- ‘Històries del nan Borumballa’ guanya la convocatòria amb un cant a la superació i a la ficció com a motors per a la vida
- El premi que atorga la Diputació de València està dotat amb 5.000 euros i la publicació del text per part d’Editorial Bromera
‘Històries del nan Borumballa’, de Pasqual Alapont, ha guanyat el Premi de Teatre Infantil Escalante 2022 amb un cant a la superació, als records i a la ficció com a elements indispensables per a la vida.
Així ho ha decidit el jurat, format per Berta Esparza, Gabriel Ochoa, Emili Chaqués -guanyador de l’anterior edició-, Josefa Alvarado i Victoria Salvador, que han valorat la qualitat de l’escriptura dramàtica, la viabilitat de la seua possible posada en escena i, especialment, el caràcter innovador del llenguatge i de la història.
La diputada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello, ha volgut felicitar públicament Alapont per este guardó «que té com a objectiu impulsar la creació i divulgació del teatre infantil en valencià, en línia amb els valors i senyals d’identitat de l’Escalante Centre d’Arts Escèniques. En cada convocatòria augmenta el nivell de les propostes i estem molt il·lusionats amb esta història tan entranyable que mostra que mai cal perdre l’esperança», ha afegit.
El Premi de Teatre Infantil Escalante 2022 està dotat amb 5.000 euros i la publicació del text per part de l’editorial Bromera.
«Hi ha molt pel que lluitar»
‘Històries del nan Borumballa’ conta la història de Víctor, un xiquet que es troba ingressat a l’hospital a punt de sotmetre’s a una operació complicada. En eixe temps d’espera es troba amb Llum, que li conduix a un viatge ple de personatges fantàstics en el qual haurà de superar tota classe de reptes amb valentia.
«L’aventura que emprén Víctor és un viatge pels records i moments que han marcat la seua vida. Al final, es tracta de tota una reivindicació de la vida i ens ensenya que sempre hi ha molt pel que lluitar», explica el seu autor, Pasqual Alapont, que afig que ‘Històries del nan Borumballa’ «també suposa una reivindicació de la ficció com un element que ens prepara per a la vida».
El novel·lista, dramaturg i actor ha celebrat rebre este guardó. «És una doble emoció perquè es tracta d’una obra de teatre infantil que ens transmet un missatge molt important i perquè, a més, ve de la mà de l’Escalante Centre d’Arts Escèniques, que ha aconseguit generar un vincle molt especial amb les arts escèniques per a moltes generacions».
Sobre Pasqual Alapont
Pasqual Alapont (Catarroja, 1963) és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València (UV) i sempre ha treballat vinculat al món del llibre i el teatre com a traductor, editor i novel·lista o com a actor i dramaturg.
Ha publicat una quarantena de llibres entre obres infantils, juvenils, traduccions, novel·les i obres de teatre, entre les quals poden destacar ‘L’ovella negra’, ‘L’infern de Marta’, ‘Plens de ràbia’, ‘El Racó de Penèlope’, ‘Tota d’un glop’, ‘Beatrius’, ‘Tres tristos traumes’, ‘Pell de corder’, ‘El mal que m’habita’, ‘És complicat’ o la tetralogia sobre els populars personatges de Manel i de l’avi Frederic (‘No sigues bajoca!’, ‘Estàs com una moto!’, ‘Me’n vaig de casa’ i ‘Cagadets de por’).
Per la seua obra ha obtingut, entre altres, el Premi Max Aub de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, el Premi de Teatre El Micalet, el Premi Edebé, el Premi Joanot Martorell, el Premi Serra d’Or de la Crítica, el Premi Gran Angular, el Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes i el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa.
La seua obra, a més, ha merescut un esment de The White Ravens de la Internationale Jugendbibliothek, i ha sigut traduïda a diverses llengües.