LA FILMOTECA VALENCIANA UN CICLE SOBRE ISABEL COIXET DINS DEL FESTIVAL HUMANS FEST

El Festival Internacional de Cine i Drets Humans de València se celebra de l’1 al 10 de juny en diversos espais culturals de la ciutat

La Filmoteca valenciana projectarà dues pel·lícules de Coixet i dues més seleccionades per la cineasta catalana

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, acull en La Filmoteca valenciana un cicle sobre Isabel Coixet, dins de la XIV edició del festival Humans Fest, el Festival Internacional de Cine i Drets Humans de València, que se celebra de l’1 al 10 de juny en diversos espais culturals i places de la ciutat i està organitzat per la Fundació per la Justícia.

La cineasta catalana rep enguany el premi honorífic Pau i Justícia que atorga el festival, per una obra que desconstrueix la representació femenina i la masculinitat tradicional.

El cicle s’inicia el divendres 2 de juny, a les 20.00 hores, amb la projecció en sessió única de ‘Mi vida sin mí’ (‘Mi Life without Me’, 2003), quan es compleixen vint anys de l’estrena comercial d’una de les pel·lícules fonamentals en la filmografia de Coixet i una de les pel·lícules espanyoles més destacades del nou mil·lenni. La pel·lícula serà presentada per Isabel Coixet, que, després de la projecció, mantindrà un col·loqui amb el públic de la sala Berlanga moderat per Jara Yáñez, directora de la revista ‘Caimán’.

Inspirada en el llibre de contes ‘Pretending the Bed is a Raft’ de la nord-americana Nanci Kincaid, ‘Mi vida sin mí’ és una coproducció hispano-canadenca amb un repartiment internacional en què figuren Sarah Polley, Amanda Plummer, Scott Speedman, Leonor Watling, Deborah Harry, Maria de Medeiros i Mark Ruffalo. La pel·lícula va obtindre en els Goya els premis al millor guió adaptat i millor cançó.

La vida d’una dona de vint-i-tres anys, amb dues filles, un marit en desocupació, una mare que odia el món, un pare que fa anys que està a la presó i un treball nocturn de neteja, canvia completament després d’un reconeixement mèdic en què li anuncien la seua mort pròxima.

El dissabte 3 de juny, a les 20.00 hores, La Filmoteca valenciana projecta ‘Wanda’ (1970) de Barbara Loden, un clàssic del cine independent americà dels anys setanta seleccionat per Coixet per a aquest cicle d’homenatge.

La primera i única pel·lícula escrita i dirigida per l’actriu Barbara Loden, que també ofereix una interpretació memorable del personatge protagonista, és el retrat cru d’una dona atrapada en els marges de la societat.

Wanda és una ama de casa dels suburbis obrers de Pennsilvània que abandona el seu marit i perd la custòdia dels seus fills. Sense diners, vaga, beu i es gita amb homes per a dormir sota un sostre.

El diumenge 4 de juny, a les 20.00 hores, La Filmoteca projecta una altra pel·lícula de temàtica feminista i marcat accent social seleccionada per Coixet: ‘Sin techo ni ley’ (‘Sans Toit ni Loi’, 1985), escrita i dirigida per Agnès Varda i protagonitzada per Sandrine Bonnaire, Macha Meril, Stephane Freiss i Laurence Cortadellas.

El cos sense vida d’una jove vagabunda apareix un matí d’hivern en una fossa. Ningú sap qui és i el puzle incomplet del seu passat es va reconstruint a poc a poc gràcies a aquells que es van creuar en el seu camí.

El cicle conclou el divendres 9 de juny, a les 17.00 hores, amb la projecció d’‘El sostre groc’ (2022), que oferirà audiodescripció, a través del sistema AudescMobile, gràcies a un acord de col·laboració entre la Fundació per la Justícia i l’ONCE. L’última pel·lícula de Coixet és un documental narrat com un ‘thriller’ i amb una finalitat clarament pedagògica per a tractar sobre els abusos sexuals i els límits del consentiment.

En 2018, un grup de nou dones va presentar una denúncia contra dos dels seus professors de l’Aula de Teatre de Lleida per abusos sexuals ocorreguts entre els anys 2001 i 2008, quan eren unes adolescents. La denúncia va arribar quan el cas ja havia prescrit i es va arxivar, però els seus testimonis van obrir una porta.

Després de la projecció, tindrà lloc el col·loqui ‘Per què no hi ha hagut un #MeToo a Espanya?’, en el qual participaran actrius protagonistes del documental; la delegada territorial de CIMA i directora del festival La Cabina, Sara Mansanet, i la directora del festival Humans Fest, Majo Siscar.

Humans Fest està organitzat per la Fundació per la Justícia i forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La XIV edició del festival se celebra gràcies a la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, la Conselleria de Cooperació, la Diputació de València, l’Ajuntament de València, Caixa Popular i Teika. À Punt és el mitjà oficial del festival.

error: Content is protected !!