La convocatòria ‘Cultura Resident’ ofereix tres noves residències de creació i comissariat a Berlín (Alemanya), la Haia (Països Baixos) i Buenos Aires (Argentina)
La presentació de projectes està oberta fins al 3 d’abril i les residències tindran lloc entre setembre i desembre de 2023
El Consorci de Museus llança la cinquena edició de la convocatòria pública de residències internacionals dins del seu programa de creació ‘Cultura Resident’, amb la incorporació de tres destinacions noves, amb una dotació total de 14.900 euros. En aquest 2023, ‘Cultura Resident’ ofereix, per primera vegada, residències a Alemanya, els Països Baixos i l’Argentina per a desenvolupar projectes de producció i investigació al Künstlerhaus Bethanien a Berlín i Project Space 1646 a la Haia, i de curadoria a l’URRA, a Buenos Aires.
Les residències d’Alemanya i dels Països Baixos compten amb una dotació de 4.835 euros cadascuna i la dotació per a l’Argentina és de 5.230 euros. Totes les residències tindran una duració de dos mesos —es desenvoluparan entre setembre i desembre de 2023— i estan dirigides a la realització de pràctiques artístiques contemporànies per a persones o col·lectius amb lloc de naixement o residència a la Comunitat Valenciana.
“Des que vam crear el programa en 2017, ‘Cultura Resident’ ha sigut una aposta pionera a la Comunitat Valenciana que s’ha convertit, en aquests sis anys, en una via d’impuls per a les creadores i creadors, i que ha contribuït a la internacionalització d’aquests, a més d’establir i impulsar aliances amb altres centres nacionals i internacionals. En l’edició de 2022, vam portar les nostres residències fins al Centre Cultural d’Espanya a Santiago de Xile i el Meetfactory de Praga, i en aquest 2023 ampliem fronteres amb tres destinacions noves, Berlín, la Haia i Buenos Aires”, assegura el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
‘Cultura Resident’ compta actualment amb 13 projectes en desenvolupament a les localitats de València, Castelló de la Plana, Alacant i Almedíjar, als quals se suma ara el llançament de la convocatòria de les residències internacionals.
El berlinés Künstlerhaus Bethanien té una llarga trajectòria i posicionament i és un dels centres més reconeguts i equipats en l’àmbit de les residències. D’altra banda, Project Space 1646 (la Haia) és un espai jove i dinàmic que ofereix molt d’acompanyament a la producció artística, i el bonaerenc URRA presenta un dels programes de residència més actius i dinàmics de l’Argentina.
Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades s’ha constituït un jurat que garantisca la presència de representants de la societat civil, d’experts en la matèria i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, d’acord amb el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana. Els tres jurats es poden consultar en les bases de cada convocatòria i estan presidits per la directora general de Cultura i Patrimoni i presidenta de la Comissió Cientificoartística del CMCV, Carmen Amoraga, i formats per José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i una sèrie d’agents de l’àmbit artístic i acadèmic designats per entitats independents i universitàries.
El termini per a presentar-hi propostes ja està obert, i finalitza el pròxim 3 d’abril. La informació i els formularis d’inscripció de la convocatòria de residències internacionals poden consultar-se en: https://www.consorcimuseus.gva.es/convocatories/
Presència de les residències internacionals al CCCC
Vinculat al programa internacional, el Centre del Carme té previst acollir, enguany, dues persones per a una estada a València. D’una banda, Sih Chin, un artista que s’hi trasllada per convocatòria mitjançant l’acord entre el CMCV i Taipei (Taiwan), en col·laboració amb Taipei Artist Village; i, d’altra banda, Natasha Pons Majmut, responsable d’Arts Visuals i Residències del Centre d’Espanya a Santiago de Xile, amb les quals el Consorci programa residències des de fa dues edicions i que parteix de la millora i l’enfortiment de la cooperació cultural i les estructures de residència.
Sobre el programa ‘Cultura Resident’
Creat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en 2017, com a resultat de l’aplicació del projecte de direcció de José Luis Pérez Pont, ‘Cultura Resident’ és un dels programes de més grandària i abast en l’àmbit estatal, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en vies d’investigació i requerisquen un impuls per a ser produïts, o que treballen en contextos o comunitats específiques.
A més, sota el paraigua de ‘Cultura Resident’, el Consorci de Museus coprodueix altres programes de residència en el territori valencià com ‘Enclave Land Art’, ‘Hort Art en Moviment’, ‘Conet’, ‘Piedra papel tijera’, ‘Graners de Creació’ i ‘Idensitat’, a més d’altres residències que s’hi sumaran pròximament. Aquestes col·laboracions tenen lloc en diferents municipis i territoris de la Comunitat Valenciana mitjançant disciplines com la mediació, les arts vives, la fotografia, la ceràmica, la dansa i les arts visuals.