L’espectacle està programat del 2 al 5 de maig dins del cicle dedicat a les companyies valencianes
- L’obra reivindica la importància de la literatura escrita per dones al llarg de la història
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta esta setmana en el Teatre Rialto de València l’obra Cuando el tiempo no tenga ya memoria, de la companyia La Zafirina, dins del cicle d’exhibició de companyies valencianes.
El nou espectacle de la companyia es podrà veure del 2 al 5 de maig després d’haver fet una gira prèvia esta passada tardor en espais no convencionals de les comarques de l’Alt Palància i el Camp de Túria.
L’espectacle de La Zafirina parla de dones que van desafiar tots els convencionalismes i tradicions per a exercir una professió, la d’escriptora. Per a fer-ho, detalla la relació de dos dones a través de la seua correspondència de manera que, amb la lectura dels seus escrits coneixem les seues vides durant el final de l’estiu de 1970 en un poblet de l’interior. Les missives es convertixen en el refugi de les dos amigues per a intentar fer front al context en el qual els ha tocat viure i les dificultats que tenen per a dedicar-se a la seua vocació.
Anys després, en l’actualitat, estes cartes apareixen a la biblioteca del poble on les dos van passar l’estiu. La literatura, la poesia, el món rural i la condició de ser dona es barregen en esta relació epistolar que tracta sobre la importància de l’escriptura, l’amor, les cures i el canvi vital de les seues vides.
Mafalda Bellido i Sergio Serrano van crear en 2016 la companyia teatral La Zafirina a l’Alt Palància. Després de desenvolupar diversos espectacles per a sala i girar per tot el territori estatal, la parella professional va decidir iniciar un projecte escènic contemporani que alleujara les mancances culturals dels municipis d’esta comarca de Castelló. Ací va estar el germen de Cuando el tiempo no tenga ya memoria.
El projecte es va iniciar el març de 2023 amb una primera proposta de lectura dramatitzada i es va ampliar, amb l’ajuda de l’Institut Valencià de Cultura, per a impulsar projectes artístics en espais rurals, amb la creació de la versió per a espais no convencionals.
L’espectacle es va estrenar a la tardor de 2023 en biblioteques, sales d’exposicions i claustres de municipis de les comarques de l’Alt Palància i Camp de Túria, com Altura, Segorbe, Teresa, Viver, Rocafort i Serra. El pas següent ha sigut la seua producció com a espectacle de sala.
“La proposta inicial va ser acostar als nuclis de població més xicotets un espectacle de qualitat i que les necessitats tècniques no foren un impediment perquè els municipis pogueren gaudir en igualtat de condicions que en qualsevol ciutat gran d’una proposta teatral. Un text potent, dos actrius i dos llums va ser l’única cosa que necessitàvem”, compartix Bellido, qui va ser reconeguda esta passada temporada amb el guardó al millor text per la seua obra Los que comen tierra en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2023.
Esta nova versió de sala aposta per un canvi substancial quant a la direcció i la dramatúrgia de la versió per a espectacles no convencionals i a la qual se suma a l’equip artístic la participació de Mingo Albir en la il·luminació.