LES JORNADES LABERINTS 2023 ESTAN DEDICADES ALS EXILIATS REPUBLICANS VALENCIANS DE 1939

Se centraran a reconstruir les trajectòries personals i professionals dels valencians que van haver d’abandonar Espanya

S’obri el dia 26 d’abril en la Biblioteca Valenciana i les conferències es realitzen en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València

Les Jornades Laberints 2023, organitzades per la Biblioteca Valenciana, estan dedicades als exiliats republicans valencians de 1939.

Les jornades se centraran a reconstruir les memòries i trajectòries d’aquells homes i dones, d’aquells republicans valencians exiliats (actors i actrius, artistes, bibliotecaris, científics, cineastes, escriptors, filòsofs, historiadors, mestres, metges, músics, polítics i professors universitaris) mitjançant una sèrie de ponències a càrrec d’alguns dels millors investigadors sobre el tema.

Enguany, a excepció de la conferència inaugural, que serà a la Biblioteca Valenciana, les sessions es realitzen en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i comptaran com a crèdits docents per als estudiants. Amb aquesta novetat, es pretén donar a conéixer a les noves generacions l’exili intel·lectual i físic que es va produir després de la Guerra Civil.

Les jornades es desenvolupen el 26, 27 i 28 d’abril, i els interessats poden inscriure’s en el següent formulari, que es troba en la web de la Biblioteca Valenciana <bv.gva.es>.

València, capital cultural de la II República

València va ser la capital de la Segona República espanyola des de novembre de 1936 fins a octubre de 1937 i va ser també durant aquest temps la capital cultural d’Espanya.

El 4 de juliol de 1937, es va inaugurar en el saló de sessions de l’Ajuntament de València, sota la presidència del doctor Juan Negrín, el Segon Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura, en el qual escriptors de tot el món van manifestar la seua solidaritat amb el legítim govern democràtic del Front Popular republicà, en guerra contra el feixisme internacional. En l’acte cultural es van editar revistes tan importants com ‘Hora de España’ i ‘Nueva Cultura’, es van publicar llibres rellevants i es va mantindre una intensa activitat cultural.

La victòria feixista va determinar que en 1939 els republicans valencians vençuts hagueren d’exiliar-se per a salvar les seues vides, primer a França i després, la majoria, a Amèrica, molt particularment al Mèxic del general Lázaro Cárdenas.

Experts i investigadors

La conferència inaugural d’aquestes jornades es realitza a la Biblioteca Valenciana el 26 d’abril a les 18.30 hores i serà pronunciada per Mari Paz Balibrea, una de les millors investigadores sobre la literatura i cultura del nostre exili republicà de 1939. El títol és ‘Repensar la historia del exilio republicano español desde lo marginal e itinerante: consideraciones generales desde el caso del psiquiatra Josep Solanes’.

Balibrea és professora de la Universitat de Londres-Birkbeck i actualment fa una estada d’investigació en l’Institut d’Études Avancées de Nantes (França). Ha format part del Grup de Treball de Llar i Exili de l’Institut Birkbeck per a la Investigació Social (BISR) des de 2017 i en 2019 va ser triada a Espanya com a membre del Comité Científic Internacional de la Comissió Interministerial per a la Commemoració del 80 Aniversari de l’Exili Republicà.

Altres participants són: Jorge de Hoyos (professor d’Història Contemporània de la UNED de Madrid), Ricard Camil Torres (professor d’Història Contemporània de la Universitat de València), Josep Lluís Barona (catedràtic d’Història de la Medicina i de la Ciència de la Universitat de València), José Ignacio Cruz (professor de Ciències de l’Educació de la Universitat de València), Vicente Muñoz Puelles (escriptor i ha sigut membre del Consell Valencià de Cultura), Nel Diago (professor d’Història del Teatre de la Universitat de València), Lluís Meseguer (catedràtic de Literatura Catalana de la Universitat Jaume I de Castelló) i Romà Seguí (director de la Biblioteca Pública de València Pilar Faus).

També hi intervenen Miguel Cabañas Bravo (historiador de l’art del Consell Superior d’Investigacions Científiques de Madrid), Noelia Palacio (historiadora i professora de Música en l’Institut d’Ensenyança Mitjana Pedro Sánchez Bautista de Múrcia), Magí Crusell (professor d’Història del Cine de la Universitat de Barcelona), Guadalupe Adámez Castro (historiadora de la Universitat d’Alcalá) i Sergio Sevilla (catedràtic d’Història de la Filosofia de la Universitat de València).

Les jornades se celebren amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que enguany homenatja els escriptors valencians en l’exili.

error: Content is protected !!