Fotografia en la col·lecció de l’IVAM des de 1950
FRIEDLANDER, Lee New York City, 1974 IVAM Institut Valencià d’Art Modern, Generalitat Donación Zabriskie Gallery-Lee Friedlander.
Col·lecció Converses IVAM Centre Julio González. 30 nov. 2023. 19 h Xarrada – presentació d’Enric Mira, auditori. 20 h Inauguració i còctel
Com a avantsala a la inauguració de La fotografia al mig, el seu comissari Enric Mira realitzarà una xarrada – presentació on desgranarà el marc conceptual d’esta.
Este projecte expositiu enfoca el paper de la imatge fotogràfica com a dispositiu d’especial significació en el si de les pràctiques artístiques a partir de 1950. Qüestions relacionades amb el cos i la identitat, la memòria i la història, l’esfera pública o el paper dels mitjans de comunicació i el fenomen del consum massiu, han permeat plantejaments artístics que, en un procés d’hibridació medial, han incorporat la fotografia com a llenguatge expressiu, codi o document.
Des de 1950, data que s’ha establit com a punt de partida, la col·lecció de l’IVAM recull una sèrie de destacades obres i autors que van des del nou documentalisme de Robert Frank i Lee Friedlander; les produccions de l’art pop i post-pop amb Baldessari o Prince; les diferents derives de l’art conceptual i l’art d’acció com Fulton o Valie Export; el tema de l’arxiu amb els Becher; la potència visual de la nova objectivitat alemanya de Ruff i Höffer, les estratègies narratives de Gordon i Wearing, entre altres.
A esta sèrie de noms internacionals s’han d’afegir els d’autors espanyols imprescindibles com Fontcuberta, Soto o Valldosera, així com de l’àmbit valencià com Mira Bernabeu o Navarrete, entre altres. Noms que mostren la diversitat i la riquesa dels fons fotogràfics de l’IVAM.
Enric Mira Pastor, doctor en Filosofia i CC. de l’Educació, és professor de la Universitat d’Alacant. És autor de L’avantguarda fotogràfica dels anys setanta a Espanya (1991), Alcalácanales. El llenguatge artístic de l’electrografía (2000) i Ana Teresa Ortega. Foto-escultures i instal·lacions (2006) i col·laborador en els llibres Instantànies de la teoria de la fotografia (2009) i La polèmica sobre la cultura de masses. Una antologia crítica en el període d’entreguerres (2012), entre altres. Ha escrit articles sobre teoria i història de la fotografia per a diferents mitjans especialitzats i participat com a ponent en diferents seminaris i congressos nacionals i internacionals.
Ha comissariat exposicions per al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Abert, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Centre Párraga (CENDEAC/Múrcia) i el Museu Universitat de Navarra (MUN).