En aquesta segona edició, el projecte treballa amb dones artistes visuals de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, en la província d’Alacant
Miriam Barea, Ana Ferrándiz, Macu Jordà, Virginia Jordà, Lirios Matarredona, Sari Miró, Macu Seguí, Isabel Sosa i Didi Vent són les artistes seleccionades en 2022
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb el Centre del Carme Cultura Contemporània, celebra enguany la segona edició del projecte DAR (Dones Artistes Rurals), una iniciativa que treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional, promocionar la seua producció artística, generar projectes col·laboratius i fomentar la creació de col·lectius artístics.
En aquesta segona edició del programa es treballa amb la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, a la província d’Alacant, que engloba les poblacions d’Agres, Alcoi, Alcoleja, Alfafara, Banyeres de Mariola, Benasau, Beniarrés, Benimarfull, Cocentaina, Gorga, l’Alqueria d’Asnar, Millena, Muro i Penàguila. Les nou creadores seleccionades són Miriam Barea, Ana Ferrándiz, Macu Jordà, Virginia Jordà, Lirios Matarredona, Sari Miró, Macu Seguí, Isabel Sosa i Didi Vent.
“En aquesta nova etapa del meu projecte per al Consorci de Museus continuem ampliant les àrees d’agitació cultural, amb el propòsit de contribuir a la vertebració territorial per mitjà de la creació artística, generant xarxes per a reivindicar i visibilitzar les creadores, també per a totes aquelles artistes que resideixen en entorns rurals”, apunta el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
En la primera edició del projecte DAR es va treballar amb una quinzena d’artistes de la Mancomunidad La Serranía, de la província de València. Enguany es llancen dues noves edicions incorporant a dues mancomunitats de les províncies d’Alacant i Castelló. L’objectiu de la iniciativa és anar creixent i ampliant el seu territori d’acció.
Formació, col·laboració, visibilitat
El programa comença detectant les necessitats de les creadores, oferint-los formació i planificant trobades que incentiven el seu desenvolupament artístic i professional. Entre l’oferta formativa, cal destacar l’oportunitat d’assistir al curs d’orientació professional per a artistes visuals impartit per Jaime López, de l’associació Arte Sostenible.
Un altre dels objectius del projecte DAR és el foment i la generació de xarxes de col·laboració, per la qual cosa, a més de comptar amb un servei de consultoria personalitzada, s’impulsa la creació de projectes comunitaris entre les participants. A més, el programa ofereix a les participants la possibilitat de visibilitzar el seu treball per mitjà de la seua plataforma digital i en diferents mitjans de comunicació. Finalment, el projecte DAR es presentarà al Centre del Carme Cultura Contemporània al juny, en un esdeveniment en què els assistents podran conéixer DAR i descobrir els avantprojectes creats dins del programa per les artistes de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat.
“Ser dona i artista i residir en un medi rural suposa una triple dificultat per a desenvolupar-se professionalment. Per això crec que aquest projecte s’hauria d’estendre a altres dones artistes de l’Espanya buidada”, assegura Clara Albacete, creadora i directora d’aquesta iniciativa del Consorci de Museus.