El Consorci de Museus presenta 76 propostes artístiques per a 2024

El Consorci de Museus presenta 76 propostes artístiques per a 2024

31 propostes expositives, 27 projectes i col·laboracions culturals i 18 propostes de mediació cultural vertebren Castelló, València i Alacant

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta la seua programació per a 2024 que reunix un total de 76 propostes expositives i culturals vertebrades en les seues diferents seus al llarg del territori, i un avanç de dos mostres que es podran veure en 2025.

“Presentem una potent programació en la qual hem volgut combinar la presència d’artistes d’àmplia i reconeguda trajectòria juntament amb la creació més recent, per a oferir una àmplia visió de temes, formats i disciplines artístiques, des de pintura, escultura, videoart, fotografia, il·lustració, performance, arts escèniques, cinematogràfiques o sonores, entre altres”, assenyala Vicente Samper, director artístic en funcions del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

La programació expositiva, tant del Centre del Carme com de la resta d’espais consorciats, combina projectes procedents de convocatòries públiques, com Trajectòries, Escletxes i V.O. amb noves propostes presentades pel departament d’exposicions del Consorci en estreta col·laboració amb els departaments tècnics dels ens consorciats de Castelló, Alacant i València, que gestionen les seues pròpies sales i museus, tot això amb l’aprovació del Consell General del CMCV, òrgan competent en la matèria.

Programació CCCC 2024
 
El Centre del Carme manté la seua línia de programació vinculada a la cultura contemporània amb 21 exposicions en cartell en les quals conviuen diferents disciplines artístiques, des de la il·lustració a la fotografia, les instal·lacions, el teatre, la performance o l’edició de revistes.

Una de les grans mostres de l’any serà la dedicada a Esther Ferrer, una de les creadores espanyoles de més sòlida trajectòria i de més reconeixement internacional, que es podrà visitar al Centre del Carme i a continuació al Museu d’Art Contemporani d’Alacant MACA d’Alacant.

Dins de la convocatòria Trajectòries 2023-2025, se celebraran les exposicions ‘Laboratorio de Luz. Deus ex machina’, que oferirà una panoràmica de les activitats més emblemàtiques d’este grup de creació i investigació artística, i ‘Pepe Beas. Los márgenes de lo real’, que contextualitza el treball del pioner en el panorama del videoart espanyol.

Com a resultat de la convocatòria Escletxes 2024-2026 es presenten els treballs de ‘Good Game’ d’Ana Esteve Reig i ‘Jauría’ de Yolanda Benalba mentres que, fruit de la convocatòria V.O. 2024-2026, podran veure’s les exposicions ‘South body’ d’Adonay Bermúdez i ‘Todo lo sólido se desvanece en el aire’ de Diana Padrón.

El projecte expositiu de Monique Bastiaans, elaborat ex professo per a la Sala Dormitori, la mostra vinculada a la mediació de l’artista uruguaià Luis Camnitzer i l’exploració dels límits de la plàstica pictòrica que caracteritza el treball de Mavi Escamilla protagonitzen una àmplia panoràmica de la cultura contemporània en les seues diferents disciplines.

El Centre del Carme dedicarà també una exposició individual al Premi Nacional d’Il·lustració Paco Giménez, així com al fotògraf francés Bernard Plossu i al recentment mort Paco Llop. A més, obri les portes a les galeries d’art contemporani de la Comunitat Valenciana amb una mostra dedicada a Abierto València 2024, organitzada conjuntament pel Consorci  de Museus i l’Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana (Lavac), amb l’objectiu de connectar el públic amb els artistes i els galeristes i propiciar una visió real i tangible de la situació artística actual.

El ric univers del teatre de marionetes La Estrella, format per les artistes Gabi Fariza i Maite Miralles, protagonitzarà també una mostra que obrirà les seues portes el pròxim mes de març, així com les tradicionals propostes vinculades a les Falles, que enguany vindran de la mà de l’exposició ‘FOC. Festes del foc de la Comunitat Valenciana’ i la intervenció ‘Llig en verd’ de Ceballos & Sanabria, artistes responsables de la falla municipal infantil, que juntament amb Marina Puche intervindran sobre el claustre renaixentista amb una proposta participativa.

El centre cultural valencià presenta també propostes vinculades a la capitalitat verda europea de València, ‘La vida secreta de les microalgues’, ‘El bosc. Hugo Martínez Tormo’ o la ja esmentada dels artistes fallers.

Finalment, l’exposició ‘Pàgines en construcció’ oferirà una àmplia mirada a les més singulars i representatives revistes acoblades, experimentals i rares des dels anys 70 i fins als nostres dies.

A més de les propostes del Centre del Carme, el Consorci de Museus ha programat a València una exposició dedicada a Rebeca Plana en la Fundació Chirivella Soriano, i la mostra ‘Pam Pam! 24’ en Drassanes, amb la qual el CMCV reprén la seua col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i amb l’Ajuntament de València.

Exposicions a Alacant i Castelló

El Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant (MUBAG) oferirà una exposició dedicada a Ramón Navarro, mentres que a La Llotja del Peix podran visitar-se sengles exposicions dedicades als alacantins Miguel Calatayud i Paloma Navares.

El Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant allotjarà l’exposició dels projectes audiovisuals vinculats a la convocatòria Scroll i el Museu d’Art Contemporani (MACA) d’Alacant acollirà a la fi d’any la mostra d’Esther Ferrer després del seu pas pel CCCC de València.

A Castelló, Menador. Espai Cultural de Castelló dedicarà una exposició a Juan Bautista Porcar Ripollés, amb motiu del 50 aniversari de la seua defunció.

Finalment, el Consorci de Museus anuncia dos ambiciosos projectes de nou encuny per a 2025, dedicats a dos figures claus de la història de l’art, l’artista alcoià del segle XIX Antonio Gisbert i Pedro Orrente, un dels màxims exponents del segle d’or espanyol.

Les activitats de mediació del CMCV es desenvoluparan en diferents espais culturals de la Comunitat Valenciana, i inclouran propostes audiovisuals com ‘Creación sin barreras’, edició de publicacions, activitats infantils com Mus’n’babies i CCCContes i iniciatives vinculades a la gestió cultural responsable. Continua, a més, la seua col·laboració amb la Fundació Daniel i Nina Carasso i les comunitats autonòmes de Madrid i Andalusia amb el Projecte Planea; manté el seu programa de col·laboració entre artistes i educadors en centres educatius de la nostra Comunitat i continua la col·laboració amb la Universitat de València amb el màster Permea, Programa Experiment de Mediació i Educació a través de l’Art.

Des del departament de Programes Públics s’han recollit les propostes d’activitats i col·laboracions presentades pels diferents agents culturals. Es tracta de projectes que compten amb una trajectòria sòlida i contrastada, que dinamitzen els espais museístics del Consorci i completen el programa d’exposicions, posant de manifest el vincle que hi ha entre les diferents disciplines artístiques.

Noves incorporacions aporten valor al programa, com els diàlegs entorn de l’art-cultura-patrimoni, les jornades sobre el mecenatge, dins d’una decidida línia de suport als agents culturals. A més, es programaran conferències, cine, dansa, art performatiu, música que en tots els casos tenen com a fil conductor l’espai del museu, encara que no se circumscriuran només al Centre del Carme sinó que també es desenvoluparan en la resta d’espais consorciats d’Alacant i Castelló.

error: Content is protected !!