El llargmetratge Rock Bottom, de Maria Trénor, ha sigut presentat en la secció oficial del festival
- El Festival Internacional d’Animació d’Annecy és el més important en el seu gènere a Europa i se celebra del 9 al 15 de juny de 2024
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), dona suport a les produccions valencianes que es presenten en el Festival Internacional d’Animació d’Annecy i als professionals de la Comunitat Valenciana que s’han desplaçat fins a la localitat dels Alps francesos per a presentar les seues pel·lícules o buscar acords de coproducció per als seus projectes en marxa.
El Festival Internacional d’Animació d’Annecy és el més important en el seu gènere a Europa i se celebra del 9 al 15 de juny de 2024.
El dimarts, 11 de juny, es va projectar dins de la secció oficial de llargmetratges del festival Rock Bottom (2024), dirigida per la cineasta valenciana María Trénor, coproduïda per Alba Sotorra, l’alacantina Jaibo Films i la polonesa G.S. Animation, distribuïda per Avalon, amb ajudes a la producció de l’Institut Valencià de Cultura i la participació d’À Punt.
Amb la direcció d’animació de Marta Gil i guió de María Trenor i Joaquín Ojeda, el llargmetratge sobre el veterà músic britànic Robert Wyatt s’ha estrenat a Annecy, just quan es complixen 50 aniversari de la publicació del seu àlbum Rock Bottom (1974).
Inspirada en la música i la vida de Robert Wyatt, Rock Bottom és una història d’amor autodestructiu entre Bob i Alif, una jove parella d’artistes immersos en la voràgine creativa i trencadora de la cultura hippy de principis dels setanta.
Les drogues convertiran un estiu a Mallorca en un malson i en un viatge a través els temes de la música Wyatt: l’eufòria i l’angoixa de la creació artística, la fascinació inconscient per les drogues, el desencantament per la rutina i la degradació física i mental.
Sobre l’estrena de la pel·lícula en el festival, la directora adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, María Fuster, ha assenyalat que l’animació valenciana “està en un moment esplèndid, com ho demostra la presència de Rock Bottom en la secció oficial a concurs del festival d’Annecy”.
En este sentit, ha afirmat que és “un orgull poder comptar amb una cineasta de tant talent creatiu i sensibilitat artística com María Trénor, secundada per una complexa i ambiciosa labor de producció en la qual m’agradaria destacar la participació com a productor de Miguel Molina de la companyia alacantina Jaibo Films”.
María Fuster també ha indicat que l’aposta per la internacionalització de les empreses valencianes del sector de l’animació “constituïx una de les principals línies estratègiques de la Conselleria de Cultura en l’àmbit de l’audiovisual”.
“Per això és tan important que l’Institut Valencià de Cultura preste el seu suport a les produccions i els professionals que es desplacen fins a Annecy per a participar en el festival més important de l’animació a Europa”, ha afegit.
Durant la seua estada a Annecy, la directora d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC ha visitat el mercat del festival i ha mantingut reunions de treball amb representants d’institucions nacionals i autonòmiques amb competències en matèries de l’audiovisual.
També s’ha reunit amb productors i exhibidors nacionals i internacionals, com el director general de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), Ignasi Camós; la directora del departament d’adquisició de curtmetratges de Movistar i coorganitzadora de Bridging the Gap Animation Lab, Guadalupe Arensburg; i productora de Pangur Animation, Leticia Montalva, entre altres.
Dins de la secció oficial de sèries de televisió, s’ha projectat El diario de Alicia, realitzat per Diogo Veigas i coproduït per la companyia valenciana Hampa Studio, Gepetto Filmes, Sardinha em Lata i Lightbox Animation Studio, amb el suport d’À Punt, Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) i Rádio e Televisão de Portugal (RTP). Esta sèrie infantil compta amb les ajudes a la producció de l’IVC.
A més, fora de competició, en la secció ‘Work in Progress’, es projecta el llargmetratge Olivia y el invisible terremoto, dirigit per la valenciana Irene Iborra i produït per Citoplasmas Stopmotion, Cornelius Films, Bigaro Films, Vivement Lundi, Panique! i Pájaro, amb ajudes a la producció de l’IVC.
Presència valenciana en el mercat d’animació (MIFA)
D’altra banda, en el mercat MIFA del Festival d’Annecy, dins d’un fòrum de productors a la recerca de finançament, s’ha presentat el projecte de llargmetratge d’animació The Violinist, que es troba en fase de preproducció.
El projecte està coproduït per la productora valenciana Paloma Mora de TV ON Producciones i la singapuresa Robot Playground. Codirigit per Raúl García i Ervin Han. The Violinist combinarà talent dels dos països durant tot el procés de producció. Es tracta del primer projecte de coproducció entre Espanya i Singapur en l’àmbit de l’animació internacional.
La productora i directora Nathalie Martínez, de l’estudi valencià Wise Blue Studios, i presidenta de DIBOOS (Federació Espanyola d’Associacions de Productores d’Animació), ha intervingut com a moderadora en un panell sobre els millors tràilers de videojocs i en un altre sobre la situació actual de la indústria del videojoc a Espanya.
En una trobada sobre la indústria espanyola d’animació en la qual es donen a conéixer les últimes produccions nacionals, intervenen María Trénor, directora de Rock Bottom, i Álvaro García González, productor executiu i de desenvolupament de Hampa Studio, juntament amb directors i cineastes d’altres comunitats autònomes.
Dins dels pitches organitzats per l’ICEX en la secció ‘Dones en l’animació espanyola’, el dijous 13 de juny es presenten dos projectes dirigits per cineastes valencianes: Something in the house, de Carla Pereira, produït per Abano Producións, i Only Rats, de Paz del Carre, produït per Leticia Montalva per a Pangur Animation.