La instal·lació estarà disponible des del 30 de març fins al 12 d’abril en l’espai Atri de Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana
‘Arquitectures etèries’ és una producció del Consorci de Museus juntament amb el col·lectiu Radiante i l’arquitecte Miguel Arráiz
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta ‘Arquitectures etèries. Escultura lumínica làser’ a l’espai Atri de Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana. Una producció del CMCV amb el col·lectiu Radiante, que, al costat de l’arquitecte Miguel Arráiz, han creat, amb la llum, un espai artificial nou en el qual juguen amb arquitectures efímeres. La instal·lació estarà disponible des de la vesprada del 30 de març fins al 12 d’abril.
‘Arquitectures etèries’ és una intervenció amb escultures lumíniques en les quals la llum làser travessa una urna de metacrilat amb partícules en suspensió i sembla materialitzar-se en l’interior d’un espai transparent, com si estiguera encapsulada en una caixa; que es construeix i desdibuixa, cosa que dona lloc a una arquitectura dinàmica i fugaç.
“Les intervencions del col·lectiu Radiante són una autèntica pràctica sensorial. El ‘light art’ és una forma d’expressió artística que s’allunya dels formats convencionals i ofereix gran espai per a la creativitat i la immersió de les persones que el visiten. Es tracta d’una instal·lació lumínica en la qual l’experiència en primera persona és irreemplaçable, per la qual cosa convidem amb entusiasme a gaudir d’aquest projecte que hem produït ‘ex professo’ des del Consorci de Museus per a l’Atri del Menador Espai Cultural de Castelló”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
“Aquesta exposició és una fita important per a la ciutat perquè suposa la materialització de la col·laboració interinstitucional de la Regidoria de Cultura amb el Consorci de Museus, amb una instal·lació d’art d’última generació realitzada específicament per a l’Atri de Menador, un espai que hem convertit en els últims anys, de la mà d’aquesta col·laboració, i juntament amb la Universitat Jaume I, en un dels epicentres de la cultura contemporània a la ciutat, amb projectes d’investigació, producció i mediació com ara Cultura Resident; i en un espai per a sumar a Castelló la intensa, interessant i prolífica programació del Consorci”, destaca la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz.
“La possibilitat que al Menador Espai Cultural puga gaudir-se de l’experiència artística que proporciona la magnífica proposta del Consorci de Museus, de la mà del col·lectiu Radiante i de l’arquitecte Miguel Arráiz, als quals agraïm la seua implicació i el fet d’haver-nos triat per a mostrar la seua obra, evidencia els bons resultats de la col·laboració entre institucions i el compromís de l’UJI per la cultura”, assenyala la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro Guillamón.
‘Arquitectures etèries. Escultura lumínica làser’
Amb aquesta proposta, que estarà disponible fins al pròxim 12 d’abril al Menador Espai Cultural de Castelló, es genera un nou espai artificial construït amb la llum, que juga amb el concepte d’arquitectura efímera, dibuixant línies de llum en l’aire, creant extensions i dissonàncies amb l’arquitectura, volums nous i geometries. D’aquesta manera, permet a cada visitant reimaginar l’espai amb la llum com a element transformador.
“El que es trobarà el visitant en aquesta instal·lació és un ball replet de moviments sincronitzats que ens permet explorar les possibilitats infinites de diverses geometries arquitectòniques en un espai contingut”, assenyala el director de Radiante, Manuel Conde.
“L’arquitectura es compon de molts materials, i la llum, encara que desapercebuda en moltes ocasions, n’és un dels principals. Aquesta intervenció reflexiona sobre com construir amb llum i generar espais amb tan sols aquest element. Es tracta d’un treball de recerca que ens ha permés explorar, a una escala reduïda, tot el potencial estètic i espacial d’aquest element”, afig, per la seua banda, l’arquitecte i creatiu Miguel Arráiz.
Radiante és un col·lectiu dirigit per Manuel Conde que empra la llum com a matèria primera. Amb un pensament multidisciplinari, la fusionen amb vídeo, actes performatius, música i espai, la qual cosa possibilita una relació amb el públic diferent. Empren la llum i les atmosferes com a element generador d’arquitectures fantàstiques en tota mena de llocs no convencionals, com és el cas del Menador Espai Cultural de Castelló.