Vicente Barrera anuncia un acord “estratègic” pioner amb Cedro per a treballar en la promoció de la creació i la protecció de la propietat intel·lectual
La presidenta del Centre Espanyol de Drets Reprogràfics destaca que s’implementaran “mesures que eviten la desinformació i fomenten el pensament crític”
La Generalitat i Cedro articularan la protecció a menors d’usos maliciosos de la IA i impulsaran un congrés internacional sobre propietat intel·lectual
El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha formalitzat un “acord estratègic” pioner a Espanya amb la presidenta del Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (Cedro), Carme Riera, per a col·laborar en la promoció de la creació i la protecció de la propietat intel·lectual a la Comunitat Valenciana.
Mitjançant esta col·laboració, la Generalitat i Cedro acorden treballar conjuntament en el desenvolupament d’activitats que promoguen la creació literària i editorial i reforcen la consciència sobre la importància dels drets de propietat intel·lectual, tal com han firmat les parts este dimecres durant un acte al qual també ha assistit el director general de Cultura, Sergio Arlandis.
Vicente Barrera ha assegurat que es tracta d’un acord basat en valors dirigits a promoure “una societat crítica, informada i responsable amb la propietat intel·lectual” dels autors i editors de la cultura escrita.
Així mateix, el vicepresident ha destacat que la Generalitat s’unix i secunda “de manera inequívoca” la labor de Cedro com a entitat encarregada de protegir la propietat intel·lectual d’autors i editors de llibres, revistes, diaris i partitures.
“Este acord visibilitza i mostra la nostra aposta per fomentar la creativitat, l’edició i el respecte a la propietat intel·lectual, promovent la sostenibilitat de la cultura escrita a la Comunitat Valenciana”, ha assegurat Barrera.
Per la seua banda, la presidenta de Cedro i també escriptora i acadèmica, Carme Riera, ha destacat que es treballarà “estretament en la implementació d’accions destinades a enfortir la sostenibilitat de la cultura com a base fonamental per a la materialització d’una societat avançada”, amb actuacions que eviten “la desinformació i fomenten el pensament crític a través de l’enfortiment del sector del llibre i la premsa de la regió”.
Els dos responsables han subratllat la seua satisfacció pel caràcter pioner en tot l’Estat espanyol de l’acord i s’han mostrat “esperançats pel fet d’enfortir el teixit cultural i creatiu” de la Comunitat Valenciana.
En l’actualitat, Cedro compta amb 33.436 membres entre escriptors, traductors, periodistes i editorials de tot el país, als qui representa i defén en els seus interessos en facilitar i promoure l’ús legal de les seues obres.
Compromisos clau
La Generalitat i Cedro adquirixen mitjançant este acord una sèrie de compromisos clau, entre els quals destaca implementar polítiques orientades a protegir els menors d’usos malintencionats de la intel·ligència artificial (IA), així com promoure el desenvolupament del talent artístic en la creació literària mitjançant tallers amb autors i editors als municipis de la Comunitat Valenciana.
D’igual manera, les dos institucions es comprometen en la formació específica sobre competències digitals, alfabetització mediàtica i propietat intel·lectual per a alumnat i professors a través de l’Escola del Dret d’Autor (EDA), de la plataforma educativa de Cedro, i a promoure accions per a sensibilitzar alumnat i professors sobre el valor de la creació artística i la formació en mitjans.
Un altre dels compromisos és garantir una remuneració adequada als autors i editors per la reutilització dels seus continguts en el sector públic valencià.
D’altra banda, la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Cedre impulsaran de manera conjunta un congrés internacional sobre propietat intel·lectual.