De 30 de novembre de 2023 a 18 de febrer de 2024
Sala Acadèmia, Sala Estudi General i Sala Oberta
Disseny de imatge per a “TANTES DONES EN UNA MATEIXA – ART CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA” © Patricia Bolinches
Un vers d’una de les poetes valencianes més reconegudes, María Beneyto, dona títol a aquesta exposició, a partir del seu poema “Criatura múltiple”, en el qual aprofundeix en si mateixa i la seva diversitat, la seva força i la seva vulnerabilitat.
En el context del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, aquesta exposició presenta treballs de diferents col·leccions d’art en les quals la denúncia de la violència masclista o la reivindicació de la llibertat de les dones han estat protagonistes. Segons les dades de Nacions Unides, una de cada tres dones ha patit algun tipus de violència de gènere, i cada 11 minuts una dona o xiquetes mor assassinada per un familiar en el món.
Aquest projecte persegueix construir un relat expositiu de clar posicionament de denúncia contra la violència masclista i estarà conformat per una àmplia selecció d’obres procedents de diverses col·leccions privades (Nueva Colección Pilar Citoler, Colección Inelcom Arte Contemporáneo, Colección DKW…) i, molt especialment, d’obres pertanyents als fons patrimonials de les universitats públiques valencianes: Universitat d’Alacant, Universitat Miguel Hernández, Universitat Jaume I, Universitat Politècnica de València i Universitat de València.
L’exposició es divideix en quatre eixos temàtics que aborden les violències contra les dones des de diferents àmbits:
Acabar amb la violència de gènere
L’exposició arranca amb aquest primer àmbit temàtic: “Acabar amb la violència de gènere”. En aquest espai trobem obres la lectura de les quals pot fer-se des de la perspectiva de visibilitzar i denunciar la violència de gènere. Les obres que ací presentem parlen de violències masclistes de manera àmplia, algunes molt subtils. Espais que alberguen violències com la casa, la premsa, les normes socials que condemnen les dones, o la petjada física de la violència, són algunes de les qüestions que llegim a les obres d’aquestes artistes.
Les dones no som armes de guerra
Aquest àmbit dóna protagonisme a un tipus de violència que pateixen les dones i que, sovint, es silenciat pel context on ocorre. En qualsevol conflicte armat, a més de la violència que pateix qualsevol persona de la societat, les dones pateixen un tipus de violència específica pel seu gènere. Tal i com publica Amnistia Internacional (segons dades de Nacions Unides) les xiquetes tenen un 90% menys de probabilitat de tenir accés a l’educació que els xiquets a les zones de conflicte, a més de ser víctimes de matrimonis infantils, de treball esclau o de ser reclutades com a xiquetes soldat.
Aquest àmbit intenta fer visible la perspectiva de gènere necessària a aplicar quan parlem de conflictes armats i guerres, i com afecten aquestos d’una manera diferenciadora les dones.
Contra els estereotips sexistes
Aquest àmbit presenta una lectura d’obres molt diverses que intenten ser conjugades a partir de la importància que té visibilitzar els estereotips sexistes al camp visual. La moda, el cinema, la publicitat o l’art han servit per a reproduir un model irreal de dones, lligat sovint a una visió domèstica i tradicional, o bé sexualitzant i cosificadora. D’aquesta manera, les obres que ací mostrem denuncien o visibilitzen la importància de rompre amb aqueixos estereotips sexistes al món de la imatge per tal de ser capaços d’imaginar unes realitats més igualitàries per a les dones.
Resiliència i supervivència
Front als tres àmbits previs on es visibilitzava la violència contra les dones de diferents formes (violència de gènere, sexisme i estereotips visuals, dones com a arma de guerra), aquest és l’espai dedicat a la resiliència i a la supervivència. Un espai per a la recuperació, per a reivindicar el camí de la superació de la violència i un futur més just i amable per a les dones. La resiliència és aqueixa capacitat per adaptar-nos davant una pertorbació o una situació adversa, però també la possibilitat de sobreviure a aqueix dolor, no per a tornar a un estat anterior, sinó a un altre de nou, més fort, més sostingut en el temps, i de major durada, una vegada superada la violència. Les artistes presents en aquest àmbit ens parlen de diferents formes de curació i superació.
Seccions i artistes:
Acabar amb la violència de gènere Concha Jerez – Nueva Colección Pilar CitolerEstefanía Martín Sáenz – Colección UVSandra Gamarra – Colección INELCOMAlessandra Spranzi – Colección INELCOMIsabel Oliver – Colección UPVNuria Rodríguez – Colección UPVJulia Galán – Colección UJIMaribel Domènech – Colección UV | Les dones no som armes de guerra Carmen Calvo – Nueva Colección Pilar CitolerDoris Salcedo – Nueva Colección Pilar CitolerMaría Carbonell – Colección UVGabriela Bettini – Colección DKVNúria Güell – Colección DKVArt al Quadrat – Colección UMHAna Teresa Ortega Aznar – Colección UVMª Jesús González / Patricia Gómez – Colección UV |
Contra els estereotips sexistes Sanja Iveković – Nueva Colección Pilar CitolerMavi Escamilla – Colección UVSophie Calle – Colección INELCOMÁngela García Codoñer – Colección UMH y Colección UPVMaruja Mallo – Colección UVIngrid Lozano – Universidad de Alicante | Resiliència i supervivència Soledad Córdoba – Nueva Colección Pilar CitolerMarina Vargas – Nueva Colección Pilar CitolerIsabel Villar – Colección UVMarina Núñez – Colección DKVHanna Jarzabek – Colección UJIMaría María Acha-Kutscher – Universidad de AlicanteÚrsula Ochoa – Universidad de AlicantePäivi Koskinen – Universidad de Alicante |
Complementa el projecte la instal·lació INDIGNADES on l’artista María María Acha-Kutscher visibilitza l’actual activisme de protesta de les dones.