EL CONSORCI DE MUSEUS SELECCIONA ELS PROJECTES PER A LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES A ALEMANYA, PAÏSOS BAIXOS I L’ARGENTINA

Tres noves propostes tindran lloc en centres de referència a Berlín, la Haia i Buenos Aires entre setembre i desembre de 2023, permetent un impuls a la creació de la Comunitat Valenciana, així com establir aliances internacionals

‘Laboratorio de cera: Pieles/Skins’ de Laura Salguero, ‘Kintos’ de Fermín Sales i ‘Gestos para conjurar un mundo’ de Johanna Caplliure són els tres projectes seleccionats

El Consorci de Museus ha seleccionat els tres projectes per a les residències internacionals del programa de creació ‘Cultura Resident’, les quals es duran a terme en tres noves destinacions: Alemanya, Països Baixos i l’Argentina. El centre Künstlerhaus Bethanien de Berlín i el Project Space 1646 a la Haia acolliran sengles residències sobre producció i investigació, mentre que a l’URRA de Buenos Aires es treballarà una proposta de curadoria.

Els projectes seleccionats, triats per un jurat en convocatòria pública, són ‘Laboratorio de Scera: Pieles/Skins’, de Laura Salguero, i que es desenvoluparà a Berlín; ‘Kintos’, de Fermín Sales, la destinació del qual serà la Haia, i ‘Gestos para conjurar un mundo’, de Johanna Caplliure, que es durà a terme en Buenos Aires.

El programa de residències internacional compta en 2023 amb una dotació total de 14.900 euros: 4.835 euros per a Alemanya i Països Baixos respectivament, i 5.230 euros per a l’Argentina. Les propostes es desenvoluparan entre setembre i desembre de 2023, i estan enfocades en la realització de pràctiques artístiques contemporànies per a persones o col·lectius amb lloc de naixement o residència a la Comunitat Valenciana.

“Fa ja sis anys que vam crear ‘Cultura Resident’ i, durant aquesta etapa, hem donat impuls a creadores i creadors del nostre entorn, alhora que establim aliances amb centres d’arreu del món. Amb les noves destinacions estem ampliant l’horitzó d’un programa pioner a la Comunitat Valenciana”, apunta el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

Els projectes de 2023

‘Laboratorio de Scera: Pieles/Skins’ és la proposta que Laura Salguero durà a terme a la Künstlerhaus Bethanien de Berlín. L’artista planteja explorar les qualitats de la cera com una pell exposada, realitzant intervencions en espais públics, aprofitant les propietats d’aquest material com a termòmetre mediambiental.

“Aquest enfocament em permetrà aprofundir en el potencial creatiu i simbòlic d’un material fascinant. El meu objectiu és establir connexions amb associacions i apicultors locals. La residència és una oportunitat per a expandir els meus horitzons artístics i aprofundir en la meua investigació”, assenyala la creadora del projecte, Laura Salguero.

Per la seua banda, ‘Kintos’ és el títol del treball que durà a terme Fermín Sales al centre Project Space 1646 de la Haia. El projecte explorarà el ritual de pas per excel·lència dels territoris rurals. Aquest acostament es realitzarà fonamentalment des de l’arxiu audiovisual, el qual es confrontarà amb el testimoni de joves que han viscut aquest ritu com una experiència contemporània.

“La residència és una gran oportunitat per a continuar treballant en la meua línia de pensament basada en la memòria, la imatge i el territori. Espere que aquesta experiència esdevinga un espai de pensament crític, d’acompanyament i de ‘feedback’”, apunta l’impulsor del projecte, Fermín Sales.

Tant el seu projecte com el de Laura Salguero van passar per anteriors residències d’investigació en ‘Cultura Resident’, en convocatòria integrada per un jurat diferent i la destinació del qual era Castelló. Ara ambdues propostes entren en una fase de producció mitjançant aquesta nova convocatòria.

Finalment, ‘Gestos para conjurar un mundo’ és el projecte que Johanna Caplliure realitzarà a l’URRA de Buenos Aires. Com apunta el títol, la proposta aprofundirà en els gestos com a moviments coreogràfics, resignificacions, celebracions d’emancipació, rituals o corporalitats dissidents que ens orienten cap a un món per vindre.

“M’agradaria nodrir-me de la creació que promou URRA Cerrito i aproximar-me a la producció actual argentina i llatinoamericana des d’una sèrie de casos d’estudi potencialment extensibles a altres comunitats”, explica la impulsora del projecte, Johanna Caplliure.

‘Cultura Resident’ i residències internacionals al CCCC

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades es va constituir un jurat que garantira la presència de representants de la societat civil, d’experts en la matèria i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, d’acord amb el Codi de bones pràctiques en la cultura valenciana. Els tres jurats van estar presidits per la directora general de Cultura i Patrimoni i presidenta de la Comissió Cientificoartística del CMCV, Carmen Amoraga, i formats per José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i una sèrie d’agents de l’àmbit artístic i acadèmic designats per entitats independents i universitàries.

Vinculat al programa internacional, el Centre del Carme té previst acollir enguany dues persones per a la seua estada en València. D’una banda, Sih Chin, un artista que es trasllada per convocatòria a través de l’acord entre el CMCV i Taipei (Taiwan), en col·laboració amb Taipei Artist Village, i, d’altra banda, Natasha Pons Majmut, responsable d’Arts Visuals i Residències del Centre d’Espanya a Santiago de Xile, amb les quals el Consorci fa dues edicions que realitza residències i que parteix de la millora i l’enfortiment de la cooperació cultural i les estructures de residència.

‘Cultura Resident’ va ser creada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en 2017, com a resultat de l’aplicació del projecte de direcció de José Luis Pérez Pont. És un dels programes més gran i de major abast a l’Estat espanyol, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.

‘Cultura Resident’ compta actualment amb 13 projectes en desenvolupament a les localitats de València, Castelló de la Plana, Alacant i Almedíjar, als quals se sumen ara les tres noves residències internacionals.

error: Content is protected !!