- ‘La imatge construïda. ¿Ficció o realitat?’es podrà visitar, a la Sala Jerònima Galés, fins al 12 de novembre; i ‘Assaig sobre l’espai’ ocuparà el Cub del museu propietat de la Diputació de València fins al 17 de setembre
El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) rep l’estiu amb dos noves mostres que s’obrin al públic el 22 de juny. D’una banda, la Sala Jerònima Galés acull l’exposició ‘La imatge construïda. ¿Ficció o realitat?’, comissariada per Gregor Nusser i amb obres d’artistes contemporanis nacionals i internacionals. D’altra banda, el Cub del MuVIM es renova amb la instal·lació ‘Assaig sobre l’espai’, de l’artista Miquel Ponce, que està comissariada per Boye Llorens.
“Dos mostres amb les quals este museu de la Diputació de València torna a estar a l’avantguarda dels museus valencians, no defugint de la reflexió, tan necessària en tota societat, a la que ens porten els dos nous projectes expositius” remarca la diputada del MuVIM en funcions, Gloria Tello.
La paradoxa entre realitat i ficció, símbol i representació
‘La imatge construïda. ¿Ficció o realitat?’ és una mostra d’obres d’artistes internacionals que treballen al voltant de la representació de la realitat, intentant aclarir la paradoxa entre realitat i ficció, símbol i representació. Perquè la ficció sembla hui més real que la mateixa realitat i la manipulació de les imatges (retocades, creades o millorades) arriba a la perfecció.
En paraules de Gregor Nusser, comissari de l’exposició, “la realitat i la ficció s’entremesclen i creen el dubte d’on comencen les habilitats humanes i on acaba la veritat objectiva. L’art i la seua capacitat simbòlica han jugat sempre, d’una manera més o menys irònica, més o menys perversa, amb aquesta capacitat d’engany que tenen les imatges i en l’evolució de les habilitats tècniques dels artistes han trobat l’eina perfecta per a l’engany”.
L’exposició, que es podrà visitar a la Sala Jerònima Galés fins al 12 de novembre, recull obres d’artistes com ara Andrés Serrano, Oliver Boberg, Elger Esser, Martin Fengel, Benedikt Hipp, Ilya Kabakov, Lori Nix, Hans Op De Beeck, Aitor Ortiz, Pipilotti Rist, Thomas Ruff, Dario Urzay, Thomas Weinberger, Ebbe Stub Wittrup i Michael Wesely.
Miquel Ponce explora els límits de l’espai i la creació artística
Per la seua banda, ‘Assaig sobre l’espai’ és la instal·lació que ocuparà el Cub fins al 17 de setembre. L’obra, treball de l’artista Miquel Ponce, té com a objectiu principal abordar l’espai com un condicionant per a la producció de l’obra, utilitzant estos límits com a motor per a la creació, generant un diàleg entre forma i contingut, entre procés i resultat.
A través d’esta proposta artística, l’espectador es veu obligat a recórrer el Cub desxifrant el seu contingut, els diferents elements que conformen la instal·lació i els seus racons, en una espècie de narració fragmentada que parla del seu procés de creació i dels límits de l’espai, no en un sentit físic, sinó metafísic, reflexionant sobre les condicions de possibilitat de l’existència de l’art mateix.
En paraules de Boye Llorens, comissari de la instal·lació, “Ponce presenta el seu treball com un exercici reflexiu i juga amb les diferents accepcions i matisos de la paraula ‘assaig’ per a definir la millor manera possible d’intervenir un espai com el Cub del MuVIM, de representar les seues inquietuds i integrar l’espai en la mateixa obra”.
Miquel Ponce (València, 1997) ha estudiat el Grau de Belles Arts i el Màster en Producció Artística de la Universitat Politècnica de València. Alguns dels seus projectes han sigut mostrats en espais com el Museu de la Universitat d’Alacant, la Casa de Velázquez de Madrid o les Reials Drassanes de València. També ha treballat amb galeries com Galería Fran Reus (Palma de Mallorca), Galería Blanca Soto (Madrid), We Collect (Madrid) i Volta Art Gallery (València). Ha participat en la residència de creació i investigació artística del MUA (Alacant, 2020) i la beca de residència de la Fundación BilbaoArte (2021).