Fins al 8 de desembre s’exhibix el resultat d’una col·laboració entre una artista resident i el Laboratori de Biologia Sintètica de l’Institut ai2
- La mostra reflexiona sobre el comportament dels bacteris i el seu reflex en la conducta humana a través de fotografies i vídeos
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) presenten l’exposició de la residència de l’artista Paula Nishijima, en col·laboració amb el Laboratori de Biologia Sintètica i Control de Biosistemes de l’Institut Universitari d’Automàtica i Informàtica Industrial (ai2).
Fins al 8 de desembre es pot visitar l’exposició ‘Synthetic Symbiotic Tournament’, en la sala Contraforts del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC).
El projecte, resultat del treball de l’artista visual amb els investigadors del Laboratori de Biologia Sintètica, reunix fotografies i vídeos de l’observació dels bacteris sintetitzats en el laboratori.
A partir de les últimes teories evolutives de Robert Axelrod, la mostra planteja a través de l’observació dels bacteris sintètics l’evolució de la naturalesa com una cooperació, en lloc d’una competició, com apunten les teories clàssiques.
Nishijima dissenya un torneig simbiòtic utilitzant bacteris E. coli modificats genèticament per a expressar fluorescències de colors verd, roig i taronja. Estes comunitats bacterianes interactuen en una sèrie d’experiments i els seus moviments són documentats mitjançant animacions i visualitzacions que formen part de l’exposició.
Gràcies als colors, les imatges mostren diferents estratègies preses pels bacteris al llarg de dos setmanes. En interpretar-les dins d’un grup de persones amb coneixements diversos, sorgixen noves preguntes: Per què és tan recurrent pensar en termes de competició?, o què significa el control en sistemes tan dinàmics com els vius?
Un diàleg entre ciència i art
La residència artística de Nishijima en l’ai2 busca fusionar la biologia sintètica amb la tradició evolutiva i especular sobre les seues destinacions polítiques i ètiques. Des d’este encreuament interdisciplinari, s’obri un espai d’interpretació a on ciència i art convergixen per a ampliar l’entesa dels límits entre el que és viu i el que és sintètic.
L’exposició convida el públic a reflexionar sobre les implicacions ètiques i socials dels avanços biotecnològics, així com reflexionar sobre la manera en què estos avanços són percebuts i narrats.