Art al Quadrat, Ana Esteve Reig i Inma Femenía, guanyadores d’Art al Quadrat

Art al Quadrat, Ana Esteve Reig i Inma Femenía, guanyadores d’Art al Quadrat

Amb motiu de la inauguració de l’exposició Trobades i desencantaments: retrats de la connexió, es van conéixer les tres obres guanyadores d’aquesta edició. En aquesta edició, les tres obres guanyadores han sigut realitzades per dones, vinculades a les tres províncies de la Comunitat Valenciana. El jurat ha subratllat «la complexitat en la deliberació per la gran qualitat de les obres presentades» i, amb respecte a les premiades, ha destacat “que les tres obres representen els valors amb els quals s’identifiquen les institucions universitàries”.

Les artistes guanyadores són:

Art al Quadrat, amb l’obra ‘De Coros, Danzas y Desmemoria’ (fotografia digital 30 x 44 x 4 cm), de la galeria Espai Nivi Collblanc, una de les obres guanyadores i adquirida per la UV. L’obra és un gest a la memòria històrica i evoca les històries silenciades de les dones al llarg del temps, on les narratives de dones del passat cobren vida a través de les veus de dones del present, creant un pont entre èpoques i realitats i convertint la cultura popular en un vehicle per a la sanació i la connexió.

Ana Esteve Reig, amb l’obra ‘Tiempo muerto: ensayo sobre la espera y el deseo’ (tres vídeos, 6 minuts cadascun), presentada per la galeria Luis Adelantado, és una altra de les peces guanyadores, i formarà part de la col·lecció de la UPV. La peça seleccionada recontextualitza el narcisisme i l’autocontemplació en l’era digital i ens confronta a la inquietant possibilitat que les nostres connexions més profundes s’estiguen tornant cada vegada més superficials, deixant-nos en un estat d’espera perpètua.

Finalment, Inma Femenía, amb l’obra ‘In Tension 62’ (impressió UV sobre alumini manipulat i cautxú natural 98 x 182 x 21 cm), de la galeria Jorge López, ha resultat guanyadora i formarà part de la col·lecció d’art contemporani de la Fundació Cañada Blanch. L’obra premiada dissol les barreres entre la realitat física i virtual, creant una experiència sensorial intensa i complexa. L’autora porta l’estètica digital a un territori poètic en un exercici que evidencia com el tecnològic s’estén més enllà de les pantalles i envolta els objectes físics.

El jurat ha estat integrat per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la UV; María José Martínez de Pisón, directora de l’àrea d’Acció Cultural de la UPV; Juan Viña, president de la Fundació Cañada Blanch; Paula Sánchez, directora de la Fundació Cañada Blanch; Laura Silvestre, vicedegana de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la UPV i Norberto Piqueras, responsable d’exposicions de la UV.

LA UV, LA UPV I LA FUNDACIÓ CAÑADA BLANCH PRESENTEN L’EXPOSICIÓ I EL PROGRAMA PER A AMPLIAR LES SEUES COL·LECCIONS D’ART CONTEMPORANI

Les institucions destinen 30.000 euros enfortint el seu compromís amb la cultura

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha inaugurt l’exposició Trobades i desacords: retrats de la connexió, una mostra on les 18 galeries integrants de LAVAC (Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana) mostren el treball dels seus artistes. Amb aquesta exposició naix una iniciativa que dona continuïtat al Premi Col·lecció Cañada Blanch, en suport a la producció artística i al teixit cultural valencià: el Programa d’Adquisicions Col·leccions Universitats Públiques i la Cañada Blanch, amb el qual les dues universitats públiques de la ciutat: la Universitat de València i la Universitat Politècnica, i la Fundació Cañada Blanch adquiriran obres –per valor de 30.000 euros–, per a ampliar les seues respectives col·leccions d’art contemporani.

El Programa d’Adquisicions Col·leccions Universitats Públiques i la Cañada Blanch s’ha presentat aquest matí a La Nau en una roda de premsa que ha comptat amb les intervencions d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la UV; María José Martínez de Pisón, directora de l’àrea d’Acció Cultural de la UPV; Juan Viña, president de la Fundació Cañada Blanch; Rosa Santos, presidenta de LAVAC i Ángela Montesinos, comissària de l’exposició i professora de la Facultat de Belles Arts de la UPV.

Tant Ester Alba com María José Martínez de Pisón han subratllat la importància d’aquest programa, que permet “una connexió amb el sistema artístic valencià des del compromís social que caracteritza les universitats públiques, no sols amb la transmissió del coneixement, sinó també amb la gestió i conservació del seu patrimoni cultural, que alhora forma part de la societat”. En aquest sentit, han qualificat el dia de hui com una “data històrica”.

Per la seua, Juan Viña ha remarcat la rellevància del col·leccionisme citant al filòsof Jean Baudrillard: “El col·leccionisme és un bàlsam contra el pas del temps”, i ha destacat el suport que aquest programa oferix al context cultural artístic valencià.

Des de 2014, el Centre Cultural La Nau ha acollit l’exposició del Premi Col·lecció Cañada Blanch, organitzada per la Universitat de València i la Fundació, en la qual Cañada Blanch adquiria una obra d’una galeria de LAVAC. En aquesta edició, s’hi suma a l’adquisició d’obra la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, reformulant la iniciativa, fent un salt tant quantitatiu com qualitatiu.

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València adquireixen també una obra d’art contemporani sumant-se a aquesta proposta, que ha incrementat la seua dotació econòmica fins als 30.000 euros. Aquest increment ha sigut possible gràcies a les contribucions de 10.000 euros de cadascuna de les tres parts per a adquirir obra. En finalitzar l’exposició, cadascuna de les entitats incorporarà a les seues col·leccions una de les obres exposades, enfortint el compromís institucional amb la promoció i conservació de l’art contemporani. Així és com naix el programa d’adquisicions Col·leccions Universitàries Públiques Valencianes i Cañada Blanch, que tindrà un caràcter biennal i que es materialitzarà amb una exposició en col·laboració amb LAVAC.

Les tres peces guanyadores d’aquesta edició integren l’exposició Trobades i desacords: retrats de la connexió, que es pot visitar a la Sala Estudi General de La Nau del 25 de setembre al 13 d’octubre. Les 18 obres que conformen l’exposició exploren la interconnexió humana i el seu vincle amb la tecnologia, la natura i la història. Les obres, concebudes a través d’una diversitat de tècniques que inclouen pintura, escultura, instal·lació i noves tecnologies com la realitat augmentada, reflecteixen la riquesa de l’entramat i les propostes artístiques representades per les galeries de LAVAC. Segons la comissària de l’exposició, Ángela Montesinos, el públic “es trobarà immers en un espai que convida a la reflexió, on l’art actua com un pont entre disciplines, cultures i temps, revelant les múltiples formes en què estem connectats. És una oportunitat única per a experimentar com, a través de l’art, podem entendre millor la nostra complexa realitat compartida”, conclou.

Les galeries que participaran en aquesta edició són: Luis Adelantado, Galería Ana Serratosa, Benlliure, Isabel Bilbao, Alba Cabrera, Cànem, Casa Bancal, Galería Cuatro, Gabinete de Dibujos, Jorge López Galería, La Merceria, Espai Nivi Collblanc, Rosa Santos, SET Espai d’Art, Shiras Galería, Galería Thema, Vangar i Tuesday to Friday.

Després de la clausura a La Nau de la Universitat, l’exposició itinerarà al novembre al campus de la UPV a Gandia, i finalment les obres premiades passaran a formar part de les col·leccions de les tres entitats.

error: Content is protected !!