ELS ESCRIPTORS RAÚL QUINTO I RAFA LAHUERTA CLAUSUREN LA PROGRAMACIÓ DE L’AULA DE NARRATIVES DE LA UV EN 2024

ELS ESCRIPTORS RAÚL QUINTO I RAFA LAHUERTA CLAUSUREN LA PROGRAMACIÓ DE L’AULA DE NARRATIVES DE LA UV EN 2024

L’Aula de Narratives de la Universitat de València posarà fi a la seua programació de 2024 amb dues trobades amb escriptors al llarg d’aquest mes de desembre en el Centre Cultural La Nau. El dijous 12 de desembre, a les 19 hores, la Capella de la Sapiència acollirà una xarrada amb el Premi Nacional de Narrativa (2024) i Crítica (2023), l’escriptor Raúl Quinto; i el 17 de desembre (Aula Magna, 19.30 hores), se celebrarà un col·loqui, amb l’escriptor valencià Rafael Lahuerta, amb motiu de la seua última novel·la.

El 30 de juliol de 1749, sota el regnat de Ferran VI i per ordre del marqués de l’Ensenada, es va produir l’arrest massiu de la població gitana espanyola en el que s’ha arribat a qualificar d’un projecte fallit d’extermini: la Gran Batuda. ‘Martinete del rey sombra’, de Raúl Quinto, recrea aquest oblidat episodi acompanyant les vivències d’aquests gitanos i gitanes des de la nit de la seua detenció fins a l’amnistia concedida 18 anys després, per presons improvisades, treball esclau en els arsenals i cases de misericòrdia, aïllament, tortures, malalties, naufragis, motins i intents de fugida; i, paral·lelament, ens endinsa en la vida de la Cort dels primers Borbons espanyols oferint un tapís d’intrigues polítiques, luxes escandalosos i tragèdies personals a través d’una sèrie de biografies tan al·lucinades com meticulosament documentades. Una reflexió sobre com es construeix la història i l’oblit on Raúl Quinto torna a trencar els límits dels gèneres literaris per a contar el que mai es compta.

Raúl Quinto (Cartagena, Múrcia, 1978) és poeta, assagista, narrador i crític literari. És autor de llibres de poemes com ‘La piel del vigilante’ (DVD, 2005), ‘La flor de la tortura’ (Renacimiento, 2008), ‘Ruido blanco’ (2012), ‘La lengua rota’ (2019) o el cuaderno ‘Sola’ (2020), publicats en el segell ‘La Bella Varsovia’, així com dels següents llibres de narrativa híbrida: ‘Idioteca’ (El Gaviero, 2010), ‘Yosotros’ (Caballo de Troya, 2015), ‘Hijo’ (La Bella Varsovia, 2017), ‘La canción de NOF4’ (Jekyll & Jill, 2021) i ‘Martinete del rey sombra’ (Jekyll & Jill, 2023) pel qual va obtenir el Premio Nacional de Narrativa 2024, el Premio de la Crítica 2023 i el Premio Cálamo Otra Mirada 2023.A més, ha sigut un dels coordinadors de la Facultat de Poesia José Ángel Valente vinculada a la Universidad de Granada i ha col·laborat com a crític en publicacions com la revista ‘Quimera’.

D’altra banda, el dimarts 17 de desembre, se celebrarà la trobada amb l’escriptor valencià Rafa Lahuerta, amb motiu de la publicació del seu últim llibre ‘La promesa dels divendres’. El col·loqui estarà presentat per Cristina García Pascual, responsable de l’Aula de Narratives i comptarà amb la participació dels historiadors i editors Vicent Baydal i Toni Sabater. Aquesta novel·la transcorre a la València de finals dels 80, on un adolescent viu entre l’angoixa per la greu malaltia del seu pare i els impulsos de carnalitat que l’edat reclama. Una trobada casual amb una jove provocarà un enamorament sobtat que serà determinant en la seua percepció del present i el passat, però també en la de la ciutat com una presència irrenunciable i definitòria. Anys després aquell jove, de nom Rafa Lahuerta, escriurà una novel·la d’èxit que farà aflorar uns secrets mai revelats a ningú.

‘La promesa dels divendres’ és l’última d’una trilogia on destaca ‘Noruega’, una obra molt mediàtica i que va rebre el premi ‘Lletraferit’ en 2020. A més d’eixe premi, la Generalitat Valenciana en 2022 va concedir a Lahuerta la Medalla al Mèrit Cultural, amb motiu de la celebració del 9 d’octubre, dia de la Comunitat Valenciana.

La programació del curs 2024-2025 de l’Aula de Narratives de la Universitat de València va arrancar al setembre amb la presentació a València de l’última novel·la de l’escriptor i periodista Paco Cerdà sobre la memòria històrica: ‘Presentes’. El Centre Cultural de la Nau es va convertir així en l’escenari triat per a la presentació oficial d’una de les obres més esperades de la temporada. Al llarg de la tardor s’han celebrat trobades literàries en La Nau amb Elvira Lindo, Juanjo Braulio, Máximo Huerta i Martí Domínguez.

error: Content is protected !!