Carlo Vistoli, considerat un dels millors contratenors del moment, debuta a València amb esta obra mestra, inèdita en el repertori del teatre
- Les Arts representarà Orfeo ed Euridice, de Gluck, els dies 3, 5, 7 i 9 de març a la Sala Principal
El Palau de les Arts Reina Sofia s’endinsa en el mite d’Orfeu i en l’univers operístic de Christoph Willibald Gluck, amb Orfeo ed Euridice, que es representarà a la Sala Principal del 3 al 9 de març, en una proposta escènica de Robert Carsen, amb Gianluca Capuano en el pòdium.
El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat hui este títol acompanyat del director musical, Gianluca Capuano; l’adjunt de direcció d’escena, Christophe Gayral; i el contratenor Carlo Vistoli (Orfeu).
Segons ha destacat Iglesias Noriega, “amb Orfeo ed Euridice Les Arts incorpora al seu repertori una de les obres ineludibles en la història de la música i, per tant, en la programació dels grans teatres”.
“Es tracta d’una obra mestra que reunix, a més, tots els elements per a deixar-se fascinar pel gènere operístic: una història universal que apel·la als sentiments més genuïns de l’ésser humà, en un intens i colpidor exercici dramàtic de 90 minuts, amb una música sublim, d’immensa bellesa, i una de les àries més conegudes del repertori: ‘Che farò senza Euridice’”.
Artísticament, Les Arts presenta Orfeo ed Euridice amb uns immillorables repertoris artístics: “l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i el Cor de la Generalitat, que assumix un absolut paper protagonista musical; actoralment un elenc excepcional, amb Carlo Vistoli, un dels contratenors del moment; Gianluca Capuano, mestre de referència en este repertori; i Robert Carsen, nom imprescindible en l’escena internacional”, ha explicat Iglesias Noriega.
Gianluca Capuano, que va debutar a la Sala Principal amb Cecilia Bartoli i el conjunt Les Musiciens du Prince-Monaco, es retroba amb esta producció de Robert Carsen i Carlo Vistoli després de les seues exitoses representacions en l’Òpera de Roma. Capuano, que ha dirigit recentment este títol a Salzburg, ha subratllat la importància d’Orfeo ed Euridice, amb la qual el compositor alemany reivindica la seua reforma del gènere operístic.
“Gluck es rebel·la contra les convencions de l’òpera de Metastasio, en la qual els cantants dominaven l’escena amb àries llargues i virtuoses. Elimina radicalment tot això i advoca per la centralitat de drama i text, a més de per una estreta col·laboració entre llibretista i compositor per a aconseguir eixa potència dramàtica, que té en l’escenari una resposta immediata a la música que escoltem”.
Robert Carsen, després de la seua aclamada producció d’Elektra, presenta a València una altra de les seues impactants posades en escena. Com el director canadenc explica, Orfeo ed Euridice “és una història molt intensa perquè tot es reduïx a l’essencial: la vida, la mort i l’amor. Per la nostra condició humana estem obligats a vindre a esta vida a estimar i a perdre. El nostre ADN no està preparat per a entendre-ho, però l’art sí que pot ajudar-nos a fer-ho”.
Per a això, Carsen proposa un muntatge minimalista, sense cap marc temporal concret, que situa la música i el cant en el centre de l’escenari, amb l’escenografia de Tobias Hoheisel, que recrea un impressionant paisatge nu, poderosament ambientat per la il·luminació de Carsen i Peter van Praet i el vestuari negre ‘de dol’, també de Hoheisel.
Aclamat com un dels millors contratenors del món, Carlo Vistoli (Orfeu) va irrompre en el panorama internacional en 2015 amb Le Jardin de Voix de Les Arts Florissants de William Christie. Des de llavors, ha emprés una trajectòria impressionant, amb treballs amb John Elliot Gardiner, Cecilia Bartoli, Philippe Jaroussky o Jean-Christoph Spinosi, entre altres.
Les sopranos Francesca Aspromonte (Eurídice) i Elena Galitskaya (Amore) completen el repartiment de la producció.
Les Arts ha programat quatre funcions d’este títol els dies 3, 5, 7 i 9 de març. Orfeo ed Euridice és una coproducció del Théâtre des Champs-Elysées, la Canadian Opera Company, el Teatre dell’Opera di Roma i l’Opéra Royal de Versailles.