Cultura valora el dany en el patrimoni cultural dels municipis afectats per la DANA

Cultura valora el dany en el patrimoni cultural dels municipis afectats per la DANA

Des del moment en què es va permetre l’accés a la zona afectada, els tècnics estan avaluant l’estat de l’equipament cultural, arxius, biblioteques, monuments i espais museístics

  • La Conselleria ha habilitat un formulari per a poder traslladar qualsevol informació rellevant relacionada amb l’estat dels béns culturals i patrimonials
  • L’IVCR+i oferix informació bàsica sobre com tractar adequadament els béns tèxtils, arqueològics, pintura i escultura i documents arxivístics

Els tècnics i especialistes de la Secretaria Autonòmica de Cultura i de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) estan recorrent els municipis afectats per la DANA amb la finalitat de conéixer els danys produïts en béns i infraestructures culturals.

Estes inspeccions estan permetent conéixer l’estat en el qual es troba l’equipament cultural, arxius, biblioteques, monuments i espais museístics per a disposar d’una valoració ajustada dels efectes de les inundacions i determinar els mitjans que s’activaran en el marc tant del Pla nacional de gestió de riscos i emergències en patrimoni com del pla propi de la Generalitat.

La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha assenyalat que estes visites van començar “des del primer moment en el qual ha sigut possible accedir a estos llocs, per a la qual cosa s’ha fet un desplegament d’experts per tota la zona afectada, en col·laboració amb altres institucions i col·legis professionals”.

Tébar ha recordat que la Conselleria ha habilitat també un formulari d’avaluació de danys provisionals ocasionats per la DANA en béns culturals per a poder traslladar qualsevol informació rellevant relacionada amb l’estat dels béns culturals.

Així mateix, des de l’IVCR+i s’han publicat unes recomanacions tècniques bàsiques sobre com tractar els béns culturals afectats per la DANA, des de com procedir en els arxius, béns tèxtils, pintura i escultura, així com en béns i jaciments arqueològics.

Patrimoni de la humanitat a Algemesí

Pilar Tébar ha visitat Algemesí per a comprovar la situació en la qual es troba l’església de la Mare de Déu de la Salut i els béns culturals i equipament que allotja entorn a la festivitat protegida per la Unesco com a patrimoni de la humanitat.

En este sentit, la màxima atenció s’ha centrat a testar l’estat dels tèxtils que conformen l’aixovar de la Mare de Déu així com els revestiments relacionats amb la litúrgia, que no han patit danys directes per l’aigua.

En la seua visita, Pilar Tébar ha recorregut també altres instal·lacions culturals de la localitat, com el Teatre Municipal d’Algemesí, la biblioteca o el Museu Valencià de la Festa, amb afectacions en diferent grau de gravetat.

Patrimoni arquitectònic

Així mateix, fins al moment els equips compostos per personal especialista tant en arquitectura com en béns mobles han accedit també als municipis d’Alfafar, Llocnou de la Corona, Benetússer, Sedaví, Massanassa i està previst prosseguir durant els pròxims dies.

A Alfafar s’ha visitat l’església la Mare de Déu del Do, ja neta, i que s’utilitza actualment com a local de repartiment d’aliments, roba i estris per a atendre les necessitats de la població.

Tampoc s’aprecien danys en la inspecció realitzada en l’edifici del Sindicat Arrosser (protegit com a bé d’interés cultural), ja que l’existència d’un desnivell en l’accés principal ha evitat l’entrada d’aigua, igual que ocorre amb el Molí arrosser de Sant Josep i fàbrica de xocolate Meivel, catalogat com a bé de rellevància local.

En el cas de l’església de la Mare de Déu del Rosari a Llocnou de la Corona es troba també neta i en ús com a magatzem de repartiment, encara que l’aigua va arribar a una altura d’1,2 metres, provocant danys en el mobiliari.

Tampoc l’església parroquial la Mare de Déu del Socors de Benetússer té danys significatius gràcies al desnivell d’accés al temple que ha fet que l’aigua només arribara a uns 15 centímetres; igual que l’església parroquial de la Mare de Déu del Rosari de Sedaví, i l’església de Sant Pere Apòstol de Massanassa.

Arxius i biblioteques

D’altra banda, els tècnics de Cultura estan visitant els arxius i biblioteques de titularitat municipal que es troben en situació d’insalubritat a causa de l’efecte de les inundacions, amb la finalitat de conéixer l’abast dels danys i valorar les possibles solucions per a fer-los front.

Estes inspeccions s’estan realitzant conjuntament entre l’IVCR+i i el Servici d’Arxius, i consistix en el diagnòstic de danys, perspectives de salvació de la documentació, i documentació de l’abast.

Cal destacar que la Conselleria compta des del primer moment amb la col·laboració permanent de Col·legi d’Arxivers i de Bibliotecaris i dels responsables de l’Arxiu del Regne.

error: Content is protected !!