DebatsMAV 2023: Professionalització de les donesartistes a la Comunitat Valenciana

Combatre la precarietat de les dones del sector artístic iavançar en professionalitat, drets i conciliació, eixos d’aquestaedició.

Primera cimera d’associacions de dones en les artsde la Comunitat Valenciana.

El pròxim dia 3 d’octubre es reuneixen una desena d’associacions de dones delsector artístic valencià convocades per MAV (Dones en les Arts Visuals). És laprimera vegada que col·lectius repartits per tot el territori valencià es troben per aintercanviar opinions i debatre una acció comuna en el marc d’un cim digital. Estracta de DAMAC (Dones Artistes de la Mancomunitat de l’Alcoià), DAR (DonesArtistes Rurals), Col·lectiva Portal d’Igualtat, Col·lectiu 27, Don’t delete art,Liceu de Dones de Castelló i MEM (Dones en Moviment) a més de MAV.Amb aquest cim arranca la segona edició del cicle DebatsMAV que organitza lacoordinadora valenciana d’aquesta associació. A més de la trobada interassociativa,estan programades dues sessions presencials a València i Castelló respectivamentdurant les quals s’habilitarà un Espai de Cures i Mediació a càrrec de l’artistaAndrea Restrepo i així facilitar que puga assistir qualsevol persona interessada. Elpropòsit d’aquestes trobades és compartir opinions i reflexions sobre com combatrela precarietat que afecta el sector artístic i avançar en la professionalització, drets iconciliació de les dones.Segons l’estudi Dones artistes i precarietat laboral a Espanya. Anàlisi i comparativaa partir d’un estudi global (2019) dels professors universitaris Marta Pérez Ibáñez iIsidro López Aparicio, el 46,9% dels artistes enquestats va declarar que els seusingressos totals anuals és igual o inferior a 8.000 € a l’any, considerada aquestaxifra el llindar del salari mínim interprofessional. Molt preocupants són les dadesproporcionades sobre els ingressos procedents d’activitats artístiques dins delsingressos anuals dels artistes: el 62,4% dels homes artistes declara que els seusingressos per activitats artístiques suposen entre el 0 i el 20% dels seus ingressostotals. En el cas de les dones artistes, el percentatge puja al 65,1%. Per tant, nopoden mantindre’s econòmicament amb les seues activitats com a artistes.Per als artistes els ingressos dels quals per activitats artístiques suposen entre el 80i el 100% dels seus ingressos totals, la bretxa és més significativa, sent ells el 17,9%i elles el 11,6%: “Les precàries dels precaris”, segons expressió de l’artista Esther Ferrer.

En aquest camí, la presència d’artistes dones en el conjunt de la programació expositiva valenciana d’aquesta tardor és equiparable a anys anteriors. Les exposicions individuals de dones artistes representen el 39,02% del total del conjunt d’exposicions individuals que s’ofereixen en les principals institucions culturals i museístiques de la CV (16 d’un total de 41), unes xifres que s’acosten a la paritat.
Però que les artistes puguen mostrar les seues obres no ès prou, ni tampoc l’aprovació d’algunes de les mesures recollides en l’Estatut d’Artistes.
L’autoexplotació continua sent la norma per a les dones que desenvolupen la seua carrera en aquest sector. Què fer per a subsistir i consolidar una carrera laboral i professional digna en el mig artístic? Aquesta és la qüestió que presidirà el diàleg, moderat per Sofía Albero, que mantindran la gestora i comissària independent, Semíramis González, i l’artista i corresponsable del projecte RARA, Verónica Ruth
Frías, el dia 16 d’octubre en el Centre Cultural La Nau de València. Finalment, la maternitat i les cures centrarà el col·loqui, moderat per la investigadora feminista Nerea Bella, que se celebrarà el dia 21 d’octubre a la Sala Llotja del Cànem de Castelló en el qual participaran Maite Garbayo, investigadora, comissària i docent, i les artistes Art al Quadrat, Lluna Llunera i Sara Belles.
“Professionalització de les dones artistes a la Comunitat Valenciana” és la segona edició de DebatsMAV, una iniciativa que persegueix generar en la nostra Comunitat un espai de reflexió obert a la ciutadania per a promoure la igualtat i el reconeixement de les aportacions de les dones a la història de l’art. L’associació
compta amb el suport de la Viceprèsidencia i Conselleria d’ Igualtat i Politiques Inclusives (Generalitat Valenciana), el Observatori Cultural de la UV, el Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV i l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Génere “Purificació Escribano”(UJI).
 
Creada en 2009, Dones en les Arts Visuals compta amb 95 sòcies a la Comunitat Valenciana i 856 a nivell nacional procedents dels diversos àmbits del món de l’art: artistes, comissàries, investigadores, gestores culturals, docents, galeristes, periodistes especialitzades, editores, dissenyadores, crítiques, col·leccionistes, arquitectes, etc.

error: Content is protected !!