- El dramaturg convida a reflexionar a tota la família sobre la cultura de l’esforç des de l’humor
‘Xut’, de Roberto García, ha guanyat el Premi de Teatre Infantil Escalante 2023 amb un text que posa el focus en les dos cares del futbol semiprofessional infantil femení des de l’humor.
Així ho ha decidit el jurat, format per Ramón Roselló, professor a la Universitat de València (UV); Isabel Martí, actriu, directora d’escena i dramaturga, en representació de l’Associació d’Escriptors i Escriptores Teatrals (AVEET); Victoria Salvador, actriu de teatre i projectes audiovisuals, directora de muntatges i docent; Pasqual Alapont, editor, traductor, guionista i dramaturg guanyador de l’edició de 2022; i Paula Soriano, editora d’Infantil i Juvenil de l’editorial Bromera.
Rocío Gil, diputada de Teatres de la Diputació de València, ha felicitat García «per esta proposta que permet a Escalante avançar encara més en la creació i divulgació del teatre infantil a través dels seus premis, que compten amb un jurat de primer nivell».
Per la seua part, la directora i coordinadora artística d’Escalante, Marylène Albentosa, ha agraït la participació en l’última convocatòria del guardó, «que cada any veu créixer el nivell de les seues obres», i ha recordat que el Premi de Teatre Infantil Escalante 2023 està dotat amb 5.000 euros i la possible publicació del text.
‘Xut’, sobre la cultura de l’esforç
El jurat ha valorat especialment la qualitat de l’escriptura dramàtica, la viabilitat de la possible posada en escena i la història de ‘Xut’, on les seus dos protagonistes, Valèria i Raquel, permeten conéixer des de dins tot el que engloba el món del futbol infantil semiprofessional femení.
«Este esport té coses molt boniques, com el mateix plaer de jugar, la capacitat de superar-se, la companyonia… però quan entra en el camp professional, arriba eixa part més fosca en la qual preval l’individualisme o la competitivitat», conta García.
«Davant eixe risc de perdre la innocència per a les xiquetes i xiquets que juguen, moltes vegades pel mateix sector i les famílies, vaig escriure ‘Xut’, que a més focalitza la trama des del futbol femení, un bon exemple de l’evolució positiva de la nostra societat», destaca el dramaturg.
Contada des de la pròpia visió de dos jugadores adolescents, Roberto García convida a repensar la cultura de l’esforç a xiquetes, xiquets, adolescents i públic adult. «És una alegria rebre este premi que té un gran valor per a la literatura teatral i fer-ho, a més, des d’Escalante, un centre que duu a terme una tasca imprescindible per a acostar les arts escèniques a la infància en tota València», ha valorat.
Sobre Roberto García
Roberto García (València, 1968) és dramaturg i director escènic. Des de 1993 ha escrit i dirigit més de 40 obres, moltes d’elles publicades. Entre elles, destaquen ‘Scout’, Accèssit del Premi Nacional Marqués de Bradomín; ‘Òxid, Besos’, coescrita al costat de Carles Alberola, Premi MAX al Millor autor en català; ‘Indecent’, Premi Ciutat Alcoi de Teatre i Premi de Teatre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; ‘Pica, Ratlla, Tritura’, Premi Max Aub dels Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a Millor Autor i nominat com a Espectacle revelació en els Premis MAX; ‘Combustió’, Primer Premi Palanca i Roca dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira; ‘Entretindre i no tindre’, Premi Ciutat Alcoi de Teatre; ‘La guerra dels mons 2.0’ o ‘La tempesta’.
Així mateix, les seues obres s’han representat per tota España, així com en països com Finlàndia, Itàlia, Mèxic, Xile, Colòmbia, Puerto Rico o l’Argentina. Roberto García és actualment director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura (IVC).