Divendres 4 de novembre el ballador, coreògraf i pedagog ofereix una sessió sobre la seua metodologia
El creador i docent sevillà Juan Carlos Lérida ofereix aquest divendres un taller en Espai LaGranja dirigit a qualsevol ballarí que vulga aproximar-se a la seua metodologia. Amb aquest taller gratuït, Lérida introduirà els participants en el flamenc empíric, un mètode que es basa en la composició i pràctica del flamenc des dels coneixements i experiències de cada persona i no des de pautes codificades.
És precisament el seu profund coneixement de l’art flamenc (fa més de 30 anys que és ballador i creador) el que el va portar a construir a través de la pràctica la seua pròpia metodologia. “Amb aquesta ha potenciat la llibertat expressiva i la ruptura amb les formes més tradicionals del flamenc per a eixamplar els seus límits formals, la qual cosa li ha permés connectar amb molts ballarins i artistes necessitats de pautes més adaptables a les seues característiques físiques”, indica Guillermo Arazo, director d’Espai LaGranja.
Juan Carlos Lérida és docent en l’Institut del Teatre de Barcelona, a més d’un destacat pedagog que aprofundeix en la transmissió del ball. Amb el mètode flamenc empíric ha realitzat nombroses formacions a Europa, als Estats Units i al Canadà. Pròximament, veurà la llum una publicació que recull els seus fonaments metodològics per a una pràctica entesa i guiada.
La sessió prevista en Espai LaGranja constarà de dues parts. Durant la primera compartirà la informació i l’estructura de les sessions del Laboratori d’Investigació des del Flamenc que des de 2017 pilota en l’Institut del Teatre junt amb un grup de balladors, músics, pensadors i artistes d’altres disciplines. Aquesta plataforma de trobada interdisciplinària s’ha materialitzat en sessions obertes al públic i ha permés recollir informació destacada sobre els avanços d’investigació i metodològics desenvolupats. Durant la segona part de la jornada la sessió s’obrirà a la pràctica, aplicant amb els participants eines de composició coreogràfica, d’improvisació o de ‘zapateado’.
Pertanyent al grup de creadors renovadors del flamenc, Lérida s’ha caracteritzat pel seu estil trencador, emmarcat en l’escena contemporània. Ha creat espectacles com ‘La liturgia de las horas’, una proposta itinerant de 12 hores de duració per a travessar el flamenc des de la quotidianitat d’oficis i col·lectius populars. Amb aquesta creació va aconseguir el premi al millor espectacle de dansa i millor ballarí en l’última edició dels Premis de la Crítica de Barcelona.
La composició instantània pren LaGranja
L’endemà, el dissabte 6, el centre de creació de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) acollirà la proposta ‘LaGranja Impro’, una sessió de composició instantània en la qual participaran ballarins i músics.
Els coordinadors de la trobada són la ballarina, coreògrafa i professora del Conservatori Professional de Dansa de València, Rocío Pérez, i el director, compositor i músic Joan Cerveró. Els dos han preparat una jornada en què aprofundir en els camins compositius comuns que els dos grups, ballarins i músics, poden exercitar des de la improvisació. Una trobada poc comuna, però molt necessària, amb la qual LaGranja pretén continuar obrint connexions per als professionals valencians.