En el marc del Dia Internacional de la Síndrome d’Asperger, que se celebra el 18 de febrer a tot el món, l’IVC ofereix a Alacant l’espectacle de teatre ‘337 km’
La funció, que aborda de ple el tema de l’Asperger, serà el divendres 17 de febrer a les 20.30 hores en el Teatre Arniches, amb un col·loqui posterior
Cultura de la Generalitat ofereix ‘337 km’ el divendres 17 de febrer a les 20.30 hores, en el Teatre Arniches, en la setmana en què se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d’Asperger. A més, aquest espectacle oferirà també una sessió matinal emmarcada en la campanya escolar, dirigida a centres d’educació secundària.
Al finalitzar la funció, es farà un col·loqui entre la companyia i el públic que ho desitge.
La delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant: Alicia Garijo, destaca la importància d’oferir una programació connectada i compromesa amb temes tan importants com aquest: “Molts dels afectats per Asperger assisteixen a col·legis i instituts normals, on en moltes ocasions la resta d’alumnes no comprén la manera de ser del seu company o companya, i el categoritzen com un ésser estrany, maniàtic, asocial… Per això, considerem que és un tema de gran importància per a tractar amb els adolescents, i a ells va dirigit aquest projecte”.
En una posada en escena àgil i directa, la companyia La Belloch presenta: ‘337 km’, un text de Manuel Benito (candidat als Premis Max 2022), dirigit per Julio Provencio, i interpretat per Néstor Goenaga, Lidia Navarro i Clemente García, que presenta la síndrome d’Asperger a través d’una història perfectament travada, en la qual aquesta característica del protagonista, Tonín, entra en diàleg amb realitats i problemes en què qualsevol espectador se sentirà reflectit i apel·lat: l’espai de confort que és la llar, les discrepàncies familiars, els anhels infantils, la relació silenciosa que tots tenim amb la mort, la passió per un tema que arriba a governar la nostra vida.
Les persones afectades per aquest trastorn mostren dificultat en la comunicació i en les interaccions socials, i un gran interés en una determinada àrea del coneixement. Amb la deguda familiarització amb la seua situació, per part de l’entorn que els envolta, poden arribar a portar una vida normal i desenvolupar àmpliament les seues grans capacitats. Ara es considera que molts dels descobriments científics de fa temps van ser duts a terme per persones els trets de les quals hui els consideraríem dins de la síndrome d’Asperger: Isaac Newton, Nikola Tesla, Charles Darwin o Albert Einstein. També grans noms en el camp dels negocis, l’empresa, el cinema, la literatura o la música: Bill Gates, Beethoven, Mozart, Glenn Gould, Spielberg, Kubrick, Woody Allen, Tim Burton, etc. El cas més recent que ha aparegut en els mitjans de comunicació és el de l’activista mediambiental sueca de 16 anys Greta Thunberg.