- El Monestir de Llutxent va acollir de nou la gala dels premis, atorgats per l’àrea de Cultura de la Diputació amb una de les majors quanties en el panorama de les arts visuals
- La gala de presentació de les guanyadores de l’edició de 2022 va contar amb la presència dels diputats de Cultura, Xavier Rius, i Patrimoni, Andreu Salom, i l’alcaldessa de Llutxent, Xaro Boscà
El Monestir de Corpus Christi de la localitat de Llutxent ha sigut el marc escollit per a presentar una nova edició dels Premis d’Arts Visuals de la Diputació de València, Alfons Roig, que enguany ha tingut com a protagonistes a les artistes Teresa Lanceta, Patricia Gómez i Mª Jesús González.
La trobada de dissabte va comptar amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius, com a organitzador dels premis, i entre altres autoritats, el diputat de Patrimoni, Andreu Salom i l’alcaldessa de Llutxent, Xaro Boscà, tots amfitrions d’un espai emblemàtic com és el monestir propietat de la Diputació de València, i que compartix activitats culturals amb Llutxent i les comarques de la rodalia.
La nova edició dels Alfons Roig s’ha desenvolupat en els patis del claustre, amb la conducció del periodista Zequi Castellano i l’acompanyament musical del grup Seda Jazz. Esta és la segona edició dels premis d’arts visuals de la Diputació desplaçada a Llutxent, a un espai emblemàtic pel seu valor patrimonial i pels vincles emocionals i afectius de la figura d’Alfons Roig amb l’entorn.
Cal recordar que Alfons Roig, sacerdot i professor d’art, va jugar un paper fonamental durant els anys 70 i 80 en la difusió dels corrents artístics europeus en les nostres terres. El seu lloc de residència fou durant un temps l’ermita annexa al monestir de Llutxent, un reconegut punt de trobada per a intel·lectuals i artistes. L’ermita i el monestir de Llutxent foren, a iniciativa de Roig i durant un temps, un lloc de peregrinació informal per a parlar sobre les tendències culturals en l’Europa de les acaballes del franquisme i els inicis de la transició.
Les artistes premiades
Els premis passen per ser uns dels millor dotats econòmicament del panorama estatal, sent dotat amb 20.000 euros el premi al concurs i amb 25.000 euros el premi a la trajectòria. A més, el premi compta amb el suport i assistència de l’equip tècnic de l’àrea de Cultura per a la promoció posterior del premi en forma de publicacions i exposicions.
Les guanyadores del premi al millor projecte, Patricia Gómez i María Jesús González, han passat per l’escenari de Llutxent i han pogut parlar en directe del seu treball, que respón a un vell interés pels temes socials i pels espais de la memòria que habiten persones que voregen la marginació, siga per qüestions econòmiques o per qüestions de salut mental. Elles han rebut un premi de 20.000 euros i el compromís de desenvolupar i presentar el seu projecte en públic en la tardor de 2023 en l’espai del Centre del Carme de Cultura Contemporània de València (CCCC).
Per altra banda, Teresa Lanceta, nascuda a Barcelona (1951) i afincada des de fa temps a Mutxamel, va convocar el consens unànim del jurat per a poder rebre el premi a la trajectòria Alfons Roig 2022. Lanceta compta també amb el suport dels Servei de Cultura per a poder presentar una publicació específica sobre el seu treball, prevista per a 2023. Teresa Lanceta està hui en plena efervescència cultural i amb molts projectes expositius en marxa, tant a Europa com als Estats Units.
Des de 1984
El premi de la Diputació, amb caràcter biennal, fou constituït per primera vegada el 1984 i ha servit per a la promoció i reconeixement de figures tan capdavanteres de l’art valencià com Josep Renau, Eusebi Sempere, Andreu Alfaro, Miquel Navarro, Soledad Sevilla, Artur Heras, Carmen Calvo o Ángela García Codoñer, entre molts d’altres.
La configuració de l’actual modalitat del premi s’ajusta a un doble reconeixement: a instància d’un jurat de professionals de la cultura i les arts, s’atorga un premi al millor projecte presentat a concurs, i altre premi diferenciat, de major quantia, a la trajectòria artística.
Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “escollir un espai tan emblemàtic com el Monestir de Llutxent, per a celebrar els premis de les arts visuals és una mostra del que pretenem aconseguir: descentralitzar la cultura dels espais habituals i apropar-nos a cada racó del territori amb propostes culturals suggerents”. Per això, ha matisat, “continuem mantenim el ferm compromís amb els ajuntaments i les comarques, amb programes de qualitat com Les Arts Volants, Etnomusic o D’Arrel, que tenen clara vocació itinerant”.