- La trobada compta amb la col·laboració de la Universitat de València i l’Ajuntament de València
- La conferència se celebrarà entre el 23 i el 26 de setembre al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), organitza la pròxima conferència anual de la IASA, Associació Internacional d’Arxius de So i Audiovisuals (International Association of Sound and Audiovisual Archives), que se celebrarà a València entre els dies 23 i 26 de setembre de 2024.
La celebració de la conferència compta amb la col·laboració amb la Universitat de València i l’Ajuntament de València.
IASA agrupa representants d’institucions públiques i privades, professionals independents, universitats, filmoteques, arxius televisius i radiofònics i empreses relacionades amb l’àmbit de la digitalització i preservació de la documentació sonora i audiovisual. En l’actualitat reunix 410 membres. La Direcció Adjunta de Música de l’IVC forma part de IASA des de fa més de deu anys.
L’associació té diversos grups de treball que han redactat manuals de bones pràctiques per a la conservació de documents sonors i audiovisuals que estan en perill tant per la fragilitat dels materials de suport com per la multiplicació de tecnologies i patents.
En les seues conferències anuals diversos investigadors presenten els seus treballs sobre estos assumptes o descriuen els continguts de col·leccions poc conegudes.
La conferència IASA de 2023 es va celebrar a la Universitat d’Istanbul i, per invitació de la junta directiva de l’associació, l’IVC va accedir a organitzar la pròxima conferència de 2024, en col·laboració amb la Universitat de València.
Per uns dies la ciutat rebrà investigadors independents i representants de grans arxius audiovisuals públics i privats i podrà donar-los a conéixer les activitats de les institucions valencianes en estos àmbits.
Amb el títol de ‘Disciplines entrellaçades: connexions entre col·leccions i comunitats a través d’arxius sonors i audiovisuals’, la conferència presentarà comunicacions sobre tres blocs temàtics.
El primer, ‘Per a qui és l’arxiu?’, proposa revelar les narratives que subjauen a les col·leccions, compartir històries no contades i contextualitzar les veus absents dels arxius sonors i audiovisuals.
El segon, ‘Col·leccions sonores i audiovisuals en (temps de) crisi’, tracta sobre les diferents crisis, des de climàtiques a polítiques, i les estratègies de supervivència dels arxius.
El tercer, ‘Objectes permanents en contextos en constant canvi’, accepta comunicacions sobre els desafiaments dels arxius davant el progrés tecnològic.
El comité local del congrés compta, entre altres, amb representants de l’Institut Valencià de Cultura, el Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, València Oficina de Congressos (Ajuntament de València), el Palau de la Música de València, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, l’Associació Professional d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians i À Punt Media.