Les publicacions formen part d’un projecte editorial d’un creador singular que produïa obres inclassificables o incloïa materials orgànics degradables en els seus llibres, vinculant poèticament l’art amb la vida
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta, per primera vegada, un nombre molt significatiu de les publicacions de Dieter Roth (Hannover, Alemanya, 1930 – Basilea, Suïssa, 1998), pertanyents a les seues ‘Obres recopilades’. Aquest projecte editorial, que l’artista alemany va iniciar en 1969 junt amb l’editor i impressor Hänsjorg Mayer, va reunir els llibres d’artista que havia elaborat manualment i que tenien, fins llavors, uns tiratges molt curts, al mateix temps que li va permetre projectar una col·lecció de llibres de quaranta volums que, a més, inclou la particularitat que no es van publicar ordenadament.
El projecte, que s’exhibeix fins al 25 de setembre, mostra, en la sala de la Biblioteca de l’IVAM, un total de 21 d’aquests volums, junt amb diverses publicacions més que destil·len algunes de les característiques pròpies de l’autor, com material fotocopiat, enquadernacions casolanes i motius poètics que vinculen el binomi art-vida i l’expandeixen fins a convertir-lo en un ens propi.
La producció de Dieter Roth es va caracteritzar per la seua diversitat: fins a la seua mort en 1998 va produir llibres, obra gràfica, pintures, dibuixos, escultures, ‘assemblages’ i instal·lacions, però també va ser compositor musical, poeta i escriptor. Art i vida van ser inseparables en la seua trajectòria i les seues experiències quotidianes es van convertir en l’objecte d’inspiració de la major part dels seus treballs.
La col·lecció d’‘Obres recopilades’ s’entén com el ‘catàleg raonat’ d’un artista difícil de definir que va decidir escriure la seua trajectòria amb la mateixa llibertat amb què produïa obres inclassificables o incloïa materials orgànics degradables en els seus llibres.