A partir d’este divendres el Centre del Carme de Cultura Contemporània acull l’exposició ‘Babel. Matèria i Llenguatge’
- La mostra reunix una selecció de 50 obres de la Col·lecció Kells, amb una important representació d’artistes valencians
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), porta per primera vegada a la Comunitat Valenciana una de les més prestigioses col·leccions privades d’art contemporani d’Espanya, la Col·lecció Kells.
Des d’este divendres i fins al 2 de març, el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València acull l’exposició ‘Babel. Matèria i Llenguatge’, que reunix 50 obres de la Col·lecció Kells, en la qual destaca una gran representació d’artistes valencians.
La mostra, comissariada per Juan Bautista Peiró, exhibix una cuidada selecció d’obres d’art contemporani, entre pintures i escultures de diferents tècniques i estils, predominant l’abstracció, que han sigut recopilades al llarg de tres dècades de col·leccionisme.
L’exposició oferix al públic valencià l’oportunitat d’admirar per primera vegada una de les col·leccions d’art contemporani més importants d’Espanya, integrada per artistes de primer nivell. En esta ocasió, la mostra posa l’accent en els artistes valencians, amb una nodrida representació.
Durant la presentació, Peiró ha destacat que la Col·lecció Kells “és rellevant per dos aspectes: d’una banda, s’han enfocat cap als artistes jóvens o emergents, que necessiten suport a l’inici de la seua carrera i els ha servit d’espenta i promoció; i d’altra banda, perquè al llarg de tres dècades de col·leccionisme, estos artistes amb el temps s’han consagrat i hui són reconeguts a escala internacional”.
Álex Marco, Vicente Machí, Gemma Polanco, Guillermo Ros, Victoria Civera, Inma Femenía, Luce, Clara Simó, Irene Grau, Enric Fort i Nuria Fustersón els onze artistes valencians rellevants l’obra dels quals es pot contemplar en el Centre del Carme.
Al costat d’ells, exposen obra altres noms propis de l’art contemporani com Eva Lootz, Frances Torres (Premi Velázquez d’Arts Plàstiques 2024), Ángela de la Cruz, Juan Uslé o Victoria Civera.
‘Babel. Matèria i llenguatge’
L’eix vertebrador del conjunt de l’exposició no és un altre que el binomi matèria i llenguatge. Deixant arrere la discussió ja superada sobre si l’art és o no és un llenguatge, no hi ha dubte que tant escultura com pintura (que conformen la pràctica totalitat d’este projecte) són llenguatges poètics.
Convençuts d’eixa indivisibilitat de l’obra d’art, ens trobem que tot està contingut i tot forma part de la matèria: dimensió, proporció, color, composició, textura, figura/fons, lectura, interpretació, simbolisme, expressió… i fins i tot l’energia.
La Col·lecció Kells
La prestigiosa Col·lecció Kells és el resultat de la passió del matrimoni càntabre format per Juan Manuel Elizalde i Choli Fuentes per l’art modern i el col·leccionisme des de 1996. Un acostament al món de l’art que es va centrar al principi en la pintura i l’escultura de mitat del segle XX, com Feito, Saura, Sempere o Genovés.
En 2004 la Col·lecció Kells dirigix la seua atenció a obres i processos creatius contemporanis, inclosos objectes de caràcter, mitjançant l’adquisició de la primera obra d’artistes emergents.
Conceptualment, Juan Manuel i Choli entenen el col·leccionisme com un intens viatge d’aprenentatge i emocions. Actualment la Col·lecció es configura a través de més de 400 obres, vertebrades a partir d’un caràcter eclèctic, reflex dels seus interessos i dels temes pels quals senten un especial afecte i sensibilitat: el llenguatge i la comunicació en els seus diversos camps ocupa una part important en la Col·lecció.