Les Arts i l’IVAM fusionen lírica i arts plàstiques en la producció audiovisual ‘Artifacts Assembly’

Les Arts i l’IVAM fusionen lírica i arts plàstiques en la producció audiovisual ‘Artifacts Assembly’

  • Pau Berga dirigix este diàleg entre onze peces musicals interpretades per artistes del Centre de Perfeccionament i una selecció d’obres de l’IVAM
  • La producció estarà disponible per al seu visionat a partir del 2 de febrer en OperaVision, la plataforma de continguts d’Opera Europa

El Palau de les Arts Reina Sofia i l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) fusionen lírica i arts plàstiques en la seua primera producció conjunta, l’audiovisual ‘Artifacts Assembly’, en el marc de la col·laboració entre les dos entitats que han desenvolupat en els últims anys.

El cineasta i creador valencià Pau Berga dirigix esta pel·lícula de 55 minuts de duració, que es desenvolupa a partir d’un diàleg entre onze peces musicals interpretades per cantants i pianistes del Centre de Perfeccionament dels Arts i una selecció d’obres provinents de les exposicions i el fons de la col·lecció de l’IVAM. 

El film suposarà una proposta pionera dins de l’oferta de continguts d’OperaVision, la plataforma digital coordinada per Opera Europa, que permet accedir de manera gratuïta als espectacles més destacats dels teatres lírics europeus. 

Segons ha explicat el director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, a partir del 2 de febrer i durant sis mesos, el públic podrà disfrutar d’una iniciativa única que, gràcies a la sinergia entre dos de les institucions més importants de la Comunitat Valenciana, reivindicarà no solament el potencial cultural valencià sinó també la seua capacitat d’innovar i sorprendre en l’àmbit artístic.

En este sentit, Iglesias Noriega ha remarcat la presència en l’apartat musical d’alguns dels més destacats compositors de la Comunitat, com Manuel Palau, Matilde Salvador o Carles Santos, en convivència amb grans noms dels segles XX i XXI, interpretats pels cantants i pianistes del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts. 

“L’‘Opera Studio’ pioner a Espanya, es manté ara com ara com l’únic programa d’este tipus en un teatre espanyol, que atrau tots els anys a València els jóvens talents de tot el món”, ha recordat el director artístic de Les Arts.

La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha destacat la importància d’establir col·laboracions amb altres institucions, com Les Arts, amb la finalitat d’oferir projectes compartits i aconseguir nous públics. “Esta producció audiovisual mostra obres d’artistes com Teresa Lanceta, Tàpies, Saura, Martha Rosler o Equipo Crónica en altres contextos, i aporta noves lectures sobre la col·lecció de l’IVAM”, ha detallat. 

‘Artifacts Assembly’ s’emmarca en la col·laboració que, des de 2015, mantenen el Palau de les Arts Reina Sofia i l’Institut Valencià d’Art Modern. Entre les seues accions més destacades, l’acord recull l’intercanvi d’expressions artístiques, que permet a Les Arts exercir d’espai expositiu i allotjar importants peces de la col·lecció escultòrica de l’IVAM, així com al museu d’art modern i contemporani albergar recitals lírics del Centre de Perfeccionament amb programes inspirats en les seues diferents exposicions.

‘Artifacts Assembly’

“Esta analogia entre art modern i contemporani i les obres musicals esdevé en una reflexió sobre el muntatge, siga escènic, expositiu o cinematogràfic, com un llindar per a imaginar confluències entre diferents disciplines”, ha apuntat Pau Berga, director de la producció audiovisual.
 
Les correspondències entre intèrprets i obres ens guien per les formes de Julio González, la sensibilitat de Matilde Salvador o Leonard Bernstein, la mirada de Cindy Sherman, la gravetat de Samuel Barber, la performativitat de Miguel Benlloch i Carles Santos, els desplaçaments de Martha Rosler i Equipo Crónica, o pels ritmes de Teresa Lanceta, entre moltes altres.

Mitjançant este acoblament d’artefactes narratius, aprofundim en els engranatges del museu i el teatre com un gran mecanisme coreografiat. Allò que usualment està a la vista s’oculta, i en el moviment ixen a la llum el treball de visitants, restauradors, muntadors, mestres o tècnics de so. Durant el trajecte, el quadrat blanc es tornarà escenari i la partitura, una qüestió d’operaris.

error: Content is protected !!