Fotografia contemporània i audiovisual a Las Cigarreras i l’exposició d’Elena Asins al MACA protagonitzen l’agenda cultural del CMCV a Alacant
La fotografia contemporània pren els carrers i les sales de Dénia i Xàbia amb la V edició del Festival Ojos Rojos
Coincidint amb les jornades festives de Setmana Santa i les vacances escolars de Pasqua, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta una agenda completa d’exposicions i activitats culturals a la província d’Alacant.
“Des del Consorci de Museus presentem a Alacant una programació potent per a aquesta Setmana Santa, que compta amb propostes a la capital de la província, on proposem descobrir l’abstracció geomètrica d’Elena Asins i algunes de les obres seleccionades en PhotoAlicante, però també a la comarca de la Marina Alta, on la fotografia contemporània ompli les sales i fins i tot els carrers de les localitats de Dénia i Xàbia. D’aquesta manera, volem acostar la cultura contemporània tant a les persones residents com als nombrosos visitants que aprofiten aquesta setmana festiva per a gaudir de la costa alacantina”, afirma el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.
Exposicions de fotografia a Las Cigarreras
En el marc de la seua col·laboració amb el festival de fotografia contemporània PhotoAlicante, el Consorci de Museus presenta dues exposicions al Centre Cultural Las Cigarreras. Disponible fins al 27 de maig, ‘Un tiempo para celebrar’ reuneix el treball d’artistes participants en la convocatòria pública llançada al gener (Raquel Bravo, Joel Jiménez, Jorge Pérez, Vanessa Roca, Virginia Villacisla i Pascual & Vicent), que ofereixen una reflexió sobre com les celebracions ens remeten a la construcció identitària de les regions, les tradicions i els pobles.
També a Las Cigarreras pot visitar-se, fins al 13 de maig, ‘Al azar de Baltasar, al azar’, el projecte d’apropiació audiovisual de l’artista Rafael Guijarro basat en la mítica pel·lícula francesa ‘Au hazard Balthazar’, de Robert Bresson, en la qual l’espectador i el capritxós atzar decideixen la història de l’ase Baltasar. L’exposició és fruit de la col·laboració amb el programa audiovisual de La Caja Blanca de Las Cigarreras, i s’emmarca també en la programació de PhotoAlicante 2023.
Elena Asins al MACA
El Consorci de Museus també proposa acostar-se a l’abstracció geomètrica de l’artista Elena Asins amb l’exposició ‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’, que pot visitar-se fins al 28 de maig al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).
La mostra, que forma part de la celebració de l’Any Eusebio Sempere, declarat per la Generalitat per a commemorar el centenari del naixement de l’artista d’Onil, vol donar a conéixer i, al mateix temps, reconéixer les investigacions dutes a terme per l’artista en el camp de l’abstracció geomètrica i els seus resultats plàstics, una sèrie d’obres senzilles en aparença i hermètiques en el seu llenguatge. ‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’ reuneix un total de 63 peces creades al llarg de diverses dècades, des de meitat dels anys 60 fins a principis de la dècada de 2000. Asins va rebre la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Govern d’Espanya en 2006 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 2011.
El Consorci de Museus i el MACA ofereixen els caps de setmana, entre setembre i juliol, visites dinamitzades gratuïtes per a tots els públics, tant a l’exposició temporal com a les col·leccions permanents. Les visites a l’exposició d’Elena Asins tenen lloc els dissabtes a les 18 hores i els diumenges a les 12 hores, de manera gratuïta i sense necessitat d’inscripció.
A més, mitjançant la convocatòria Tangent del Consorci de Museus, el MACA celebra la iniciativa ‘¿Hablamos de arte?’, la pròxima sessió de la qual tindrà lloc el 13 d’abril a les 18.00 hores i tractarà sobre Eusebio Sempere, coincidint amb la celebració del centenari del seu naixement. L’activitat, dirigida a tots els públics, consisteix en una visita comentada que relaciona les obres de les col·leccions del MACA amb el seu context, d’una manera transversal, fent una anàlisi de la realitat actual i de com els artistes representen les seues vivències creant una memòria col·lectiva a través de la gran diversitat de llenguatges contemporanis que han sorgit en els segles XX i XXI. La inscripció a l’activitat, que és de caràcter gratuït, estarà oberta des del 7 d’abril en la pàgina web del MACA.
La fotografia pren la Marina Alta
La V edició del Festival Ojos Rojos se celebra de nou a la Marina Alta, a les poblacions de Xàbia i Dénia, fins al 28 de maig. El festival internacional de fotografia espanyola i iberoamericana, que enguany té com a país convidat el Perú, està organitzat per l’Associació Arteria Urbana i el Consorci de Museus, amb el suport dels ajuntaments de Xàbia i Dénia.
El Festival Ojos Rojos presenta dues exposicions d’Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia 2016 i guanyadora de 2 premis World Press Photo, entre altres mencions. La Casa del Cable de Xàbia acull la monogràfica ‘Entre cultures’, d’Isabel Muñoz, i la Sala Recoleto Creative, en la mateixa localitat, reuneix, en una mostra, obres de Muñoz juntament amb les artistes Pusha Petrov, Brume i Laura Lis. També a Xàbia es pot veure el treball intimista de Rocío Bueno al Museu Soler Blasco; la visió nocturna del R&R de Madafaka & The Toxic Kiwis; l’Amazones fantasmagòric de la peruana Leslie Searles; els díptics paisatgístics de Tony Tirado a Ca Lambert, el treball sobre el territori de l’artista local Juan Carlos Juan, a Cactus Club & Shop, i la sèrie sobre l’atzar de Félix Grande Bagazgoitia, a la Galeria Isabel Bilbao.
La localitat de Dénia, d’altra banda, compta amb quatre mostres fotogràfiques disponibles aquests dies. La Sala CuidArt, de l’Hospital de Dénia Marina Salud, presenta el treball documental ‘Kids of Copper’, del fotògraf Vicente Albero; la Casa de la Cultura ofereix la mostra de Mariel Vidal, i Els Magazinos presenta l’arquitectura portada a un altre nivell de José Conceptes.
La barcelonina Neus Solà presenta, al Centre d’Art de Dénia, la seua mirada agredolça sobre la condició femenina gitana del suburbi de La Cité de Perpinyà, a França. Al mateix temps, els carrers deniers s’ompliran, a partir del 7 d’abril, de fotografia, de la mà de la coneguda artista multidisciplinària peruana Cecilia Paredes, a la plaça del Consell; i del treball d’Aitor Fernández, al Mercat Municipal, que aprofundeix en els nous nuclis familiars.
El Festival Ojos Rojos proposa també xarrades i tallers, visionat de portafolis, presentació de fotollibres i, com en totes les edicions anteriors, el conegut ‘market’ fotogràfic, que se celebrarà el diumenge 9 d’abril.
Una Setmana Santa plena de propostes per a gaudir de la província d’Alacant en clau cultural.