En l’acte amenitzat per l’artista Graham Bell Tornado, transformat en una divertida paròdia de Consuelo Ciskar, es van entregar els anomenats no premis en les categories de Mitjà de comunicació, Espai, Col·lectiu, Trajectòria, Trajectòria dins de l’associació i a Col·laboracions amb AVVAC.
Un jurat convocat per AVVAC compost per les/us professionals de les arts visuals Alvaro de los Angeles, Irene Ballester, Ana Navarrete, Miguel Molina, Monique Bastiaans i Paula Valero, va reconéixer la labor i els mèrits professionals a El Temps de les Arts, en la categoria de Mitjà de comunicació, La Capella de l’Antic Asil d’Alcoi, en la categoria d’Espai, ideadestroyinmuros, en la categoria de Col·lectiu, Rampova, Trajectòria artística, mentre que els concedits per la directiva d’AVVAC van anar a parar a Teresa Marín, com a Associada i a Jorge Seguí, Assessor fiscal de l’associació, Alexandre Devís, Advocat de l’Associació i al Centre Octubre de Cultura Contemporània, aquest últim recollit per Emili Payá, gestor cultural del centre. L’escultura que es va entregar és una peça elaborada per Rafael L’Alguer, escultor valencià, membre de AVVAC.
A l’inici de l’acte, el Coordinador General de Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, Rafael Tormo, va explicar per què s’havia triat la forma de Reconeixement i no de premi, entre altres raons, perquè siguen les persones de les arts visuals les que trien i reconeguen una labor tan necessària com poc valorada en tantes ocasions. També per la saturació de les i els components del sector que es veuen obligats a una competició quasi permanent per a obtindre premis, beques, residències, a fi de poder exercir com a professionals. Va recordar que des d’AVVAC es treballa per defensa de les bones pràctiques, dels drets professionals de les i els artistes, l’ajuda a la formació i l’acostament de les arts visuals a la ciutadania, animant als presents a utilitzar l’eina que suposa una associació forta per a la millora en aquests aspectes, dins d’un sector que pateix índexs de precarietat inacceptables. Expressant per a finalitzar, el desig de tots les/us membres de la directiva de AVVAC, d’aportar calor i reconeixement a la important labor que es fa, no sols en els centres mes grans i capitals, també en la resta del territori valencià.
L’acte que servia de colofó a les IV Jornades Professionals “Alternatives, Formats, Dubtes, Nous contextos i Reconeixements”, que s’ha celebrat durant els dies 2, 3 i 4 de desembre, en l’Octubre Centre de Cultura *Contemporània de València comptant destacats membres del sector, en taules redones, conferències i tallers, i amb el resultat d’una bona participació i qualitat en les conclusions, que seran editades en un nou llibre d’AVVAC.
I precisament durant les jornades també es va presentar el llibre que conté l’estudi “Problemàtiques, incertesses dónes d’allò inardvertit als Arts visuals”, sobre recursos i repercussió en les/us artistes, en diversos centres i museus de la Comunitat, elaborat per la sociòloga Elena Luna, editat per AVVAC, que serà una eina important per a intentar millorar les inversions i la transparència en el nostre sector. En l’es destaca el baixíssim percentatge de tot aqueix pressupost que arriba a les i els artistes en quasi tots els casos, que paradoxalment són la base sobre la qual es construeix tota les estructura en l’Arts visuals en el territori. A més de quedar de manifest una important falta de dades en aquest sentit i per tant, d’un dèficit de transparència que cal esmenar des de les entitats i centres d’art.
La llista de nominats en les diverses categories van ser:
MITJÀ DE COMUNICACIÓ
El Temps dels Arts, CuturPlaza i Verlanga
TRAJECTÒRIA
Maribel Domenech, Mavi Escamilla i Rampova
ESPAI
Liminal, La Capella de l’Antic Asil i Museari
COL·LECTIU
O.R.G.I.A., ideadestroyinmuros i Salvem el Cabanyal.