EL CARME DONA PROTAGONISME A LA FOTOGRAFIA CONTEMPORÀNIA AMB LES EXPOSICIONS DE CRISTINA DE MIDDEL, RICARDO CASES I MIGUEL TRILLO

Tres exposicions individuals produïdes pel Consorci de Museus i dedicades a tres grans referents de la fotografia, que podran visitar-se fins al 18 de juny al Centre del Carme

Una tríada de fotògrafs que ens ofereixen les seues visions personals del món actual, de la joventut, de l’art i de la vida quotidiana

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta una aposta potent per la fotografia contemporània per a 2023, que s’inaugura de la mà de tres exposicions individuals dedicades a l’obra de tres professionals de primera línia: Cristina de Middel, Ricardo Cases i Miguel Trillo.

El director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha presentat hui les tres propostes expositives: ‘Cristina de Middel. Etcétera!’, a la Sala Carlos Pérez; ‘Miguel Trillo. Asiatown’, a la Sala 1, i ‘Ricardo Cases. El ficus del Parterre’, a la Sala 2. Pérez Pont ha estat acompanyat en la presentació pels tres artistes i els comissaris de les mostres, que estaran disponibles fins al 18 de juny. Les tres exposicions estan organitzades i produïdes pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

“En aquest 2023, des del CCCC apostem per fer costat a l’art valencià, produint exposicions d’artistes que són grans referents, nascuts o establits a Alacant, València o Castelló. És el cas de Cristina de Middel i Ricardo Cases, que, juntament amb el gadità Miguel Trillo, tenen un paper protagonista en la programació del Centre del Carme, i formen una tríada de fotògrafs de primer nivell que ens ofereixen les seues visions personals del món actual, de la joventut, de l’art i de la vida quotidiana”, assegura el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Cristina de Middel: desmuntant la narració convencional

L’alacantina Cristina de Middel, que presideix la prestigiosa agència Magnum i és Premi Nacional de Fotografia en 2017, mostra en ‘Etcétera!’ el seu personal discurs, amb el qual intenta qüestionar les regles tradicionals de l’exhibició fotogràfica i trencar els conceptes bàsics d’unicitat, d’ordre i de narració amb els quals se solen oferir els projectes artístics a les sales d’art.

En la primera part de l’exposició, comissariada per Rafael Doctor, les imatges s’aglutinen en un gran mural que configura un gabinet immens d’obres, una gran obra en què el tot i la individualitat es conjuguen perfectament. Com a contrapunt a tot aquest deliberat excés, i, a la sala final, el CCCC presenta la nova sèrie fotogràfica de Cristina de Middel, ‘Gentleman’s Club’, en la qual l’artista analitza la prostitució femenina a través dels clients en diverses parts del món.

‘Etcétera!’ rebla el clau del particular exercici crític que de Middel va iniciar en 2017 amb ‘Muchismo’ (Sala Fernando Fernán Gómez, Madrid) i que va continuar en 2019 amb ‘La construcción de la realidad y otras mentiras’ (CAF, Almeria), i, en 2021, amb ‘La línea pródiga’ (Las Cigarreras, Alacant).

“El repte que ofereix aquesta quarta variació de la proposta ve acompanyat de l’immens orgull que és per a mi poder mostrar l’obra en un espai com el Centre del Carme i de l’alegria que suposa tornar a València, ciutat on em vaig formar i on va començar aquesta aventura que ara despulle en una sala tan gegant com estimulant”, assegura l’artista.

La joventut asiàtica segons Miguel Trillo

El projecte ‘Miguel Trillo. AsiaTown’ és una exposició produïda pel Consorci de Museus, que es presenta a València després d’estrenar-se en el marc de col·laboració amb el Centre Cultural Las Cigarreras, en PhotoAlicante, i que pretén mostrar al públic el resultat del treball que l’artista ha dut a terme en les primeres dècades del segle XXI a Àsia.

L’exposició, comissariada per Sema D’Acosta, reuneix retrats de gent jove a peu de carrer en diferents ciutats asiàtiques, des d’Oceania fins al golf Pèrsic, que són testimoni de l’inici d’una nova cultura urbana, els paràmetres estètics de la qual s’han expandit globalment gràcies a Internet, les xarxes socials i el ‘smartphone’.

“‘Asiatown’ tracta del tobogan visual que ha suposat la cultura juvenil japonesa o sud-coreana per a la resta del continent asiàtic i per a les altres zones del planeta. Jo, que em vaig desenvolupar amb la fotografia en temps de la Movida Madrileña durant els primers anys 80, descric en aquesta exposició la meua fascinació per aquests nous esglaons. Cap generació es pren un repòs. ‘Asiatown’ rebla el clau dels carrers del ritme en un continent amb credos religiosos molt diferents i règims polítics dispars. Jo m’he centrat en la necessitat de l’adolescent de la seua vestimenta com a segona pell, la cara externa d’una manera de vestir que expressa una actitud sempre a la carta”, assenyala Miguel Trillo, que assegura que “exposar en un espai com el CCCC, amb una programació tan moderna i amb tanta afluència juvenil, és una satisfacció per a mi”.

El ficus del Parterre, segons Ricardo Cases

‘Ricardo Cases. El ficus del Parterre’ mostra el resultat de deu anys de treballs fotogràfics centrats a representar el paisatge del Llevant, siga en la costa o en entorns rurals. En 2018, Ricardo Cases va començar una producció de fotografies amb la ciutat de València com a escenari d’exploració i cerca. Arran d’aquesta investigació van sorgir sèries com ‘El ficus del Parterre’, resultat de la trobada amb llocs i motius que hi apareixen com a curtcircuits o clixés en desús del caràcter local.

L’exposició, que compta amb Pablo Brezo com a comissari, mostra la tensió històrica que han generat més de 40 anys de convivència entre l’arbre més gran i vell de la ciutat i una gasolinera situada a molt pocs metres d’aquest. Aquesta sèrie i d’altres en el treball de Ricardo Cases mostren situacions que propicien una nova via d’exploració formal, amb la voluntat de continuar buscant la manera de contar a través de la fotografia.

“Tenint en compte que ‘El ficus del Parterre’ és un projecte fotogràfic desenvolupat a la ciutat de València, aquesta exposició té per a mi un interés especial, perquè el públic hi reconeixerà situacions i llocs de la seua pròpia quotidianitat”, comenta Ricardo Cases.

Les tres exposicions poden visitar-se al Centre del Carme fins al 18 de juny a la Sala Carlos Pérez (‘Cristina de Middel. Etcétera!’), la Sala 1 (‘Miguel Trillo. Asiatown’) i la Sala 2 (‘Ricardo Cases. El ficus del parterre’).

error: Content is protected !!