Organitzada per Cultura de la Generalitat i l’AVL, es podrà visitar fins al 26 de febrer al Centre del Carme Cultura Contemporània de València
El mes de desembre, les artistes Cachetejack faran una intervenció al Centre del Carme, que servirà per a completar el relat de l’exposició
El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, han presentat l’exposició més rellevant sobre la trajectòria del pensador valencià Joan Fuster, organitzada en el marc de commemoracions del centenari del seu naixement. L’exposició es podrà visitar fins al 26 de febrer al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.
Aquesta àmplia mostra titulada ‘Joan Fuster en el seu temps’ ha estat possible gràcies al departament de la consellera Raquel Tamarit, mitjançant el Consorci de Museus, i l’AVL.
A la presentació també han assistit el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme Cultura Contemporània, Jose Luis Pérez Pont, així com els tres comissaris de l’exposició: Francesc Pérez Moragón, Edelmir Galdón i Salvador Ortells; i el president de la Comissió de l’Any Fuster de l’AVL, Ramon Ferrer. L’obertura oficial de l’exposició al públic, amb la presència de la consellera Raquel Tamarit, serà aquesta vesprada a les 19 hores.
Segons el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, “estem davant de la major exposició organitzada per a fer valdre la trajectòria d’un intel·lectual lúcid, inconformista i arriscat. Un agitador de consciències i de cultura. Possiblement l’intel·lectual valencià més important del segle XX. Creiem que els comissaris de la mostra, a banda de ser uns coneixedors en profunditat de la trajectòria i l’obra de Fuster, han sabut concebre un itinerari extremadament atractiu per a visitants molt diversos: els que coneixen Fuster i els que no el coneixen”, i hi ha afegit: “Però també han tingut la capacitat d’adreçar-se a moltes generacions distintes i cadascuna de les persones que visite aquesta exposició li traurà més suc per uns aspectes o uns altres, segons els seus gustos personals. A més, la mostra compta amb tot un seguit d’obres d’art de primer nivell i de documentació que conviden a passejar-la durant hores”.
La mostra recopila una rica col·lecció d’obres d’art, entre les quals hi ha 28 escultures de José Cusachs, Manolo Boix i Andreu Alfaro; 62 pintures, dibuixos i obra gràfica d’artistes com Artur Heras, Pilar Dolz, Miquel Navarro, Juan Genovés, Antoni Miró, Antoni Tàpies, Josep Renau, Joan Miró o l’Equipo Realidad; més de 150 fotografies i un nodrit compendi de llibres, revistes i documentació. També inclou 8 dibuixos originals i una pintura de Joan Fuster.
Recorregut expositiu
L’itinerari expositiu s’estructura en una seqüència de blocs temàtics interconnectats, els quals, a més d’oferir una visió global i completa de la dilatada trajectòria vital i literària de l’escriptor, permeten copsar la pervivència del seu llegat intel·lectual i material en els nostres dies.
Arranca amb la infantesa del pensador amb el títol ‘Un món menut’, i continua per l’adolescència i les primeres provatures com a escriptor amb ‘Sempre als peus de les lletres’.
Seguidament, s’aborda el Fuster que inicia treballs clau de conscienciació valenciana i valencianista. Es tracta d’un apartat titulat ‘Una mirada valenciana’, que aprofundeix en el que va suposar la publicació de ‘Nosaltres els valencians’ i ‘El País Valenciano’.
A partir d’ací el relat expositiu navega per una part definida com a ‘Provatures, interpretacions’, que se submergeix en tota la seua trajectòria assagística, per a passar després al seu vessant periodístic amb el bloc ‘En paper de periòdic’.
El Fuster incòmode per a una part de la societat en què va viure i el Fuster inconformista tenen la seua representació en l’exposició en el bloc ‘Observador implacable’. A continuació, es passa a donar a conéixer l’intel·lectual valencià com a referent de moltes generacions en ‘Influència i lideratge’.
La mostra acaba amb el bloc titulat ‘Professor, a classe!’, que aborda la seua relació amb la vida universitària.
Durant les pròximes setmanes, i per a completar l’exposició, el Centre del Carme presentarà una intervenció que duran a terme les artistes Cachetejack.