El festival SONORAS se celebra els dies 19 i 20 de maig en el claustre gòtic del CCCC amb accés gratuït fins a completar-ne l’aforament
El cicle de música i ‘performance’ reuneix compositores i creadores a l’avantguarda de l’experimentació sonora i visual i ofereix formats únics i innovadors
El Centre del Carme Cultura Contemporània torna a vibrar amb el festival SONORAS, que celebra la cinquena edició el cap de setmana del 19 i 20 de maig, omplint el claustre gòtic del CCCC de música i innovadores experiències sonores i visuals. El festival, d’accés gratuït, està organitzat i produït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb Conectika Producciones i reuneix compositores i creadores que estan a l’avantguarda de l’experimentació sonora i visual, proposant nous formats que uneixen el que és lúdic amb l’estètica, i afegint la reivindicació a aquesta proposta multidisciplinària.
Aquesta gran trobada amb la música i la ‘performance’ en femení comptarà amb algunes de les artistes més interessants del panorama actual, que durant dos dies exploraran les infinites possibilitats d’unió entre la música i altres disciplines.
La proposta de SONORAS s’allunya dels estàndards comercials i mediàtics que regeixen la creació audiovisual contemporània i tracta de mostrar maneres alternatives de crear, amb l’objectiu de donar visibilitat al treball de les dones creadores dins del camp de l’experimentació sonora i visual.
“En massa ocasions les dones són desplaçades de la primera línia en el camp de la creació visual i de l’àmbit de la creació sonora. El nostre compromís amb la igualtat va més enllà de les paraules i es posa de manifest en la nostra programació cultural. Per això generem produccions artístiques com el festival SONORAS, a l’altura del talent de tantes dones, que en els últims anys s’ha consolidat en el Centre del Carme com una de les cites més capdavanteres de València en l’àmbit de la música electrònica i experimental”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
“Des d’una perspectiva de gènere, didàctica i inclusiva, aquesta proposta busca trencar tabús entorn de les pràctiques artístiques ja establides i consolidades, amb la clara convicció que en la transversalitat es generen els discursos més integradors i innovadors. És un cicle multidisciplinari, en què es donarà cabuda a les propostes més actuals dins de la música experimental i l’audiovisual contemporani produït per dones”, assenyalen des de l’organització.
Programació SONORAS V
El festival aporta una visió i una escolta àmplies sobre les diferents tendències que actualment conviuen en el panorama local, nacional i internacional, ja que dona cabuda a múltiples propostes formals: des de la lliure improvisació, el ‘spoken word’, el ‘circuit bending’, el paisatge sonor i visual, el DJ set, la música industrial, el ‘minimal techno’ o el sorollisme, entre moltes altres tendències. En aquesta edició, SONORAS convida dones que han impulsat projectes individuals i col·lectius de creació sonorovisual.
El divendres 19 de maig el festival ofereix els directes d’Ylia a les 20.00 hores, Dorian Wood a les 21.00 hores i Anika a les 22.30 hores. El dissabte 20 de maig el programa començarà amb els DJ set de Phoebe Killdeer & Mélanie Pain a les 18.00 hores i el d’Alex Murray Leslie & Melissa Logan a les 19.00 hores, seguit de l’actuació en directe de Kill the Pain a les 21.15 hores.
L’actuació de Chicks on Speed, de 22.30 a 23.30 hores, serà l’encarregada de tancar aquesta cinquena edició de SONORAS. El col·lectiu presentarà en el claustre gòtic del CCCC l’últim projecte, ‘Uploading the Human’, incloent-hi un híbrid ‘stream-art’ visual en directe, en col·laboració amb la televisió digital UKRAiNA, que forma part del projecte artístic de l’estudi Stream ArtStudio a Cracòvia i que està especialitzada a construir ponts audiovisuals en viu. Per a aquesta ‘performance’ telemàtica experimental en temps real, StreamArtStudio manipularà des de la seua seu les imatges que es graven durant l’actuació emprant un croma col·locat en la part posterior de les artistes per a projectar la la seua imatge en viu sobre la mateixa pantalla de l’escenari. Aquest mateix senyal del CCCC també serà retransmés en directe en UKRAiNA-TV. Complementant la programació musical, el dissabte 20 de 12.00 a 14.00 hores se celebrarà un taller dirigit al públic familiar a càrrec de Sarah Rasines, amb el títol ‘Música para niñxs que creen que no son músicos…’. L’objectiu d’aquesta trobada és conéixer les vies per a editar un enregistrament, a més d’explorar un format com el casset, mitjançant un taller d’autoedició (DIY) en el qual s’exploraran les diverses formes i usos creatius de la microfonia i es realitzaran exercicis d’escolta atenta per a oferir una sèrie de punts de partida sobre els quals treballar el so, el paisatge sonor i l’escolta. L’activitat tindrà una duració de dues hores, està dirigida a persones d’entre 6 i 12 anys, i és l’única iniciativa del festival que requereix inscripció prèvia fins a completar-ne l’aforament