El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana reprén el curs de suport als artistes amb discapacitat intel·lectual

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana reprén el curs de suport als artistes amb discapacitat intel·lectual

El programa de residències artístiques arranca el 10 de setembre en el Centre Cultural de Las Cigarreras d’Alacant

  • Un total de 15 artistes amb discapacitat intel·lectual es beneficiaran d’este projecte fins a abril de 2025

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), represa en setembre el programa de residències dissenyat per a artistes amb discapacitat intel·lectual en el Centre Cultural de Las Cigarreras d’Alacant.

Amb el títol ‘La llavor artística’, el programa de residències està dirigit a 15 artistes amb discapacitat intel·lectual i es fa des de maig de 2024 a abril de 2025.

Durant este període, els participants ocuparan la Caixa 1 del Centre Cultural Las Cigarreras com el seu espai de creació, amb sessions programades els dimarts i dimecres pel matí, cada una amb una duració de tres hores.

Este programa del CMCV, en col·laboració amb el Centre Cultural Las Cigarreras i de la mà del col·lectiu Daguten, vol aprofitar tot el potencial de l’art com a mitjà d’expressió i com a ferramenta d’aprenentatge, transformació social, inclusió i visibilitat.

El projecte proposa propiciar l’accés a la creativitat, a l’art i la cultura d’este col·lectiu habitualment marginat per la seua disfuncionalitat.

Sembrar creativitat inclusiva

El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha assegurat que “el programa ‘La llavor artística’ té com a objectiu principal sembrar una llavor de creativitat inclusiva i diversa, oferint suport als artistes en cada pas del seu viatge artístic”.

“Es tracta de crear un ambient obert i participatiu que propicie l’experimentació com a mitjà per a satisfer les necessitats expressives, emocionals i creatives dels participants”, ha afegit.

Durant esta tercera edició es tractarà de fomentar encara més la col·laboració mitjançant activitats conjuntes amb altres artistes i col·lectius culturals, enriquint l’experiència creativa de tots i promovent una reflexió més profunda sobre el procés artístic.

‘La llavor artística’ proporciona als artistes un espai vital per a explorar i expandir la seua creativitat, promovent la inclusió i diversitat en el context cultural.

A més dels beneficis creatius, estes residències oferixen oportunitats significatives per al desenrotllament d’habilitats socials i relacions interpersonals d’estes persones amb discapacitat intel·lectual.

El Departament d’Educació i Mediació del CMCV treballa perquè els museus i centres culturals que formen part d’esta xarxa s’acosten a les necessitats de les comunitats, a través de diferents programes educatius i en col·laboració amb diferents institucions, associacions i col·lectius per a la posada en marxa del programa.

La línia de treball ‘Comunitats’ del Departament d’Educació i Mediació del CMCV busca donar visibilitat a propostes de caràcter social que estimulen el treball en xarxa amb la ciutadania, obrint la porta a un altre tipus d’accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu amb col·lectius concrets.

error: Content is protected !!