La Universitat de València reprendrà el programa ‘Cultura als Campus’ en febrer, quan l’alumnat haja acabat els exàmens i torne a les aules amb l’inici del nou quadrimestre. Al llarg del 2023, la Universitat de València ha portat més d’un centenar d’activitats culturals als centres i facultats dels quatre campus universitaris (Blasco Ibáñez, Burjassot-Paterna, Ontinyent i Tarongers) a través d’aquest projecte que acosta la programació d’exposicions, conferències i debats, tallers, arts escèniques, projeccions, seminaris i jornades, cursos, recitals poètics -i fins i tot la cultura feta pels alumnes mateixos- als campus.
El 2023 es van realitzar dos grans cicles temàtics. El més recent, el que es dedicava a l’astrònom de la Universitat de València Jeroni Munyós (1520-1592), es va inaugurar amb una conferència del catedràtic Vicent Martínez i va incloure sis conferències i dues exposicions per a difondre la vida i trajectòria d’uns dels científics més destacats de la història valenciana i espanyola, que va ser a més catedràtic de matemàtiques i astronomia a València. A més, es va dur a terme un gran cicle monogràfic entorn de la mort, amb prop de 40 activitats de diferent índole entre febrer i maig.
Més enllà dels cicles temàtics, van tenir lloc conferències, cinefòrums i col·loquis amb escriptors com Lorenzo Silva, Pilar Pedraza i Antonio Altarriba, il·lustradors com Paco Roca i Fermín Solís o actors com Pepe Villuela, que van participar en xarrades als diferents campus de diferent temàtica: literatura, història, còmic, sense oblidar tampoc la poesia amb actes dedicats als poetes dels 50 (Biedma, Brines, Goytisolo…), a la situació de la poesia en l’actualitat o la concessió de premi César Simón.
Quant a l’apartat d’exposicions, les que es van programar als campus universitaris el 2023 es van acostar a la vintena. El 2023, els campus d’Ontinyent i Gandia van destacar per l’extensió de propostes culturals que s’hi van traslladar, gràcies al compromís del Vicerectorat de Cultura i Societat a través del programa Universitat-Societat. Exemples d’aquesta col·laboració van ser ‘Art, dolor i compromís: Dones en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’, al Palau dels Barons de Santa Bàrbara – Casa de Cultura d’Ontinyent, i el Cicle Sorolla a la Casa de la Marquesa de Gandia, entre altres propostes. Si bé algunes exposicions, com les col·leccions cientificomèdiques de la Facultat de Medicina i Odontologia i les del Museu d’Història Natural de la Universitat de València, tenien un caràcter permanent, la gran majoria va adoptar un format itinerant i exploraven temàtiques que es vinculaven estretament amb la cultura universitària, així com amb els valors i compromisos socials. En aquest sentit, destaquen les temàtiques de gènere, com la nova generació d’autores valencianes del còmic, o aquelles exposicions compromeses amb la guerra a Ucraïna, com les imatges del fotoperiodista Benito Pajares o ‘The art of resistance#Ukraine | Art als campus’, que va presentar obres d’artistes ucraïnesos. Les exposicions es van exhibir als diferents centres, com la Sala Manuela Ballester de la Facultat de Ciències Socials, la Sala de Cristall de la Facultat de Psicologia i Pedagogia, la Sala d’Exposicions de la Facultat de Medicina i la Sala El Tossal de Gandia. Al llarg de l’any, es van consolidar uns altres espais, com l’ampli vestíbul de la Facultat de Farmàcia, el vestíbul del primer pis de la Facultat de Geografia i Història i els aularis dels campus dels Tarongers o d’Ontinyent, transformats en espais expositius per a acollir mostres itinerants.
Les arts escèniques també van ser protagonistes a través de diversos espectacles als vestíbuls de facultats (lectures dramatitzades, performances…) i, sobretot, a la Sala Palmireno, a la Facultat de Geografia i Història. Des que la Universitat la reobrira a la fi del 2021, la sala compta amb una programació estable un dijous de cada mes, sobretot gràcies als nous grups de teatre que han sorgit a la Universitat amb l’extensió de la cultura universitària als campus. Entre les formacions que hi han actuat: el grup de teatre de la Facultat de Química, Improvisional Teatre, el grup de teatre de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Polipatéticos o el grup de teatre de la Facultat de Filosofia i CE, a més del grup de dansa de la Universitat de València, el grup de teatre ASSAIG de la Universitat de València i el grup Komos. I es va col·laborar amb festivals, com Russafa Escènica, Circuito Bucles, l’Associació Cultural Ciutat de Contes i organismes de la Universitat (Servei de Política Lingüística i Aula d’Història i Memòria Democràtica).
Quant a la programació musical, les formacions universitàries Orquestra Filharmònica de la Universitat, Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València, Orfeó Universitari… van portar la seua música als campus, a més de la participació d’altres formacions. Van destacar els concerts del cicle ‘Músiques Urbanes’, a la sala Charles Darwin de Burjassot, o el cicle ConcertHall, a la Facultat de Magisteri, a Tarongers, un campus que va acollir entre altres propostes SocioCòmic, el Seminari de Còmic i Sociologia, a la Facultat de Ciències Socials, un cicle de cinema sobre drets humans, amb gran afluència de públic, a Dret, i les actuacions de Dansa València.
Com a Universitat, el programa Cultura als Campus, que no oblida la part formativa, va acostar a diferents facultats tallers d’arts escèniques, amb Toni Aparisi i Christine Cloux, professors de Grup de Dansa de la Universitat de València i premis Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, i projectes expositius i de formació musical.
ACTIVA CULTURA: La cultura feta pels estudiants es mostra als campus
El Vicerectorat de Cultura i Societat, a través del personal del Servei de Cultura Universitària, amb la coordinació dels professors coordinadors dels campus, proposen i defineixen aquesta extensa oferta cultural, però no solament això. Cada any hi ha, almenys, fins a huit propostes que parteixen de l’alumnat. Es tracta d’Activa Cultura, una convocatòria d’ajudes dirigida a estudiants de la Universitat de València que cursen estudis oficials o propis de grau, màster o doctorat, per a promoure les pràctiques culturals i artístiques com a mitjà d’expressió i crítica social. En total, es destinen 16.000 euros per a premiar els 8 projectes presentats per l’alumnat universitari (2.000 euros per projecte). La convocatòria d’enguany ja està oberta i acabarà el pròxim 29 de febrer. Bases de la convocatòria a través d’aquest enllaç (https://links.uv.es/hao7iju). Les propostes guanyadores, com les d’altres convocatòries, Activa Fest i Música, que impliquen la societat i la comunitat universitària, respectivament, s’exhibeixen als campus i centres singulars de la Universitat. En l’última edició l’alumnat, a través d’Activa Cultura, es van mostrar a les facultats un projecte per a habitar el territori des d’una altra mirada, una proposta per a repensar la mobilitat, una singular iniciativa d’animació lectora i una proposta teatral que involucrava la química.