Les obres de l’artista Martín López Lam s’inspiren en il·lustracions botàniques del segle XVIII
• Mostra de l’artista peruà Martín López Lam
Des del 3 de març i fins al 7 de maig es podrà visitar en la Galeria del Tossal l’exposició “Nou Regne Natural” de l’artista peruà Martín López Lam. La mostra reunix una sèrie d’obres en paper que giren entorn de la representació botànica i forma part dels projectes seleccionats en la convocatòria oberta d’exposicions posada en marxa per la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals. La regidora Glòria Tello ha destacat que este projecte contribuïx a “potenciar els espais museístics municipals com a referents culturals i fomenta la creació artística i la cultura patrimonial”.
Tello ha explicat que la mostra “proposa un viatge a través d’escenaris on es mesclen paisatges extrets de còmics al costat d’il·lustracions vinculades a les expedicions científiques espanyoles del segle XVIII”.
El projecte que s’exposa al Tossal partix de l’expedició botànica que va realitzar Hipòlit Ruiz López al Perú i Xile entre 1777 i 1788, i en la qual es recullen al voltant de dos mil dibuixos de plantes, encara que també d’animals i persones. En estes il·lustracions, els espècimens apareixen descontextualitzats, obviant el seu entorn en favor del seu estudi analític per a la racionalització de la naturalesa.
La mostra la compon una vintena de dibuixos sobre paper en diferents formats, a més de serigrafies monocromàtiques produïdes especialment per a esta exposició. Es poden apreciar 3 tipus diferents de treballs: dibuixos en paper; xicotets dibuixos monocroms realitzats a partir de portades de còmic i ombres vegetals i assemblatges de paper muntades específicament per a la sala.
Martín López Lam (Lima, 1981) és llicenciat en Belles arts per la UPV. Viu i treballa a València des de 2003 en projectes vinculats al dibuix, la serigrafia i l’autoedició. La seua obra explora les relacions entre el dibuix i el popular, mesclant tradicions gràfiques separades en el temps i l’espai com una manera de buscar el paper del dibuixant al llarg de la història.
Ha exposat de manera individual a València, Madrid, Noain, Marsella, Bologna, Lima i Manizales (Colòmbia), i de manera col·lectiva en diferents espais d’Espanya, França, Sèrbia o Itàlia. Ha realitzat residències artístiques en la Maison dones Auteurs de Angouleme (2016-2017), en l’Acadèmia d’Espanya a Roma (2015-2016) i en el Museu del Barri en Manizales (2014), a més de realitzar projectes gràfics en els tallers de Le Dernier Cri (Marsella) i Matrijarsija (Belgrad). Ha obtingut el premi INJUVE en el 2008 i 2005, i el Premi Internacional de Novel·la Gràfica FNAC/Salamandra en el 2018.