Ana Bort ha compartit, durant un mes, coneixements i experiències de cant i música a l’escola de la localitat de Santiago de Chiquitos (Bolívia)
L’experiència serà possible gràcies al programa de cooperació tècnica ‘Especialista municipal voluntari/ària’ del Fons Valencià per la Solidaritat
El Fons Valencià per la Solidaritat ha iniciat la 10a edició del projecte ‘Especialista municipal voluntari/ària’, per mitjà del qual una cantant del Cor de la Generalitat Valenciana, la contralt Ana Bort, ha estat seleccionada per a fer, durant un mes, voluntariat internacional mitjançant la cooperació tècnica a Bolívia, d’acord amb una assistència tècnica sol·licitada des del mateix país del sud.
Ana Bort se suma a altres nou persones treballadores de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, i d’altres institucions i organismes. Francesc Perales i Leonardo Marqués, director artístic i secretari tècnic del Cor de la Generalitat Valenciana, respectivament, han rebut Ana Bort per tal de fer una valoració prèvia d’aquesta acció de cooperació municipalista.
Ana Bort —natural de València i resident a Godella— té un ampli recorregut professional i formatiu en l’àmbit coral, com a cantant i directora, i d’ensenyament musical i de cant, com a docent i pedagoga, i, des de l’any 2000, forma part de la plantilla del Cor de la Generalitat. Per l’òptima adequació del seu perfil amb l’assistència tècnica sol·licitada per la contrapart del sud, compartirà els seus coneixements i experiències de cant i música a l’escola de música barroca renaixentista Chiquitana del poble de Santiago de Chiquitos (Bolívia), juntament amb l’ONGD Centro para la Participación y el Desarrollo Sostenible (CEPAD), amb els objectius de donar suport, perfeccionar i enfortir tècniques coristes i d’aprenentatge musical entre l’alumnat del col·legi.
El poble bolivià de Santiago de Chiquitos es troba al municipi de Roboré (província de Chiquitos, dins del departament de Santa Cruz), té una població de 1.927 habitants i és conegut, entre d’altres, per conservar la tradició musical heretada dels jesuïtes.
Tant Ana Bort com les altres persones seleccionades en el projecte ‘Especialista municipal voluntari/ària’ ja han fet una jornada formativa i de convivència prèvia al període de cooperació tècnica en el sud —juntament amb personal institucional i tècnic del Fons Valencià, tècnics i tècniques locals participants d’edicions anteriors del projecte ‘Especialista municipal voluntari/ària’, així com amb altres professionals de la cooperació tècnica—, en què han conegut amb detall i de manera individualitzada les diferents assistències tècniques que executaran al sud. A més, han conegut de primera mà experiències de darreres edicions i s’han format, entre altres, en el sistema de cooperació internacional al desenvolupament, descentralitzada des de l’àmbit local, incidint en el model de la cooperació tècnica.
10 edicions del projecte
El projecte ‘Especialista municipal voluntari/ària’ del Fons Valencià per la Solidaritat compleix enguany 10 edicions, i té com a finalitat general enfortir les aliances municipalistes entre el nord i el sud, a més de crear xarxes d’intercanvi i transferència de coneixements entre les entitats locals sòcies del Fons Valencià —i altres institucions i organismes— i les contraparts del sud amb les quals el Fons desenvolupa projectes de cooperació internacional al desenvolupament.
Els objectius generals del projecte ‘Especialista municipal voluntari/ària’ són els de crear una consciència solidària i cooperativa entre les persones voluntàries que hi participen, prestar assistència tècnica especialitzada en municipis i entitats dels països del sud —contraparts del Fons— i obrir un espai de participació directa sobre el terreny per a les entitats locals sòcies del Fons en projectes de cooperació internacional al desenvolupament que està executant l’entitat.
El Fons Valencià per la Solidaritat
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a finalitat realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis, els ajuntaments i les mancomunitats de la Comunitat Valenciana.
Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització envers un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons i la ciutadania valenciana en general.