EL CONSORCI DE MUSEUS IMPULSA LA INICIATIVA CERCLES PER A LLUITAR CONTRA LA BRETXA GENERACIONAL EN LA CREACIÓ ARTÍSTICA

Els tres treballs seleccionats —a Alacant, València i Castelló— tenen com a objectiu que joves entre 14 i 18 anys tinguen accés a un lloc de reunió, reflexió i aprenentatge col·lectiu entorn de la creació artística actual

‘No more boring artists. Campamento Escénico 14_18’ és el projecte que durant el mes de juliol desenvolupa el col·lectiu Ambulantes Lab al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA)

El programa Cercles, impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, acaba d’activar el tercer projecte seleccionat per a aquest 2022. Després de la posada en marxa de ‘Cuál es el mood’, al Centre del Carme Cultura Contemporània de València, i de ‘Re-menador. Tertúlies i projectes a través de les arts contemporànies’, al Menador Espai Cultural de Castelló, aquesta primera setmana de juliol ha començat, al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), el projecte ‘No more boring artists. Campamento Escénico 14_18’.

Cercles és una iniciativa conjunta de l’Institut Valencià de la Joventut. Generalitat Jove (IVAJ.GVA Jove) i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), dirigida a persones d’entre 14 i 18 anys, que té com a objectiu oferir un lloc de reunió, reflexió i aprenentatge col·lectiu entorn de la creació artística actual. El programa se centra en la formació de tres equips —un per província— de 15 participants, que entre febrer i desembre de 2022 desenvolupen els seus projectes al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), el Centre del Carme Cultura Contemporània de València i el Menador Espai Cultural de Castelló.

Aquest mes de juliol, el col·lectiu d’acció cultural Ambulantes Lab —dirigit per Iván Jiménez Lorenzo i Juan Diego Cerdá Martínez— ha posat en marxa un campament escènic de creació teatral dirigit a joves entre 14 i 18 anys que naix amb l’objectiu de canviar el concepte de la joventut entorn de l’art contemporani, trencar la bretxa generacional que existeix entre els joves i els museus i convertir-se en un espai de referència en el qual totes les persones, independentment de la seua edat, puguen desenvolupar-se personalment i artísticament. Durant tres setmanes, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant es convertirà en estudi i escenari, en laboratori i refugi.

“Els projectes que desenvolupem per mitjà de Cercles donen veu i espai a un col·lectiu que està en ple procés d’evolució i transformació, a fi de democratitzar l’ús dels espais culturals públics. Fa sis anys que des del Consorci de Museus organitzem convocatòries vinculades a la mediació cultural i dirigides a diferents segments de població. Amb Cercles ens centrem en joves d’entre 14 i 18 anys, amb l’objectiu que es convertisquen en agents empoderats que, amb la seua acció, activen els museus, contribuint a eliminar la bretxa generacional entre l’art contemporani i la joventut”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

“El nostre campament escènic proposa un marc de confiança i tolerància perquè les persones que hi participen puguen crear des de la llibertat. Un projecte escènic que transcendeix barreres artístiques i ofereix eines per a empoderar els joves que durant tres setmanes habitaran i activaran el MACA”, assenyalen Iván Jiménez Lorenzo i Juan Diego Cerdá Martínez, d’Ambulantes Lab.

“Després dels primers dies de campus, tenim clar que açò, més que un projecte educatiu, és una invitació a la reinvenció del concepte de museu que tenen els joves. Volem que el museu es convertisca en l’epicentre de les seues passions, dels seus interessos i de les seues aspiracions. Al cap i a la fi, l’art és un llenguatge, i volem que els nostres joves s’expressen a través d’aquest. Volem una societat creadora, crítica i conscient”, afigen.

El campament d’arts escèniques s’estendrà fins al pròxim 21 de juliol, de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 hores, al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).

‘Quin és el mood?’, projecte seleccionat en València

De març a juny de 2022, l’associació cultural valenciana Fractals va desenvolupar al Centre del Carme un espai —canviant— on els joves pogueren experimentar amb diferents tècniques artístiques i adaptat en tot moment a les necessitats que anaren sorgint en el procés creatiu.

Mitjançant les tècniques de fotografia, vídeo, escultura o art urbà, els joves van poder connectar amb artistes, iniciatives i exposicions amb el propòsit d’acostar l’art a aquesta generació, conformant així la seua identitat i generant un espai segur en el qual pogueren compartir i sentir-se escoltats.

‘Re-menador. Tertúlies i projectes a través de les arts contemporànies’, projecte seleccionat a Castelló

Iniciativa llançada per Darío Cobacho Velasco, Laura Villalpando Vega, Álvaro Porras Soriano i Carles Llonch Molina, durant els mesos d’abril a juny d’aquest 2022, en diferents punts de Castelló. ‘Re-menador’ és una reflexió —a través de tallers i visites d’arts visuals— de la imatge de la ciutat de Castelló i el seu patrimoni cultural, entés no només com la suma d’arquitectura i col·leccions privades/públiques, sinó també d’espais naturals, coneixement popular, espais vivencials i, en definitiva, del patrimoni intangible castellonenc.

El Consorci de Museus ja està preparant la nova convocatòria de Cercles per a la temporada de 2023.

error: Content is protected !!