El 18 de desembre s’inaugura ‘Desconstruint l’abstracció. Pintura valenciana (1970-2024)’ en el Centre del Carme de València
- La mostra col·lectiva inclou noms tan representatius com Yturralde, Sanleón, Teixidor, Alemany, Sevilla, Rey o Moscardó
- Tres artistes participants, afectats per la riuada, han creat les seues obres en el mateix CCCC
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), presenta en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) una exposició que mostra l’evolució de l’art abstracte valencià de les últimes cinc dècades.
‘Desconstruint l’abstracció. Pintura valenciana (1970-2024)’ es podrà vore des del dimecres 18 de desembre fins al 30 de març en la sala Goerlich-Ferreres del CCCC.
La mostra recorre cinc dècades de pintura abstracta en la Comunitat Valenciana a través de l’obra de 42 artistes plàstics, entre els quals es troben els màxims representants d’este moviment avantguardista com José María Yturralde, José Sanleón, Jordi Teixidor, Uiso Alemany, Soledad Sevilla, Manolo Rey, Luis Moscardó o Aurora Valero.
Durant la seua presentació, la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha destacat que és una ocasió única perquè tots els valencians puguen descobrir “com ha evolucionat este moviment artístic des dels anys 70 fins als nostres dies”.
Per la seua part, la doctora en Història de l’Art i comissària de la mostra, Felisa Martínez Andrés, ha assegurat que es tracta “d’un recorregut vibrant que mostra la desconstrucció de l’abstracció al llarg de cinc dècades, des de la pintura abstracta més clàssica dels anys 70 i 80, fins a l’alliberament de la pintura cap a altres llenguatges més tecnològics”.
Així mateix, Martínez ha afegit que s’ha fet “un esforç enorme per reunir el màxim nombre d’artistes contemporanis ordenats cronològicament, centrant-nos en els que han tingut com a objectiu trencar amb la pintura abstracta tradicional”.
A més dels artistes abans esmentats, l’exposició mostra l’obra d’Alberto Adsuara, Elena Aguilera, Rosana Antolí, Toño Barreiro, Sergio Barrera, Paco Caparrós, Vicent Carda, José Luis Cremades, Toni Cucala, Inma Femenía, Robert Ferrer i Martorell, Cristina Ghetti, Ricardo Gil Romaguera i María José Marco.
També de Ferran Gisbert Carbonell, Marusela Granell, Guerrero & Ferrer, Oliver Johnson, Silvia Lerín, Solimán López, Moisés Mañas, Álex Marco, María Dolores Mulá, Nico Munuera, Juan Carlos Nadal, Martín Noguerol, Mario Omega, Carmen Ortiz, Felipe Pantone, Ximo Real, Amparo Tormo, Rubén Tortosa, Keke Vilabelda i Nelo Vinuesa.
Evolució d’abstracció pictòrica cap a la tecnològica
‘Desconstruint l’abstracció. Pintura valenciana (1970-2024)’ acosta l’espectador als processos de transformació de la pintura abstracta en la Comunitat Valenciana i la relació entre l’art i la tecnologia.
L’exposició partix de l’expressionisme abstracte més clàssic passant per la incorporació d’altres llenguatges com la fotografia, fins que arriba a la incorporació de les noves tecnologies, art abstracte fet digitalment, amb drons o intel·ligència artificial.
Es tracta d’un recorregut que convida a reflexionar sobre la contemporaneïtat de l’abstracció mateixa, imposant nous enfocaments cada vegada més audaços.
Artistes afectats per la riuada
Una desena d’artistes participants en l’exposició han patit la devastació de la riuada del passat 29 d’octubre en els seus estudis. El fang ha inundat les seues naus i ha fet malbé, en alguns casos, l’obra atresorada de molts anys.
Tres d’ells, Nelo Vinuesa, Juan Carlos Nadal i Rubén Tortosa, amb l’encàrrec de crear obra per a l’exposició, han acceptat la invitació del CMCV per a treballar en el Centre del Carme.
El museu, antiga Escola de Belles Arts, s’ha convertit en les últimes setmanes en un gran estudi a on han pogut treballar lliurement.
Les seues obres simbolitzen, més que mai, el ressorgiment dels artistes valencians després del desastre. És el cas l’obra de Nelo Vinuesa, Diluvi, un gran llenç de pinzellades grosses i abruptes que fa al·lusió a l’acció devastadora de la riuada.