La xarxa AVAN apropa l’art contemporani i el pensament crític a cinc poblacions rurals de les comarques de Castelló
Geldo, Forcall, Vilafranca, Vilanova d’Alcolea i Viver participen en la tercera edició d’aquesta proposta artística itinerant que tindrà lloc entre els dies 28 de setembre i 1 d’octubre i versarà sobre la memòria.
La tercera edició de l’AVAN, la xarxa d’espais rurals de recerca contemporània, té com a un dels objectius influir en la forma en què els seus habitants perceben i interpreten la seua realitat de forma prospectiva aprofundint en allò invisible del que queda en la memòria. Amb el títol ‘Memòria, massa memòria’ aquesta proposta artística pretén desenvolupar xicotets processos que òbriguen sentit més enllà de les respostes convencionals i al mateix temps experimentar amb allò que s’entén per memòria.
La iniciativa tindrà lloc entre els dies 28 de setembre i l’1 d’octubre i recorrerà cinc municipis del medi rural de les comarques de Castelló com són Viver, Geldo, Morella Vilafranca i Vilanova d’Alcolea i compta amb l’acompanyament del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de l’UJI i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló i afavoreix la realització en entorns rurals de pràctiques artístiques que abasten transversalment els coneixements.
El director de l’esdeveniment, Rafael Tormo Cuenca, explica sobre l’edició de 2023 que “al medi rural existeix una tendència a la victimització, és a dir, a vincular el concepte de memòria amb la falta de memòria, amb l’abandó, el despoblament o l’alzheimer i nosaltres volem escometre-ho des de la complexitat que possibilite la seua excepcionalitat”, comentà Tormo. Per a fer-ho possible, el director de l’AVAN assegura que s’ha dissenyat un programa a partir de l’articulació de noves pràctiques en comú i coneixements compartits “que legitimen la memòria no oficial, la invisible, en la percepció, interpretació i expressió de les normes, valors i creences establertes o impugnades”.
La cita anual s’inaugurarà el dijous 28 amb la presentació del llibre ‘AVAN’02 ‘Allò que no sabíem que sabem’. A continuació tindrà lloc la sessió ‘Compartir Coneixement’ amb la taula rodona titulada “Poden les pràctiques artístiques impugnar els relats hegemònics que patrimonialitzen la història?” i en la qual participen Ángel Portolés, gestor cultural del PEU-UJI; Vanesa Peña Alarcón, investigadora en cultura audiovisual, Marta Martín Núñez, professora i investigadora a l’UJI; Alejandro Mañas, director artístic i de programació de la sala Espai Nivi Collblanc de Culla, i Rafael Tormo com a moderador, a la sala de graus de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.
Ja a la vesprada començarà el recorregut pels cinc municipis participants. Durant quatre jornades artistes, mediadors, tècnics i gestors culturals conviuran i gaudiran de les diferents propostes artístiques i culturals que es portaran a terme. En aquesta edició, els artistes que han creat projectes expositius són María Amparo Gomar, que exposarà a Geldo “Un escrit és un escrit, és un escrit”; Julio Jara, a Vilanova d’Alcolea “Teixint oblits” ; Peter Bosch & Simone Simons, a Forcall “La fábrica de memòries”; Nora Ancarola, a Viver “Resistències minúscules. El silenci del nom”; i Olga Diego, a Vilafranca “Taleques”.
L’espai ‘compartir coneixement’ també tindrà el seu apartat durant les jornades del divendres i del dissabte. La primera conversa serà al convent d’en Blai Berga de Forcall, i tindrà com a convidades a Anna García Monfort, treballadora social i coordinadora dels serveis socials d’atenció primària a la Mancomunitat Comarcal dels Ports i a Teresa Albert Cucala, psicòloga a la residència de Forcall i als centres de dia de Morella i les Coves de Vinromà. La segona sessió serà a càrrec de Juan Ramón Barancho, doctor en Història de l’Art i assagista. Amb el projecte AVAN, la idea és construir un gran centre cultural disseminat en el territori, fer d’allò que els separa la seua potència i, al mateix temps, generar connexions i així fugir de la visió etnocèntrica de certes polítiques culturals.