La nova programació d’arts escèniques de la Universitat de València arranca el pròxim dimarts, 6 de febrer, amb ‘El vuelo de las amapolas’, un espectacle teatral que acostarà les veus que parlen de la vida, la mort, els somnis i les oportunitats passades. Aquest serà el tret d’eixida a un programa que, amb el lema ‘Conflictes’, abordarà al llarg dels pròxims tres mesos l’anàlisi i la reflexió de les pulsions humanes bel·ligerants en tota la seua extensió.
Tots els espectacles començaran a les 19 hores, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau. Les entrades es poden reservar 15 dies abans de cada representació en qualsevol dels establiments de La Tenda de la Universitat, als campus i en La Nau, o en la web. A més, cada dimecres hi haurà un col·loqui amb la companyia en acabar l’obra.
‘El vuelo de las amapolas’ serà el primer dels muntatges programats entre el 6 de febrer i el 25 d’abril. Es tracta d’una lectura dramatitzada del text de José Bohórquez Núñez, guanyador en la modalitat de teatre del concurs d’escriptura creativa del Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants (SEDI), dirigida per Lola López.
En paraules de la directora de l’Aula d’Arts Escèniques, la professora Laura Monrós-Gaspar, la necessitat de tractar aquesta temàtica “ve donada, evidentment, per l’escenari desolador i descoratjador de conflictes bèl·lics a què assistim com a testimonis directes en l’actualitat”, al temps que també ha fet referència a una altra realitat que també arreplega el lema de l’Aula per al segon quadrimestre, “els conflictes domèstics, socials, sexuals i de gènere que pateix la societat dins de la quotidianitat de la vida occidental”.
La programació continuarà en febrer amb Komos Companyia Teatral. Sota la direcció de Miguel Navarro es representaran les obres de Plaute ‘Mostellaria’(dimecres 14), Eurípides ‘Las bacantes’ (dijous 15) i ‘Después de la Tierra’ (divendres 16), muntatge de Miguel Navarro basat en l’Antígona de Sòfocles i versos de Miguel Hernández. Totes tres obres es representaran en doble sessió, a les 17.30 i les 19 hores. Finalment, els dies 28 i 29 ‘La Mare Coratge’ de Bertolt Brecht, per Malatesta Teatre amb direcció de Paula Úbeda, metàfora de la societat en la seua cursa a l’èxit i el culte al mercat i la propietat, tancarà el programa per a febrer.
Igualment, la programació semestral continuarà apostant per la dansa i les oportunitats a les noves generacions, amb la Joven Compañía C-Dansa del Conservatori Professional de Dansa de València (dies 21 i 22 de febrer), amb coreografies de Riccardo de Nigris, Luis Tena i Malena Mexia presentarà un atractiu projecte d’innovació cultural amb un programa variat.
Com explica la directora de l’Aula, al llarg del mes de març, “com és habitual, es manté el focus sobre la dona”. Dins d’aquest marc, dimecres 6 i dijous 7 tornarà a cobrar vida la història de la família Trastàmara i de la reina Isabel I de Castella amb ‘Trastàmara’, per EntreTantos Dansa amb coreografia i direcció de José Lis.
Així mateix, com a continuació de l’homenatge que l’Aula ha fet aquest curs a la figura de William Shakespeare, en la celebració dels 400 anys de la publicació del seu primer foli en 1623, els dies 13 i 14 de març s’ha programat l’obra ‘Katherine Macbeth’, per Cave Canem. Aquest homenatge al bard d’Avon s’encetava el passat mes de novembre amb ‘Desdèmona’, per El Ombligo y la Pelusa.
El mes d’abril obrirà amb ‘Nardo’ (dies 10 i 11),una narració a través de la dansa i la creació sonora que transita l’erotisme, els estats alterats dels psicotròpics i la cerca del plaer, amb dramatúrgia de Javier Sahuquillo i direcció d’Edu Migro, interpretat per la companyia Migro Danza. Del 15 al 19 d’abril el Centre Cultural La Nau acollirà una nova edició del Festival Dansa València. Tota la informació sobre preus i horaris estarà disponible per a consulta al web. Completa la programació ‘La llengua incompleta’ (dies 24 i 25), per La família política, amb text de Guadalupe Sáez i direcció de Kika Garcelán.
A més, la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història oferirà una representació mensual, un dijous de cada mes, com a part del Programa Cultura als Campus. Des que la Universitat reobrira aquest espai a la fi de 2021 la sala compta amb una programació estable, gràcies en part als nous grups de teatre sorgits amb l’extensió de la cultura universitària als campus.
L’Aula d’Arts Escèniques és un projecte de teatre universitari de la Universitat de València que va començar la seua marxa en 1985. Aquesta iniciativa, dirigida per Laura Monrós, està destinada tant al públic universitari com al públic en general i manté una programació estable durant el curs acadèmic. A més, du a terme tallers de dansa i teatre per a alumnes de la Universitat, persones majors de 55 anys i estudiants d’Erasmus, i té també el grup de teatre ASSAIG i Grup de Dansa UV.