‘L’OMBRA DE LES LLETRES’ NOU PROJECTE EXPOSITIU DE TOMÁS GORRIA AL COL·LEGI MAJOR RECTOR PESET DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

‘L’OMBRA DE LES LLETRES’ NOU PROJECTE EXPOSITIU DE TOMÁS GORRIA AL COL·LEGI MAJOR RECTOR PESET DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull un viatge visual a través de la història recent de València mitjançant la memòria fotogràfica dels seus rètols (1880-2000)

Foto: Magatzems El Pis. Enrique Desfilis. Circa 1920. Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. Fons Barbera Desfilis

El Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València inaugurarà el pròxim dijous, 22 de febrer, a les 19 hores, l’exposició ‘L’ombra de les lletres’, del dissenyador editorial Tomás Gorria, que comissaria i  és responsable del disseny expositiu d’aquesta mostra que pretén “recuperar la història i la vida quotidiana a través de la memòria fotogràfica dels rètols i la tipografia urbana pot ser una tasca útil per a preservar la memòria col·lectiva i comprendre l’evolució d’una ciutat al llarg del temps. Els rètols comercials desapareguts a València entre 1880 i 2000 són l’eix d’aquesta exposició i constitueixen vestigis visuals que narren històries d’antics comerços, tradicions i modes que han modelat el caràcter de València”.

Rètols fotografiats amb la intenció de reflectir-los o dins del context de la fotografia urbana, aquestes imatges capturen instantànies de la vida quotidiana, revelant com eren els carrers, els comerços i les interaccions socials en diferents èpoques. D’altra banda, la tipografia urbana reflecteix el canvi estilístic i funcional dels elements visuals en l’entorn urbà. Des de les elegants i sofisticades lletres del segle XIX fins a les atrevides fonts art decó dels anys trenta, cada estil compta una història única, amb les tècniques pròpies de cada moment, entre la retolació cal·ligràfica (lettering) i la tipografia, disciplines relacionades amb el disseny editorial i les arts gràfiques, de gran importància en la nostra ciutat.

Fotògrafs de l’inici de la fotografia com Laurent, Desfilis, Barberá Masip o Roglá en els principis del segle XX, van reflectir la vida comercial de la València d’aquells anys, també documentada a través de postals o fotografies anònimes recuperades dels arxius de la Biblioteca Valenciana o d’investigadors de la història de la fotografia a València. Altres testimonis, com els de Finezas, reflecteixen la intensa vida política i social dels anys trenta i la València de la postguerra.

No obstant això, va ser durant els anys seixanta fins als huitanta quan alguns fotògrafs o dissenyadors valencians es van adonar de la importància dels rètols com a patrimoni gràfic, convertint-los en l’objectiu específic de les seues fotografies component un llegat insubstituïble: rètols que avui només queden en la memòria dels negatius o dels arxius fotogràfics. És el cas dels fotògrafs Francesc Jarque i Rafael de Luis, o de l’il·lustrador Miguel Calatayud, qui en 1975 va dissenyar una portada mítica en Cartelera Turia que reflectia la seua tasca de documentació fotogràfica d’aquests rètols.

Dissenyadors com Tomàs Gorria o Juan Nava (responsable de la iniciativa Letras Recuperadas), així com el fotògraf Tono Giménez, han capturat, ja amb càmeres digitals, multitud de rètols que lamentablement també han desaparegut del paisatge urbà de València i que recuperem en aquesta mostra. L’exposició finalitza amb una secció que reflecteix l’interés suscitat en els últims anys per la recuperació d’aquests rètols, amb la participació de la iniciativa de Miguel Maestro (tiposqueimportan.com) o l’informe elaborat per Juan Nava per a l’Ajuntament de València, en el qual es recullen els rètols que actualment estan en perill de desaparició.

L’exposició al Col·legi Major Rector Peset s’inaugurarà el pròxim 22 de febrer a les 19h per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Tomás Gorria, comissari de l’exposició i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset. L’exposició estarà oberta al públic fins al 14 d’abril.

L’exposició estarà oberta al públic del 22 de febrer al 14 d’abril de 2024, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València). 

error: Content is protected !!