EL CARME ABORDA LA BIODIVERSITAT I LA SOSTENIBILITAT PER MITJÀ DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL AMB EL PROJECTE DE DARÍO ESCRICHE PER A ‘COSSOS’

Una selecció total de huit projectes, dins del marc de ‘CoSSos. Comunitats de sabers subalterns’, que busquen fomentar el treball comunitari de la societat per mitjà de diferents accions culturals

‘Darío Escriche. Memòries d’arrel’ és el projecte que, divendres que ve, 29 de juliol, presenta la seua primera fase al Centre del Carme Cultura Contemporània i que té com a objectiu l’acostament a l’art contemporani a través dels arbres

El programa ‘CoSSos. Comunitats de sabers subalterns’ celebra divendres que ve, 29 de juliol, al Centre del Carme, la primera fase del taller ‘Darío Escriche. Memòries d’arrel’, un dels huit projectes seleccionats en aquesta convocatòria que naix en 2020 amb el propòsit de fomentar el treball en xarxa amb la ciutadania, obrint la porta a una altra classe d’accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu.

‘CoSSos’ és una iniciativa del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb la qual construir nous relats que recuperen la part de coneixement que ha quedat subordinat en els discursos històrics de les institucions de l’art, a més de visibilitzar la situació de les comunitats o col·lectius fins ara no representats en els relats tradicionals de les institucions culturals, i generar amb els projectes seleccionats processos d’inclusió i cohesió social.

Per a aquest 2022 s’han seleccionat un total de huit treballs; el del creador Darío Escriche començarà a posar-se en marxa a finals d’aquest mes de juliol i continuarà a l’agost i setembre d’aquest mateix any amb les posteriors fases de desenvolupament.

“‘CoSSos’ ofereix un marc per al desenvolupament de projectes de producció cultural vinculats a realitats concretes i a col·lectius específics, donant espai a altres veus i generant, dins de l’àmbit del Consorci de Museus, un lloc que afavoreix l’intercanvi, la reflexió i la creació comunitària. El projecte seleccionat de Darío Escriche té un valor especial per la seua vinculació amb la biodiversitat i la sostenibilitat per mitjà de l’educació ambiental, un dels eixos d’acció que des de 2019 marca la nostra agenda de treball i la nostra programació cultural”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

‘Darío Escriche. Memòries d’arrel’

‘Memòries d’arrel’ és un projecte de mediació cultural que, mitjançant la creativitat, l’educació ambiental i la producció artística, pretén visibilitzar, recuperar i posar en l’espai públic del coneixement els sabers subalterns relacionats amb els arbres i la relació arbre/home.

“Per a mi, aquest projecte és un acostament a l’arbre des de la perspectiva més íntima de les persones que van participant en el projecte, perquè poques vegades ens fixem en aquests éssers i ens detenim a recordar el vincle que mantenim amb ells. Cal no oblidar que, de la mateixa manera que en el medi rural, és difícil trobar perspectives contemporànies, a causa de la crisi cultural de les comunitats més despoblades; en l’espai urbà, la nostra relació amb els arbres no sol ser transcendental i no distingim ni tan sols deu arbres autòctons. Que una institució com el Consorci de Museus tinga la sensibilitat de veure aquesta problemàtica i donar peu a una iniciativa com aquesta és tota una oportunitat per a parlar de mediació cultural i educació ambiental en dos contextos tan diferents com pot ser el CCCC en comparació amb poblets com Puebla de San Miguel o Matet”, indica Darío Escriche, impulsor del projecte ‘Memòries d’arrel’.

La dinàmica del projecte consta de tres fases de treball: tallers sensorials de gravat, videoentrevistes com a arxiu de recopilació de sabers i producció artística.

La primera fase, que comprén els tallers i se celebra divendres que ve, 29 de juliol, pretén ser un punt de trobada amb aquelles comunitats que mantenen un arrelament especial amb una varietat arbòria específica, un espai per a conéixer aquelles persones i establir un vincle resistent i sòlid. En aquest punt es durà a terme la presentació del projecte, el visionat audiovisual i l’acostament a l’art contemporani a través dels arbres. Aquest procés anirà acompanyat d’un taller olfactiu i un altre d’estampat d’arbres, que donaran pas a les següents fases de treball.

La segona etapa són entrevistes a individus que sorgeixen dels tallers amb el propòsit de recopilar tots aquells sabers subalterns que guarden en la seua memòria. Finalment, la producció artística mitjançant el gravat i el registre de tots els arbres que van apareixent en els contextos dels diferents tallers, fa valdre la riquesa i importància de la biodiversitat i la sostenibilitat i com en aquests éssers vius es troba un coneixement que és necessari enfrontar al discurs hegemònic de l’art. Aquesta última etapa del projecte estarà oberta al públic al setembre en l’Espai D del Centre del Carme.

‘CoSSos. Comunitats de sabers subalterns’

De la convocatòria de ‘CoSSos’ de 2021 van ser seleccionats —en un jurat integrat per María Elba Torres Parra, Bia Santos, Carles Xavier López Benedí i José Luis Pérez Pont— un total de huit propostes que es desenvoluparan en un període de temps entre 3 i 12 mesos al llarg de 2022. Algunes d’aquestes propostes ja estan en desenvolupament i la resta tenen previst posar-se en marxa en els pròxims mesos.

El nom dels projectes seleccionats són: ‘Què veus!!!’, de José Manuel Izquierdo; ‘Folklore. Allò que ens uneix’, d’Elisa Martínez Matallín; ‘Alçar a pols’, de Miquel García Membrado; ‘MvMet-Espais públics més actius i accessibles’, de Gema Jover Roig; ‘artistaa’, de Neus Lozano Sanfèlix; ‘Cientos volando’, de Teresa Juan Tato; ‘Memòries d’arrel’, de Darío Escriche Domínguez, i ‘Agrodiversitat. Laboratori d’art, agroecologia i pedagogies crítiques’, d’Estela López de Frutos.

El taller que engloba la primera fase del projecte ‘Darío Escriche. Memòries d’arrel’ se celebra divendres que ve, 29 de juliol, de 18.00 a 21.00 hores, al claustre renaixentista del Centre del Carme i és d’accés lliure fins a completar aforament.

error: Content is protected !!