El cicle està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV)
- S’inicia el dijous 15 de febrer, amb la projecció dels curts guanyadors en les categories de ficció, documental i animació
La Filmoteca Valenciana presenta un cicle amb les pel·lícules guanyadores en la passada edició dels Premis Berlanga, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV).
El cicle s’inicia el dijous 15 de febrer, a les 20.30 hores, amb la projecció dels tres curtmetratges guanyadors en les categories d’animació, ficció i documental: Becarias de Marina Cortón, Marina Donderis i Nuria Poveda; Hàbitat d’Elena Escura i Una terapia de mierda, de Javier Polo. La projecció comptarà amb un col·loqui posterior a càrrec dels responsables de cada un dels curtmetratges.
Guanyador del Premi Berlanga al millor curtmetratge d’animació, Becarias és una producció de Pangur Animation, escrita i dirigida per les animadores en stop motion Marina Cortón, Marina Donderis i l’alacantina Nuria Poveda. Compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i forma part del segon volum del catàleg de promoció del curt valencià Curts 2023.
Es tracta d’una crítica social, amb tocs d’humor, que reflectix les dificultats econòmiques que patixen les jóvens en l’actualitat: tres amigues comencen la seua primera experiència com a adultes independitzades i s’enfronten al repte de pagar el lloguer cada mes.
Guanyador del Premi Berlanga al millor curtmetratge de ficció, Hàbitat és una producció de Mila Luengo i Sergi Miralles per a Wicker Films i Aire de Cinema. Escrita i dirigida per Elena Escura, compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i forma part del primer volum del catàleg de promoció del curt valencià Curts 2023. En el seu repartiment figuren Isabel Rocatti, Abdelatiff Hwidar, Toni Misó, Toni Agustí, Miquel Seguí i Estela Martínez.
Hàbitat és un curt de ficció de 18 minuts sobre Marisa, una dona que observa diàriament una casa des del carrer: l’edifici, el balcó, la vida que transita darrere d’este finestral. Un dia Marisa decidix fer una cosa que va deixar pendent: acomiadar-se.
D’altra banda, Una terapia de mierda, guanyadora del Premi Berlanga al millor curtmetratge documental i nominat al Goya en la mateixa categoria, és una producció de Cosabona Films, Los Hermanos Polo Films, Wise Blue Studios Valencia i Inaudita. Està dirigit per Javier Polo amb guió de Juanjo Moscardó i Ana Ramón Rubio. Amb ajudes a la producció de l’IVC, el curt és una comèdia humorística, basada en fets reals, sobre les teràpies mèdiques miraculoses.
En 2012, dos estudiants de biologia van crear el fecomagnetisme, una paròdia de les falses teràpies que asseguraven curar tot tipus de malalties i malalties amb l’estranya combinació de femta i orines. Només volien fer una crítica original i divertida, però el projecte se’ls va anar de les mans.
Projeccions previstes la setmana que ve
Seguint amb eixe cicle, el dijous 22 de febrer, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Bull Run, Premi Berlanga al millor llargmetratge documental. Escrit i dirigit per Ana Ramón Rubio, Bull Run és una producció de Juanjo Moscardó per a Cosabona Films i The Immigrant que compta amb les ajudes a la producció de l’IVC.
Ana és una cineasta que es dedica al comerç de criptomonedes durant la pandèmia. El seu marit i el seu pare volen que vaja a teràpia, però Ana decidix, com a exercici de reparació desesperada, fer un documental sobre la febra bitcoin amb un productor, un equip tècnic de nous especuladors i un pare economista que vol evitar coste el que coste que la seua filla s’arruïne en un mercat que no entén. La història d’Ana servirà com a cavall de Troia per a endinsar-se en el món de les criptomonedes a través de testimoniatges d’experts.
Així mateix, eixe mateix dijous, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Kepler Sexto B (2022), dirigida per Alejandro Suárez Lozano i produïda per Lina Badenes per a Turanga Films en coproducció amb Quexito Films i Noodles Production i amb les ajudes a la producció de l’IVC.
Kepler Sexto B va ser la gran triomfadora de la passada edició dels Premis Berlanga. Va obtindre quinze nominacions i després va guanyar huit premis: millor llargmetratge de ficció; millor actor protagonista (Karra Elejalde); millor guió (Alejandro Suárez i Grete Lee-Man Suárez); millor actor de repartiment (Pablo Molinero); millor direcció de fotografia i il·luminació (Pablo Bürmann); millor direcció artística (Maje Tarassona), millor música original (Vanessa Garde), i el premi jove al millor llargmetratge.
Protagonitzada per Karra Elejalde i la jove Daniela Pezzotti acompanyats per Jorge Bosch, Pablo Molinero, Juli Mira, Vicente Vergara, Ramiro Blas, Jacqueline Corado, Mariana Cordero i Pep Ricart, Kepler Sexto B és una comèdia amb elements de ciència-ficció sobre l’amistat d’una xiqueta amb un ancià amb trastorns mentals.
Zaida és una xiqueta solitària que viu amb el seu padrastre en un barri humil. El seu veí Jonás és un vell solitari que viu en un món imaginari, creient que és un astronauta i que el seu pis és una nau espacial en el llunyà planeta Kepler. La casual trobada entre els dos derivarà en una peculiar relació en la qual s’ajudaran i se salvaran l’un a l’altre, embarcant-se en una surrealista i emotiva missió de rescat mutu que els posarà a resguard de les misèries de la vida.