Des del 5 al 20 de juliol de 2022, la Sala d’exposicions Manuela Ballester de la Facultat de Ciéncies Socials de la Universitat de València acollirà la mostra “Direm el mar” d’Elena Martí Manzanares. Artista convidada enguany dins del III Congrés Internacional CICELI (CreadorES en l’Educació Literària i Intercultural) de la Universitat de València, Elena dissenya un recorregut narratiu interdisciplinar, – poètic, crític, ecològic i social- a l’uníson.
La proposta de disseny expositiu amb un format immersiu d’instal·lació i intervenció videogràfica naix a partir d’un projecte seleccionat pel Ministeri de Cultura i Esport l’any 2020 dins del programa d’ajudes a la investigació, creació i producció artística.
A través d’una col·lecció de materials trobats en diversos paratges marins de la costa mediterrània, la veu estètica i crítica de l’artista, inspirada en els versos del poema “El mar” de Miquel Martí i Pol (1993), convida l’espectador a co-crear activament un nou relat propi (individual i col·lectiu) front allò què està succeeint amb el plàstic quan arriba als oceans, i la importància de la magnitud temporal necessària perquè aquest material derivat del petroli aconseguisca degradar-se a la mar.
Es tracta d’una experiència sociocultural i didàctica patrocinada per la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat de València dins de l’Eix Persones (ODS 1-5), i inspirada en els disset ODS de l’Agenda 2030 de la ONU per a tenir cura del futur de les persones, el planeta i la natura.
L’exposició compta també amb la col·laboració d’altres organismes acadèmics com el Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani Romà de la Calle (CDAVC), l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE), les Facultats de Magisteri i Ciències Socials, així com el Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València (Àrea d’educació artística).
El projecte Direm el mar és un crit d’alarma sobre la necessària sostenibilitat del Planeta i la humanitat, que, paradoxalment, ens recorda, a la par, la infinita bellesa natural de la vida, dibuixant un fil de llum envers la necessitat d’oferir una bona educació sostenible, creativa i crítica a la societat del segle XXI.
La mostra és, a més, l’eix vertebrador d’un nou projecte editorial de la Universitat de València al voltant de “Convergències sostenibles, estètiques i crítiques d’educació artística”, denominat Ecònica. Aquesta innovadora proposta cultural entorn al món de l’art i el disseny als contextos educatius, coordinada pels professors Ricard Silvestre i Matilde Portalés de la Universitat de València, pretén construir un pont referencial i transferencial entre la societat i àmbit acadèmic, oferint en les seues pàgines un espai obert, transdisciplinar i de debat per a promoure el pensament sostenible, estètic i crític a l’aula contemporània.
Junt amb una selecció d’investigadors de la Universitat de València, hi participen des del context acadèmic el catedràtic Ricardo Marín de la Universitat de Granada, la professora Rebeca Zurru de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) i altres experts universitaris de l’estat espanyol. Des de l’àmbit de l’art i el disseny, l’edició del primer volum d’Ecònica compta amb la mirada i veu d’una dotzena de creatius de vàries nacionalitats entorn a la temàtica de la natura i la sostenibilitat: Elena Martí, Cristina Almodóvar, Constance Guisset, Emma Giuliani, Emilie Vast, Joana Santamans, Hugo Martínez-Tormo, Xavier Monsalvatje, Laura Palau, Denica Vaselinova, Eva Okolowicz i Patricia Kuehfuss.
La comunicació gràfica del projecte ha estat realitzada pel dissenyador Alberto Herranz de l’estudi Ideas Fominaya, i l’event sintonitza amb els objectius del programa World Design Capital Valencia 2022 per promoure la didàctica de l’art, el disseny i el pensament creatiu al món de l’educació mitjançant connexions professionals nacionals i internacionals.
Exposiciò “Direm el mar” , d’Elena Martí Manzanares. Convergències sostenibles, estètiques i critiques a la Universitat de València. Sala Manuela Ballester (Facultat de Ciències Socials). Inauguració: 5 de juliol de 2022 (19:00h).