gran majoria de les dones espanyoles van ser convocades a la rereguarda de les cures. Quan va esclatar la contesa, van tindre la gosadia de desafiar el feixisme, però també a una societat patriarcal. Com a conseqüència, van ser violentament represaliades.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha assenyalat que “la importància d’aquest projecte es reflecteix en el vincle que s’estableix entre les dones del passat i les actuals, perquè totes continuen reivindicant exactament el mateix: la igualtat com a persones. Abans com ara, les dones valentes combaten l’abús en les seues diferents manifestacions: polític, social, de gènere, religiós…”.

Carmen Amoraga ha advocat per desenvolupar aquest tipus de projectes que combinen investigació, convivència i art perquè “hi ha lluites que no s’han de deixar d’exercir mentre existisquen dones oblidades per la història i hi ha recerques que no s’han d’abandonar mentre existisquen desapareguts en la nostra història recent del segle XX”.

En aquests moments es desenvolupa la fase d’investigació i mediació a través de trobades amb associacions de recuperació de la memòria democràtica, amb historiadores i investigadors, en les quals s’estan recopilant gestos desobedients de dones antifeixistes, bibliografia i perspectives d’estudi. El treball d’investigació se sintetitzarà en un catàleg.

El propòsit és desactivar la nostàlgia que ha imperat en l’acostament a aquest grup de dones per a poder visibilitzar-les com a persones d’una alta implicació i consciència política que les van portar a continuar lluitant en la clandestinitat al llarg de tota la seua vida.

S’ha esmentat que s’està realitzant una compilació de les cançons creades per les preses amb les quals subvertien aquella realitat mitjançant l’humor, l’alegria i la desobediència.

“L’objectiu d’aquest projecte és recordar les formes de desobediència i rebuig al sotmetiment protagonitzades per aquest grup de dones. La seua resistència en les presons va ser una forma d’ajuda mútua que va donar alé a totes les represaliades”, ha valorat la directora artística i comissària Paula Valero.

Instal·lació artística

La instal·lació artística que es derivarà d’aquest treball de mediació estarà integrada per elements escultòrics i escènics que s’adaptaran a l’espai de l’antiga presó, convent i església de Sant Miquel dels Reis. Les anècdotes, els testimonis i les situacions acumulats durant la investigació es desplegaran en un quadríptic, per a la qual cosa es comptarà amb el treball de sis performers, que reactivaran els gestos d’aquestes dones a partir de la veu, del cos i de la dansa. En la seua representació personificaran la seua gosadia, el seu desig de revolta, la seua solidaritat i el seu suport mutu.

Cada una de les quatre sessions que integraran l’acció artística serà diferent. En aquests quatre dies, l’homenatge s’abordarà des de llocs distints. Cada jornada estarà separada, al seu torn, en tres parts en funció de la temporalitat establida per la directora artística Paula Valero: abans de la seua entrada a presó, en la presó i a la seua eixida de la institució penitenciària.

Les funcions tindran lloc els dies 20, 21, 27 i 28 de maig. Seran gratuïtes amb reserva prèvia.

error: Content is protected !!