El Saló del Còmic ha presentat hui el seu cartell oficial, obra de la il·lustradora valenciana Cristina Durán, i avança continguts per a la cita del 4 al 6 de març de 2022, que se celebrarà amb el lema ‘Del còmic popular a la novel·la gràfica’.
En la presentació, que ha tingut lloc aquest matí al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, ha participat Adela Cortijo, directora del Servei de Cultura Universitària; Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València; África Ramírez, presidenta de l’AEPV (Associació d’Editors del País Valencià); Cristina Durán, autora del cartell d’aquesta edició; Armando Nsué, director del Saló del Còmic de València, i Daniel Tomás, director de continguts del Saló del Còmic de València. A més, l’esdeveniment ha comptat amb la presència entre el públic d’autors com Salvador Larroca, un dels autors convidats principals d’aquesta edició.
Els responsables de l’esdeveniment han volgut donar les gràcies, en primer lloc, a les institucions que fins al moment hi han manifestat el seu suport, entre les quals es troba la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, l’àrea de Cultura de la Universitat de València o la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM – Universitat de València.
Cartell nou i avanç de continguts
En l’acte es va donar a conéixer el cartell que l’autora de còmics valenciana, Premi Nacional de Còmic, Cristina Durán, ha realitzat i en el qual reflecteix l’essència del Saló del Còmic amb una referència a l’escultura dels Guardians del Pont del Regne de la ciutat de València –“que hem convertit en guardiana”, va assenyalar Durán–, així com les gàrgoles de la històrica Llotja de València, “elements mediterranis que amb la mar o el color taronja ens acosten el Saló a València”, va explicar la il·lustradora.
Quant a continguts, el Saló segueix, bàsicament, les línies mestres establertes en la primera edició. Es mantenen les àrees que formen aquest gran esdeveniment cultural, és a dir, Àrea Cosplay, Àrea de Jocs de Taula i Àrea Còmic, a les quals s’unirà l’Àrea Cultura Multimèdia. Així mateix, els visitants trobaran una programació completa de tallers infantils i d’adults, i una vibrant i nodrida programació a càrrec de diferents associacions com Obi Wan, que oferiran un photocall temàtic, una Acadèmia Jedi, Trivia Star Wars, desfilades diàries pel recinte, exhibició de droides, partides de Sabacc, entre altres experiències. L’Àrea de Còmic tornarà a oferir una ambiciosa programació, que inclourà signatures d’autors, xarrades, taules redones, trobades amb els fans, exposicions d’originals i intervencions artístiques en el recinte, així com presentacions de còmics.
Igual que en la primera edició, el còmic és el centre de l’esdeveniment; en particular, el còmic valencià, que tornarà a ocupar la part central del pavelló gràcies al conveni signat amb l’AEPV.
Primeres confirmacions
Respecte a les primeres confirmacions, Daniel Tomás, director de continguts, ha anunciat la participació de la superestrella internacional Seth, autor de Ventiladores Clyde, entre altres. Seth gaudeix d’un gran prestigi en el món editorial com a autor d’èxit de novel·la gràfica. Ventiladores Clyde va rebre un dels premis Antifaç de la passada edició, per ser una obra titànica, realitzada durant quasi dues dècades, que suposa una brillant dissecció de la vida humana i les relacions socials, des d’una constant investigació formal i narrativa. La Càtedra d’Estudis del Còmic FSM – Universitat de València ha col·laborat perquè Seth hi siga convidat.
Respecte als autors nacionals, l’organització ha avançat una selecció de noms de gran pes internacional que inclou a:
- Salvador Larroca. Autor valencià. Es tracta d’un dels autors que més pàgines ha dibuixat per a Marvel, on és considerat un dels artistes fonamentals. En 2009 va obtenir un premi Eisner a la Millor Col·lecció, amb la seua “El Invencible Iron Man”.
- David Aja. Autor prolífic que combina el seu treball per al mercat nord-americà, on ha obtingut, ni més ni menys que cinc premis Eisner, amb les seues obres més indys com la recent Semillas. L’adaptació a format audiovisual de la seua sèrie Ojo de Halcón (Marvel) ha sigut anunciada per Netflix per al desembre.
- David Rubín. Un altre autor espanyol que s’ha consagrat en el mercat nord-americà, encara que mai ha deixat de treballar per a l’espanyol. El seu treball en la sèrie Black Hammer ‘ ha consagrat a l’altre costat de l’oceà.
- Álvaro Martínez Bueno. De nou, ens trobem davant un dels autors internacionals més destacats. El seu treball amb l’editorial DC, on s’ha consagrat com a dibuixant de diverses sèries de Batman, l’ha convertit en autor de culte.
- Cristina Durán. Premi Nacional del Còmic.
- Miguel Ángel Giner Bou. Premi Nacional del Còmic.
- Sara Soler.
- David López.
- David Lafuente.
- Laura Pérez. Destacada autora valenciana que presentarà el seu pròxim títol, Tótem.
- Paco Roca. Eisner i Premi Nacional del Còmic.
- Javi de Castro.
- Albert Monteys.
- Javier Olivares. Premi Nacional del Còmic.
A més, com ha recordat Armant Nsué, “fins ara han confirmat la seua participació 8 editorials valencianes, així com Norma Editorial i Astiberri, entre altres”.
Exposicions confirmades
Un altre dels continguts confirmats ha sigut una exposició de dibuixos originals de Jack Kirby, una mostra històrica i d’un valor altíssim. Es tracta d’una retrospectiva dedicada a l’etapa Marvel del grandíssim Jack Kirby, creador de tot l’univers Marvel que coneixem avui. És el pare de tots els grans personatges, de les sèries, el mateix univers Marvel, fins i tot dels Eterns, l’adaptació al cinema dels quals hem pogut veure recentment.
Aquest contingut ha sigut possible gràcies a la col·laboració i la generositat de Jaume Vaquer, que també visitarà el Saló per presentar l’exposició i participar en una taula redona. Vaquer és un gran col·leccionista d’originals de còmic, a més de crític i divulgador. Va ser creador de la revista teòrica Dolmen i manté intacte la seua passió pel novè art.
Connexió amb la ciutat de València
Així mateix, el Saló ha recordat la seua voluntat d’estar present en la vida de la ciutat de València, per això està tancant diferents esdeveniments, entre els quals s’ha avançat el que tindrà lloc el dia 8 de febrer, a La Nau, on hi haurà un homenatge a l’artista Consuelo Arizmendi, organitzat pel Saló del Còmic de València, juntament amb l’Àrea de Cultura de La Nau, que consistirà en la projecció del documental ‘Il·lustrades, Trencar l’Oblit’, dirigit per Amalia Yuste i conduït per la il·lustradora Aitana Carrasco, un recorregut històric sobre les il·lustradores i autores de còmic valencianes, i una posterior taula redona sobre l’autora valenciana.
Així mateix, el Saló està tancant dates i espai amb la regidoria de Maite Ibáñez per tal de celebrar un gran concert a l’aire lliure com en la passada edició i altres accions que permetran que el Saló deixe la seua empremta a la ciutat.
Aposta digital i multimèdia
Cultura multimèdia és la nova programació que s’incorpora al Saló, en què enguany es donarà acolliment al festival de cinema #ValenciaFantastic, en la seua tercera edició, amb una programació que farà èmfasi en el cinema i les sèries, tant en televisió com la ficció en podcast i videocast, dedicada als gèneres: la ciència-ficció, els superherois, el fantàstic i el terror, entre altres.
A més de la projecció de la selecció de curts del Festival, es treballa en diferents continguts juntament amb l’administració valenciana. Dins de l’Àrea de Cultura Multimèdia, a més del #ValenciaFantastic, s’acolliran continguts de podcasters, youtubers, videojocs, apps i tots aquells formats que ajuden a difondre, d’alguna manera, el món del còmic i de la creació.
Fins ara, s’ha confirmat la participació de Paco Hernández “De todo un Paco” i els actors Javier Botet, Claudia Riera, Albert Salazar, l’actor britànic William Miller (“Los 100”, “Isabel”, “Warrior Nun”), David Pareja (“Doctor Portuondo”, “Veneno”), així com els directors Óscar Martín i Denis Rovira Van Boekholt (director de “La Influencia”, Amazon: “El Internado las cumbres” o Netflix “Warrior Nun”).
En l’àrea de Cosplay es comptaran amb referents com The Dunwich Crafter, Dante Cosplay, Akage Cosplay, Naythero i JFCosplay. Naythero, convidat internacional, és cosplayer, però ha portat la seua afició més enllà, arribant a fer treballs de vestuari per a sèries, pel·lícules i promoció de videojocs a escala internacional i a grans productores com Warner Bros.
Concursos i jocs
Així mateix, s’ha tancat la celebració d’una nova edició del concurs CosMasters València, taules d’exposició d’associacions i cosplayers en què atendran tots els qui desitgen plantejar-los dubtes tècnics i aprofundir en aquest art. També tornaran les activitats de bodypaint i caracterització, amb els millors artistes del sector, entre els quals enguany cal destacar Artica Creations i Josh Art. D’altra banda, en l’Àrea de Jocs de Taula i Rol està ja confirmada la celebració de la primera gran partida oficial de Magic: the Gathering pospandemia, tota una fita en aquest sector.
També hi assistirà Pedro J. Ramos, un dels autors de jocs de rol més prolífics del nostre país, unit a l’editorial Nosolorol, que és a més cocreador de sistemes com Hitos, a més de dirigir el podcast/espai de Twitter “La voz de la mesa”.
Així mateix, l’influencer Francesc Gascó vindrà al Saló per parlar de la utilitat terapèutica de pintar miniatures de Warhammer durant la pandèmia. A més, l’editorial Nosolorol tornarà a repetir com a col·laborador principal de la zona de jocs de rol de l’Àrea de Jocs. I en aquesta edició, com a novetat, s’apostarà per altres formes de joc en expansió, com el LARP o esdeveniments de rol en viu, wargames i els jocs competitius de cartes col·leccionables. Finalment, els organitzadors han recordat que en aquesta edició es tornarà a comptar amb la col·laboració de la Càtedra de l’Estudi del Còmic com a coordinadora dels Premis Antifaç.